Tarta z jabłkami i miodem. Jesienny podwieczorek

 

Jadacie jeszcze podwieczorki? W dzieciństwie czekałam na nie niecierpliwie i były one dla mnie najlepszym posiłkiem dnia. To małe danie, najczęściej słodkie lub ze słodkim akcentem gromadziło nas przy stole chętniej, niż obiad czy kolacja. Dla mnie mogło jedynie konkurować z kakao i koglem moglem przed snem.
Rozczarowanie podwieczorkami przeżywałam w przedszkolu. Podawano nam kanapki z masłem, jabłko albo słodką bułkę. A ja spodziewałam się tego co w domu i u dziadków…
Podwieczorki nadal uwielbiam i często rozbudowuję je do obfitego bufetu. Zapraszam na nie bliskich, dzieci i przyjaciół. Dzisiaj tarta z jabłkami i miodem!

 

Tarta z jabłkami i miodem
ciasto
300 g mąki krupczatki orkiszowej
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka

jabłka
2 Jabłka Grójeckie ze skórką
1 łyżka płynnego miodu akacjowego

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy cukier i masło – siekamy nożem, aż powstaną okruchy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki przynajmniej na 30 minut. Pikearnik nagzrewamy do temperatury 180 st. C.
Blat posypujemy mąką i wyjmujemy caisto, rzowałkowujemy je na kształt wiekszy od formy. Wykładamy nim forme, dociskamy do dna i brzegó, a nadmiar caista odcinamy. Nakłuwamy spód widelcem, kałdziemy folię aluminiową i obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
Wyjmujemy formę z piekarnika, układamy plasterki jabłek, smarujemy je miodem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy tarte z piekarnika, studzimy i podajemy.

14 thoughts on “Tarta z jabłkami i miodem. Jesienny podwieczorek

  1. Obłędnie wygląda Twoja tarta. Bardzo fajny pomysł na weekendowe ciasto 🙂 Lubię takie proste przepisy

  2. Ja z przedszkola pamiętam jabłko z marchewką na podwieczorek:-) W niedzielę w sumie tylko deser mamy. Jak wracam z pracy to zanim przygotuję obiad to już 17;-(
    A tartą się częstuję, bo wszystko co z pieczonymi jabłkami uwielbiam:-)

    • Marzena,
      a weekendowe i urlopowe podwieczorki?
      Częstuj się raczej przepisem, bo tarta już zjedzona. No chyba, że wirtualnie…

  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami, więc z chęcią wypróbuję też ten przepis.

  4. Jabłko to najcudowniejszy owoc świata, uwielbiam je, zarówno w wersji solo, jak i w cieście. 🙂 Pasują na każdą okazję, nawet do wątróbki z cebulką. 🙂

  5. Ależ to wygląda okrutnie… apetycznie! 🙂

  6. Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje. Ciasto w sam raz na jesienną chandrę 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  7. “Must eat” nie tylko każdej jesieni. W moim domu wszelkie słodkości z jabłkami znikają w mig. Nigdy nie robiłam spodu do tarty z takiej mąki, chętnie spróbuję.

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.