Żółte pomidory i papryka. Zupa w kolorze słońca!

 

 

Słońca coraz mniej …- zauważyła J.
Tak. Coraz szybciej unosi się w górę i coraz szybciej spada w dół...- stwierdziłam.
Chyba to nasze ostatnie spotkanie na Twoim tarasie w tym sezonie…Zaraz wyjedziesz, a po powrocie będzie pewnie już jesień…
– Własnie ten wyjazd ma mnie nasłonecznić na cały ponury czas. Spotkamy się zaraz jak wrócę i wtedy będzie jeszcze słoneczny nastrój..
– Tymczasem wystawiajmy twarze ku słońcu! Na zaś…
– A potem podam zupę…
– O tak, tylko niech będzie to letnia zupa…
– Zupa będzie w kolorze słońca
!

 

 

 

Żółta  zupa z  z pieczonych pomidorów i papryki z lubczykiem
2 duże żółte papryki
500 g żółtych pomidorów
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia plus do podania
sól i pieprz do smaku
liście lubczyku

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania polewamy oliwą, kładziemy papryki i polewamy je oliwą, wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż skórka zacznie brązowieć. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, widelcem przekładamy upieczone papryki do papierowej torby i zamykamy żeby ostygła. Do tego samego naczynia wkładamy pomidory – umyte i przekrojone na pół. Polewamy oliwą i zapiekamy do chwili kiedy będą miękkie – ok. 20 minut. Wyjmujemy je razem z naczyniem. Widelcem zdejmujemy skórkę – odchodzi bez problemu, i przekładamy je do kielicha blendera – razem z sosem z pieczenia. Paprykę wyjmujemy z torby i oddzielamy skórkę – przekładamy do pomidorów. Posypujemy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z listkami lubczyku i polewamy oliwą.

 

28 thoughts on “Żółte pomidory i papryka. Zupa w kolorze słońca!

  1. rewelacyjny ma kolorek

  2. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Wygląda pysznie 🙂

  3. Ale pysznie, kolory piękne, smak – pomidory i papryka… Super 🙂

  4. Ta zupa jest godna, ale smacznie pożegnać lato. Wszak już za “niedługo” przyjdzie znowu i kolejny raz będziemy odkrywać letnie smaki i aromaty.
    A tymczasem biorę zupkę i idę łapać ostatnie promienie słoneczne…

  5. Bardzo lubię takie zupki 🙂 Brawo !

  6. Uwielbiam takie zupy, a jeśli jeszcze mają słoneczny kolor to tym bardziej.
    Już tęsknię za latem 🙂

  7. Przepiękna! I na pewno pyszna! 🙂

  8. Mimo, że za zupami nie przepadam, to tej bym chętnie spróbowała. Wygląda zachęcająco 🙂

  9. Ooo widze cos nowego, a zarazem interesujacego 😉 z wielka checia bym sprobowala 🙂 idealna propozycja, aby zaskoczyc gosci czyms nowym 😉

  10. Wygląda przepysznie ❤ i kolor ma cudowny! Chętnie przygotuję taką wspaniałą zupkę 🙂

  11. Kolor cudny! Zupy z żółtych pomidorów jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję 🙂

  12. Takie pyszności, że nie sposób się nie skusić 🙂 Apetycznie wygląda 🙂

  13. Wspaniała zupa..i ten kolor…warzywa wielbię ponad wszystko! Poproszę podwójną ;porcję <3

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.