Wielkanocny włoski chleb z jajkami. Pane di Pasqua

 

Najbardziej znanym wielkanocnym ciastem we Włoszech jest Colomba, ukształtowana na kształt gołębicy. Inną popularną formą jest pleciony pierścień lub bochenek z kolorowymi surowymi jajkami, które ‘gotują się’ podczas pieczenia ciasta w piekarniku – Pane di Pasqua. Z tego miękkiego ciasta brioszkowego włoskie mammy  tworzą także figurki lalek zwanych Le Pupazze i obdarowują nimi swoje dzieci w postaci wielkanocnych przysmaków.

Pane di Pasqua związany jest oczywiście z religijną symboliką wielkanocną. Okrągłe warkocze ciasta mają oznaczać koronę cierniową, którą nosił Jezus, a jaja – odrodzenie.

Ten tradycyjny chleb wielkanocny jest wyrabiany z ciasta wzbogaconego, które  rośnie powoli, bowiem powinno urosnąć przed pieczeniem trzy razy.  Planując więc pieczenie Pane di Pasqua, należy wziąć to pod uwagę.

Pane di Pasqua to wypiek wyjątkowy, mięciutki i bardzo smaczny, a przy tym nie jest przesadnie słodki ani kaloryczny. Podawany na śniadanie w czasie Wielkanocy i maczany w kawie lub mleku świetnie smakuje i jest traktowany jako przysmak. Jajka natomiast smakują tak jak ugotowane.  Buona Pasqua!

 

 

Pane di Pasqua

składniki na 4 wieńce
1 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej ( u mnie orkiszowa T550)
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
2 1/2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki letniego mleka
1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
2 jajka
1/2 szklanki masła
4 surowe jajka

dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta i kolorowy cukier do posypania – u mnie pistacje

W misie miksera wymieszaj mąkę, sól, skórkę i cukier. Zrób w środku dołek, wlej mleko i wsyp drożdże, wymieszaj widelcem. Następnie dodaj roztrzepane widelcem jajka. Za pomocą nasadki do ciasta ugniataj przez około 1 minutę, aż składniki się połączą. Przykryj miskę folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny, co 30 minut złóż oba końce ciasta do środka (powtórz to 4 razy).
Po dwóch godzinach dodawaj do ciasta masło po kawałku, miksując na średnich obrotach za pomocą haka do ciasta. Miksuj tylko do połączenia całego masła z ciastem, a następnie odstaw ciasto na 10 minut. Zagniataj je ponownie przez 5-6 minut, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny (moje spędziło w lodówce całą noc).
Ciasto przełóż na blat lekko posypany mąką i podziel je na 4 części. Z każdej części ukształtuj dwa wałki po ok. 25-30 cm, połącz je u góry i skręć je aby utworzyć wieniec, powtórz to z pozostałymi kawałkami ciasta. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
15 minut przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 180 st. C i włóż surowe jajko do każdego wieńca, a następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp posypką. Piecz przez około 20 minut lub do zrumienienia ciasta. Upieczone bułeczki przenieś na kratkę, aby ostygły. Ostudź przed podaniem.

30 thoughts on “Wielkanocny włoski chleb z jajkami. Pane di Pasqua

  1. Idealna na świąteczny stół, chętnie skorzystam z przepisu, bo nigdy jej nie piekłam

  2. Zachwyca smakiem, ale też wyglądem. Bardzo ciekawy wypiek z tradycją w tle☺️

  3. Chlebki wyglądają wyśmienicie i takich jeszcze nie piekłem:)

  4. Wyglada bardzo apetycznie 🙂 Aniu dziekuje za przepis, przyda się 🙂 ja takie cudeńka mogę jeść cały czas 🙂

  5. Wow, szkoda że dopiero teraz to zobaczyłam. Bedzie na kolejny rok 🙂

  6. Cudnie to wygląda i wielokrotnie widziałam zdjęcia, sama nie odważyłam się zrobić, choć takie wieńce z pisankami pięknie wyglądają, mam jednak pytanie, czy te jajka, nawet pieczone od surowego w takiej sporej przecież temperaturze, nie robą sie jakieś obrzydliwe? Je się je, czy7 to tylko raczej ozdoba?

    • Iwona,
      warto je upiec. Są pyszne i urocze. A jajka, jak napisałam we wstępie są oczywiście do zjedzenia. Smakują tak samo jak ugotowane na twardo.

  7. Nigdy nie słyszałam o tym wypieku. Niesamowicie smacznie to wygląda wizualnie.
    Ile ja się od Ciebie Aniu kulinarnych nowinek dowiaduję.
    Świetny przepis i urozmaicenie świątecznego stołu. Wiele razy byłam we Włoszech, ale nigdy w czasie świąt. Wspaniałe bułeczki z jajkami 🙂

  8. Nie będę czekać do kolejnych świąt. Upiekę je jutro! Wyglądają tak apetycznie, że szkoda czekać rok 😉

  9. Jakie fajne gniazdka

  10. Bardzo podobne do hiszpańskich “pascua de mona”. Często też z jajkiem czekoladowym. W każdym razie bardzo efektownie wyglądają na stole wielkanocnym

  11. Już co prawda po Wielkanocy ale muszę je upiec, przepis nawet nie jest bardzo skomplikowany a wyglądają przepięknie.

  12. Wędrówki po kuchni

    Na świątecznym stole z pewnością prezentowały się wspaniale i do tego też smakowały 🙂 Z chęcią bym spróbowała

  13. Piekę czasem na Wielkanoc, wymiennie z naszym święcelnikiem, casatiello. Przepisu, który prezentujesz nie znam. Wypróbuję 🙂

  14. Bardzo lubię ten wypiek i w planach mam go na “naszym” zaczynie 🙂
    Może razem się kiedyś uda?
    Pozdrawiam

Skomentuj Gucio Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.