Turecka zupa z mielonym mięsem. Kıymalı şehriye çorbası

 

Na zimowe chłody gotuję zupy. Odżywcze, dodające energii. Rozgrzewają nie tylko dusze, ale i ciało. Energetyczne dodatki sprawiają, że taka zupa syci na długo. Dzisiaj podaję turecką zupę z mieloną wołowiną i makaronem risi. Jej ciekawy smak podkreśla cytryna, żółtko i aromatyczny turecki pieprz. Bardzo polecam i gwarantuję, że miska tej treściwej zupy zapadnie w Wasze kubki smakowe na długo.

 

 

Kıymalı şehriye çorbasi. Turecka zupa z mielonym mięsem

przepis z bloga Turczynki mieszkającej w Polsce – Tureckie przepisy

Porcja dla 4 osób
250 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
5 szklanek wody
5 łyżek makaronu risi
sól morska
mielony czarny pieprz turecki

1 jajko
sok z połowy cytryny bio

Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy mięso i rumienimy je cały czas mieszając. Wlewamy wodę i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę, aż makaron będzie miękki.
W kubeczku mieszamy jajko z sokiem z cytryny. Wlewamy odrobinę zupy i mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy i wreszcie wlewamy wszytko do garnka z zupą. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą.

10 thoughts on “Turecka zupa z mielonym mięsem. Kıymalı şehriye çorbası

  1. nie znałam takiej zupy, bardzo ciekawy przepis!

  2. Zaintrygowała mnie ta zupa. Na pewno ją zrobię!

  3. Zachwycająca zupa, pełna smaku i aromatu! Mniam!

  4. Jestem ciekawa jak smakuje. Sądząc po składzie to extra:-)

  5. Fajny przepis, Aniu na pewno wypróbuję:)

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.