Tradycje kulinarne Finlandii i Perunasalaatti

 

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na jej burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ja ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.
*ze wstępu

Książka Magdaleny Tomaszewskiej – BolałekTradycje kulinarne Finlandii, zachwyca już samą okładką – jest czysta, prosta i oszczędna. Piękna. Autorka prowadzi nas etapami przez historię i kulturę kulinarną kraju, który znamy stosunkowo mało. Finlandia bowiem najczęściej kojarzy się nam z piękną przyrodą i surowym klimatem. No i świętym Mikołajem! W książce wszystko jest na swoim miejscu. Oszczędne w formie i niezwykle bogate w treści. Co szalenie mi się podoba. Historia kuchni fińskiej przeplatana przepisami kulinarnymi, pięknymi zdjęciami przyrody i klimatem, który trzyma nas blisko Finlandii i każe myśleć o tym fascynującym nordyckim kraju.
Kartka po kartce jesteśmy bliżej decyzji o podróży do krainy Muminków, sauny i Domu Świętego Mikołaja!
Magdo, dziękuję za tę książkę, dedykację i wyjątkową fińską podróż.

 

 

Fińska sałatka ziemniaczana jest prosta i oszczędna w składniki jak cała fińska kuchnia. Przygotowałam ją według przepisu z książki Tradycje kulinarne Finlandii. Smaki kuchni fińskiej są adekwatne do aktualnej pory roku, a książka idealna na ten czas. Można zaszyć się w ulubionym fotelu i zatracić w Finlandii…

Perunasalaatti
sałatka ziemniaczana

500 g ugotowanych ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 małe jabłko
1 mała cebula
30 g kaparów
150- g śmietany 18%
1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w mała kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

18 thoughts on “Tradycje kulinarne Finlandii i Perunasalaatti

  1. Oj , tak okładka piękna,Aniu a dział z słodkościami jest bogaty? Jest jakiś przepis na pierniczki?Bo ja uwielbiam skandynawskie przepisy na pierniczki i drożdżówki
    A sałatka bardzo mi eis podoba, fakt taka jesienno-zimowa

    • Alu, cała książka jest taka piękna i bije z niej…spokój.
      Osobnego działu ze słodkościami nie ma. Tak jak pisałam wyżej, nie jest to typowa książka kulinarna. Tylko kulinarna opowieść o fińskiej kuchni.
      Pierniczków w niej nie ma. Może Finowie ich nie pieką?

      • Aniu na bank pieką , znalazłam u Lo Pistachio o nazwie Piparkakut .Ale książkę jak tylko gdzieś namierzę na bank przejrzę i może kupię

        • Margot,
          pierniki Piparkakut piekłam kiedyś.
          Można znaleźć w internecie to, czego nie ma w książce. Żadna książka wszystkiego zawierać nie może.

  2. Zrobię taką sałatkę i dodam do niej grzyby marynowane – wiem, ze nie ma ich w przepisie, ale myślę ze będą pasować a kończy im się termin ważności i w takim towarzystwie będzie chyba smacznie. Przepiękna okładka. Mogłabym patrzeć i patrzeć <3

  3. Widzę, że sałatkę łatwoby zweganizować 🙂

  4. Nie znam kuchni fińskiej, ale myślę, że ta sałatka będzie mi smakować 🙂 raz byłam w Helsinkach i zapamiętałam pyszne ciasteczka z cynamonem i pyszną kawę 🙂

    • Magdo,
      ta książka pomaga poznać historię i specyfikę kuchni fińskiej.
      A ta sałatka jest typowo fińska – prosta i smaczna!

  5. Świetna sałatka. Robie podobną ze śledziem jeszcze w składzie.

  6. Smakowita sałatka, bardzo lubię ziemniaczane 🙂
    Zaciekawiłaś mnie książką!

  7. Książka bardzo ciekawie się prezentuje, a sałatka taka prosta i ślinka leci:-) Zrobię na pewno:-)

    • Marzena,
      książka dostarcza wiele cennej i ciekawej wiedzy o Finlandii, nie tylko o jej kulinariach.
      Może być przewodnikiem przed podróżą.
      Sałatka przepyszna!

  8. Zaciekawiła mnie ta sałatka a jednocześnie pozytywnie zaskoczyła. Nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu

Skomentuj marcepanowy kącik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.