Dip z ogórków małosolnych do mięs, ryb i dań z grilla

 

Sos z ogórków małosolnych to pyszny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Albo do jedzenia solo dla wegetarian, na przykład z krakersami. Oprócz ogórków wykorzystujemy tu też zalewę i parę innych prostych składników. Dobry blender i w kilka minut sos gotowy. Bez problemu zrobisz go w ostatniej chwili przed podaniem głównych potraw. Na pewno wszystkim przypadnie do gustu.

 

 

4 ogórki małosolne plus jeden jako dodatek
3 – 4 ząbki czosnku ( mogą być te z zalewy)
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru
1/3 pęczka kolendry ( opcjonalnie)
4 łyżki domowego majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
zalewa z ogórków jeżeli sos jest za gęsty
sól i pieprz do smaku

Szczypior, koper i kolendrę myjemy. Odcinamy korzonki, jeżeli są i kroimy na pół. Ogórki kroimy na kilka kawałków i wkładamy wszystko do kielicha blendera. Teraz dodajemy majonez i jogurt. Trochę solimy i wsypujemy pieprz. Miksujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy zalewę z ogórków. Dodatkowy ogórek kroimy na małą kostkę i dodajemy do sosu. Mieszamy łyżką i podajemy.

Sos przygotowałam w Nutri blenderze Kohersen® w ramach współpracy.

16 thoughts on “Dip z ogórków małosolnych do mięs, ryb i dań z grilla

  1. Przepis na czasie akurat sezon ogórkowo grilowy. Czy będzie duża różnica jeśli użyje kupnego majonezu?

    • czerwonaflizanka, przepis rzeczywiście pod sezon. Nie używam kupnego majonezu, więc musisz eksperymentować.

  2. super przepis. nigdy nie robiłam takiego dipu

  3. jaki rewelacyjny pomysł. Jak będę miała ogórki na pewno wypróbuję, myślę że to będzie nie małe zaskoczenie na rodzinnym spotkaniu.

  4. Grilluję dosyć często na pewno spróbuję

  5. Gdy będę miała ogórki, raczej skuszę się na ten dip.

  6. Bardzo przypadł mi do gustu ten sos, wykorzystam przepis przy najbliższej okazji! Mniam

  7. Super dodatek do różnych dań. Coś czuję, że posmakuje również moim domownikom. 🙂 Dziękuję za przepis!

  8. Velaris' Library Kinga

    Chyba jako jedyna z rodziny nie lubię ogórków małosolnych. Dla mnie ogórek musi być ukiszony do końca. Aż mnie dreszcz przechodzi. brr, ale rozumiem, że jestem raczej w mniejszości. Przepis podrzucę mojej mamie i siostrze, myślę, że skorzutsają z tego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.