Tureckie ogórki marynowane z cytryną i kolendrą. Stambuł do zjedzenia

 

Merhaba ! Mamy kolejne dzieło Bartka Kieżuna –Stambuł do zjedzenia.
Opowieść o smakach i aromatach miasta nad Bosforem, które jawi się jako Mekka miłośników dobrego jedzenia. Dzięki Autorowi możesz go zwiedzić będąc w domu, ale jak już poczujesz zew – wyruszaj do Stambułu po własne przeżycia, zapachy i smaki.

Książka ta daje impuls, każe wejść do kuchni i gotować to, co nad Bosforem najlepsze.
Zaprowadzi Cię do zabytkowych dzielnic, na Wyspy Książęce, do meczetu Sulejmana, na targ rybny, do Złotego Miasta i w kulinarne zaułki i sekrety tego miasta.
Afiyet olsun!

 

 

Salatalık Turşusu
1 kg ogórków na korniszony

marynata
100 g soli kamiennej niejodowanej
250 ml octu z białego wina
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
5 ząbków czosnku
1/2 cytryny

Umyte ogórki wciskamy w duży słoik. ( zawsze wyparzam). Dodajemy obrany czosnek. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Dodajemy gorczycę i kolendrę. Kiedy ostygnie wlewamy ocet winny, mieszamy i zalewamy ogórki. Jeszcze wciskamy cytrynę. Odstawiamy na minimum tydzień i gotowe.

* Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun, Wydawnictwo Buchmann

20 thoughts on “Tureckie ogórki marynowane z cytryną i kolendrą. Stambuł do zjedzenia

  1. Wspaniały opis książki. Na pewno warto się w nią zagłębić i czerpać inspirację do gotowania. 🙂

  2. Jak będę miała ogórki, to skuszę się na ten przepis.

  3. Przepis wygląda na łatwy do wykonania, więc super.

  4. Muszę koniecznie wypróbować, wygląda wspaniale

  5. Wygląda pysznie! Odstawiamy bez przykrycia, w temperaturze pokojowej?

  6. Jestem ciekawa ich smaku. Muszę zrobić:-)

  7. bardzo fajny przepis, z chęcią go przetestuję bo widzę że nadaje się do mojego domowego górowania.

  8. Ciekawy przepis. Mam pytanie czy można ocet z białego wina czymś zastąpić?

  9. Jestem jedna z nielicznych w domu którzy wolą korniszony od kiszonych ogórków, ale z cytryną jeszcze ich nie próbowałam. Musze sobie kilka słoiczków przygotować.

  10. Velaris' Library Kinga

    Cytryna pewnie nadaje im ciekawy smak. Lubie korniszony w każdym wydaniu, sama mam w domu po żydowsku i z curry.

  11. Świetne uzupełnienie dla wielu potraw. Cieszę się, że przepis jest tak prosty. 🙂

    Miłego weekendu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.