Zupa krem z kopru włoskiego. Właściwości zdrowotne fenkułu

 

Ta delikatna i pyszna zupa jest godna każdego stołu i każdej okazji. Główną rolę gra w niej fenkuł, który traci nieco swój anyżowy smak. Ale koper włoski posiada szereg zalet i właściwości leczniczych i zdrowotnych.
Znajduje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości – w starożytności stosowano go między innymi jako antidotum na ukąszenia węży. Dzisiaj leczy się za jego pomocą wiele chorób i dolegliwości.
Fenkuł ma działanie:
* przeciwzapalne na skórę
* poprawia trawienie
* działa antybakteryjne i przeciwgorączkowo
* łagodzi ból menstruacyjny
* odświeża oddech
* zwiększa wydzielanie żółci
* działa moczopędnie
* obniża ciśnienie krwi
* zmniejsza ciśnienie gałki ocznej
* dostarcza witaminy A, C i z grupy B
* dostarcza minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas.

W wielu kuchniach świata wykorzystywany jest jako przyprawa do potraw mięsnych, rybnych, wypieków czy napojów alkoholowych. Ale pysznie odnajduje się solo, zarówno na ciepło, jak i na surowo.

 

 

Krem z kopru włoskiego
2 bulwy kopru włoskiego
2 ziemniaki
biała część średniego pora
oliwa
sól i pieprz

Umyj bulwy kopru i białą część pora. Pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój. W płaskim garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć wszystkie warzywa. Duś na małym ogniu, często mieszając, ok. 10 minut. Wlej wodę – 500 ml i gotuj wolno, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj ręcznym blenderem. Ewentualnie dolej wody do gęstości jaką lubisz. Rozlej krem do naczyń, polej oliwą, posyp pieprzem i udekoruj listkami fenkułu.

16 thoughts on “Zupa krem z kopru włoskiego. Właściwości zdrowotne fenkułu

  1. Bardzo mi się podoba taki pomysł na zupę, zwłaszcza, ża akurat mam koper włoski 🙂

  2. Papierowa Łowczyni

    Kto by pomyślał ile właściwości ma taki koper? Znowu czegoś nowego się dowiedziałam 🙂 Z przyjemnością zrobię te danie. Dla zdrowia i smaku…

  3. No i namówiłaś mnie na tą zupkę 🙂 takiej jeszcze nie jadłam. Koper włoski używam do soków i to dość sporo bo wiem że ma dużo właściwości 🙂

  4. Ciekawy przepis. Zawsze mam problem z fenkułem, bo brak mi pomysłów na niego. Akurat to, że w zupie traci nieco swój anyżowy smak, to dla mnie duży plus. Chętnie spróbuję 🙂

  5. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Wiosna to moja pora roku na takie jedzenie

  6. To zupa jest jedną z moich ulubionych, Twoja bardzo smakowicie podana!

  7. CHĘCIA SPRÓBUJĘ, UWIELBIAM SMAK KOPRU.

  8. Koperkową zupę jadłam. Takiego kremu jeszcze nie

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.