Chleb mieszany na bidze z oliwkami Kalamata

 

Kiedy za oknem taka pogoda, że nie chce się wyjść nawet na spacer, potrzebuję pocieszcza – ocieplacza. Chcę zająć czymś myśli i ręce, żeby przetrwać kolejny dekadencki dzień. Zrobię chleb, który smakuje wszystkim i z czułością będę doglądała jak pięknieje godzina po godzinie. A jego zapach i ciepło otula cały dom. W kieliszku czerwone wino, a w tle magiczny głos Kate Melua…

 

 

Biga
70 g mąki pszennej chlebowej bio 12% zawartości białka
30 g wody
19 g zakwasu 100%  nawodnienia

Ciasto główne
180 gram mąki pszennej chlebowej bio 12% zawartości białka
70 gram mąki żytniej chlebowej bio
70 gram mąki orkiszowej bio  13% zawartości białka
biga 119 g
250 g wody
100 g pokrojonych zielonych oliwek Kalamata
10 g soli morskiej

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na bigę i odstaw do fermentacji przez noc (minimum 8 godzin).

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli i oliwek. Ciasto odstaw na godzinę.
Dodaj połowę soli i oliwki, rozciągnij ciasto i złóż je. Po 30 minutach dodaj resztę soli, rozciągnij i złóż ciasto. Podczas fermentacji powtórz rozciąganie i składanie ciasta co 30 minut.
Odstaw ciasto na około 5 godzin w temperaturze 25ºC ( w piekarniku).
Lekko posyp mąką powierzchnię blatu i wyjmij ciasto. Delikatnie spłaszcz ciasto rękami i uformuj bochenek ( lub dwa mniejsze).
Pozwól ciastu wyrosnąć, aż przejdzie test palca. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, więc nie kieruj się zegarkiem.
Rozgrzej piekarnik do 250ºC z kamieniem do pieczenia lub z blachą.
Natnij chleb wzdłuż i włóż go na kamień. Wlej trochę wody do naczynia i postaw na dnie piekarnika. Piecz chleb około 50 minut. Ostudź na kratce i pokrój.

42 thoughts on “Chleb mieszany na bidze z oliwkami Kalamata

  1. taki chleb to mogłabym zjeść cały z masełkiem!

  2. Zapach tego chleba az tu do mnie doleciał 🙂 chlebek wygląda bardzo apetycznie…. dziekuje pięknie za prsepis, zmierzę się z wyzwaniem 🙂

  3. wspaniały wypiek Aniu, wygląda obłędnie, chętnie się poczęstuję 🙂

  4. Ależ ma cudne dziury. I wiesz jak teraz jestem wyczulona na zapach chleba, a ten czuję przez monitor. I matko jaki cudny:-)

  5. Domowe chlebki mają przepyszny smak. Uwielbiam zwłaszcza prosto z pieca!

  6. Niezwykle interesująca propozycja A świeżutkie pieczywo zrobione w domu zawsze obłędnie smakuje

  7. O rety! Musi być smaczny. Ostatnio kombinuję z pieczywem, myślę, że taki by mi posmakował.

  8. Wciąż nie mogę się przemoc, bo wydaje mi się, że pieczenie chleba to trudne zadanie. Choć jak czytam przepis, to nie wygląda tak strasznie… A chlebek wygląda smakowicie.

  9. Coraz więcej się uczę, zawsze tylko drożdże, zakwas, teraz usłyszałam o poolish, a biga? NIGDY nie słyszałam, i powiedz co to znaczy 100% nawodnienia zakwasu?

    • Iwona, super jest poznawać nowe.
      Nawodnienie zakwasu, czyli hydracja. 100 % oznacza, że dodajesz tyle samo mąki co wody, czyli 1:1.

  10. Witam
    Dobrze zrozumiałam,że składać co pół godz przez 5 godzin?
    Ewa

  11. Papierowa Łowczyni

    Ja to nie mam talentu do pieczenia pieczywa. Mówię ogóle, bo zawsze coś schrzanię i nie wychodzi. A to zakalec, a to w ogóle nie rośnie.. Dlatego też z takim ogromnym podziwiem oglądam Twoje poczynania piekarnicze 🙂 Ten to bym popijała ciepłym mleczkiem

    • Papierowa Ł.,
      na pewno masz talent, tylko potrzeba jeszcze sporo cierpliwości.
      Nie wiem, czy mleko pasuje do oliwek, ale każdy je jak lubi.

  12. Zawsze byłam pełna podziwu i szacunku dla kogoś, kto sam piecze chleb.
    Nie mam talentu.
    Cudowny Twój chlebek, pachnący.
    Bardzo lubię oliwki w chlebie, a kalamata to moje ulubione 🙂

    • Irenko, na pewno potrafisz, tylko potrzeba nieco doświadczenia.
      Cieszę się, że mój chleb Ci się podoba.
      Pozdrawiam Cię.

  13. Chlebek wygląda pięknie i smakowicie i już mam przepis na weekend – dziękuję 🙂

  14. Taki chlebek zjadłabym z samym masełkiem, no ewentualnie szczypta miodu, aby nie burzyć jego wyśmienitego smaku. 🙂

  15. Uwielbiam chlebki pieczone w swoim domku. Sama kiedyś tak robiłam + dużo ziarenek. Chętnie spróbuję tego 🙂

  16. Dziury! Dziury jak z reklamy !Taki prosty chleb,a aż pachnie przez monitor i chrupie Aniu, naprawdę

  17. Ostatnio mam coraz więcej czasu, spróbuje swoich sił z chlebkiem!

  18. Uwielbiam domowy, świeży chleb. Jednak sama nie mam do niego talentu

  19. Chlebek pierwsza klasa 😀 Zjadłabym 🙂 A najchętniej to ,,piętkę”

  20. Perfekcyjny, ta skórka pachnie nawet zza ekranu.

  21. Cudny ten chleb, zachwyca mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.