Warzywa korzeniowe i ser ,stopy boga’ z piekarnika. Sezonowo od A do M

 

Warzywa korzeniowe to teraz najlepsze źródło dobrych smaków. Niestety nie mamy innej alternatywy w naszym klimacie. Możemy się jeszcze posiłkować dostawami ze słonecznej Sycylii i Włoch. Czekanie do nowego sezonu u nas jeszcze trochę potrwa…
Pieczone warzywa bio to świetne danie na każdą okazję. Dodałam do nich jeszcze francuski ser Pont l’Eveque. Pochodzi on z Normandii i należy do najciekawszych serów Francji. Sposób jego produkcji wynaleźli i rozpowszechnili cystersi z Caen, a pierwsze wzmianki o tym serze pochodzą z X w. Kluczowe znaczenie ma pielęgnacja sera podczas dojrzewania. Obmywa się go kilkukrotnie w ciągu dnia i masuje tworzącą się w tym samym czasie skórkę. Dojrzewanie trwa według przepisów co najmniej 2 tygodnie, jednak zazwyczaj producenci wydłużają ten okres do 5-6 tygodni. Francuzi nazywają go “stopami boga”, co wiele mówi zarówno o jego zapachu, jak i stosunku Francuzów do tego sera…

 

 

Chrupiące warzywa i ,stopy boga’

1 burak żółty
1 burak różowy
2 pasternaki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
gałązki tymianku
oliwa EV

1 ser Pont l’Eveque
1 łyżka miodu kasztanowego

Warzywa bio szorujemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy je na mniejsze kawałki, układamy w formie do zapiekania. Dodajemy ząbki czosnku i gałązki tymianku. Polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy aż będą miękkie. Ser odkrywamy, przekrawamy na krzyż i dodajemy miód. Wkładamy do piekarnia i pieczemy aż miód się zapiecze.
Na półmisek wykładamy warzywa i ser. Od razu podajemy.

A co z korzeniowych warzyw w Konwaliowej kuchni?

18 thoughts on “Warzywa korzeniowe i ser ,stopy boga’ z piekarnika. Sezonowo od A do M

  1. Skuszę sią na takie stopy w towarzystwie pysznych naszych korzeniowych.
    Mniam!

  2. Pieczone korzenie to mnóstwo smaku na talerzu!
    Z ogromną przyjemnością zjadłabym Twoje danie.
    Dziękuję za styczniowe spotkanie i oby do wiosny! 🙂

  3. Uwielbiam takie smaki, więc jestem przekonana, że to przepis dla mnie.

  4. Wędrówki po kuchni

    Na warzywa zawsze się skuszę, choć wersja pieczona niestety nie dla mnie, bo większosć z nich ma wysoki IG . Bardzo apetycznie wyglądają

  5. Nie przepadam za takim wydaniem warzyw, wole jednak je smakować w innej postaci, ale niewątpliwie mają swoich zwolenników. 🙂

  6. Bardzo lubię warzywa korzeniowe, niestety jesienią wykopałam z ziemi tylko kilka pasternaków, które już zjedliśmy. Na szczęście obrodziły buraki i nimi się delektujemy.

  7. ależ to musi być pyszne!

  8. Bardzo lubię warzywa w każdej formie, również pieczone.
    Dawno nie robiłam i pora zrobić takie pyszności.
    Dodatek tego znakomitego sera francuskiego i miodu to genialny pomysł.
    Smacznie, zdrowo, kolorowo 🙂

  9. Pieczone warzywa smakują jakby je posypało się jakimś wzmacniaczem smaku , bardzo je lubię, a tu bardzo fajny i nietypowy skład

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.