Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

 

Życie jest podzielone na różne etapy i na różne role. W każdej dowiaduję się o sobie czegoś nowego…Ostatnio spełniałam rolę opiekunki bliskiej osoby po poważnej operacji. Codziennie musiałam wykonać szereg obowiązków z tym związanych, organizować życie domu i wykonywać swoją pracę tak, jak dawniej. Wyniosłam z tego czasu wiele dobrych doświadczeń i emocji. I to jest fantastyczne! Moja nowa rola dała mi coś nowego. Poznałam siebie samą z innej strony. I czuję się z tym dobrze i szczęśliwie.
W kuchni zaś maj. Przygotowałam ostatnio makaron ze szparagami i truflą. Cudownie hedonistyczne danie!

 

 

Nie masz trufli? Nie szkodzi, zastąp je truflową oliwą lub podrasuj smak dania solą truflową.
Wykorzystaj dojrzały parmezan. Doskonałe składniki to gwarancja pysznego i wyjątkowego smaku!

300 g tagliatelle domowej roboty – przepis ( lub świeże ze sklepu)
1 pęczek białych szparagów
1 łyżka masła
2 łyżeczki salsy truflowej – salsa tartufata lub oliwy truflowej lub soli truflowej
30 g parmigiano reggiano
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Obierz szparagi, pomijając główki. Podziel dłuższe szparagi na mniejsze kawałki. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć szparagi – gotuj same łodygi bez główek 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową. Makaron gotuj w tej samej wodzie 3- 5 minut. Odcedź i zachowaj 1/4 szklanki wody. Na patelni rozgrzej masło i dodaj makaron, salsę truflową i główki szparagów. Wymieszaj i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj połowę parmezanu, łodygi szparagów, sok z cytryny i trochę wody z gotowania. Wymieszaj. Wyłóż na podgrzane talerze, posyp solą ( lub solą truflową lub polej oliwą truflową), posyp pozostałym parmezanem i pieprzem. Podaj z chardonnay lub rieslingiem.
Nam dobrze smakowało z winem Cono Sur Bicicleta Chardonnay Valle de Sant Antonio. To świeże i soczyste wino o delikatnej słomkowej barwie ze złotymi refleksami, z subtelną nutą miodu, ananasa i owoców cytrusowych, powstało z organicznych upraw gron szczepu Chardonnay, posiadających certyfikat Kiwa BCS Oko-Garantie GmbH, które rosną w Dolinie Centralnej. Klasyczne i eleganckie – smakuje z całą gamą potraw na bazie białych mięs, owoców morza, orzechów, serów. Podajemy je schłodzone.

38 thoughts on “Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

  1. Wygląda przepysznie. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam.

  2. Nie mogę się jakoś przekonać do białych szparagów, ale uwielbiam zielone! Myślę że to danie smakować wspaniałe ❤️

    • Post Author Amber

      Paulina,
      białe są równie wspaniałe co zielone! Muszą być tylko młode i świeże.
      Dziękuję!

  3. Jak wykwitnie Aniu jadasz , coś wspaniałego te danie

  4. Makaron! Uwielbiam! Mogłabym jeść podczas każdego posiłku u Ciebie wygląda pysznie ❤️

    • Post Author Amber

      Sylwia, ja też bardzo lubię makaronowe dania, ale nie każda kompozycja smaków mi odpowiada.
      Za tym akurat przepadam!

  5. To jest szczęście móc dać innym coś od siebie 🙂
    A makaron zapowiada się pysznie, więc…porywam!

  6. Białe szparagi z makaronem w towarzystwie trufli, coś pysznego!

  7. Sezon na szparagi w pełni. Dlatego sam z chęcią wykorzystuję je w mojej kuchni. A Twój makaron musi być obłędny, uwielbiam nutę trufli w takim połączeniu.

  8. Karola Buszujwkuchni

    Co za rozkoszne danie! Nic tylko szukać białych szparagów i działać w kuchni!

  9. Bogumiła Żuromska

    Super danie, Włosi wiedzą ci dobre!

  10. www.cupcakefactory.pl

    Takie proste a takie wykwintne!

  11. Wspaniała potrawa 🙂

  12. z pozoru proste składniki, a taka uczta 🙂

  13. Prawdziwa elegancja i dekadencja na talerzu! <3

  14. Super połączenie smaków, bardzo wiosennie ☺️

  15. Jeszcze takiego nie jadłam

  16. Skoro z tej pomocy wyniosłaś tak wiele i potrafisz się z tego cieszyć, to tylko życzyć kolejnych doświadczeń:-) A makaron poezja:-) Na pewno wypróbuję. Mam gdzieś przywiezioną taką salsę truflową:-)
    Winko to bardzo lubię:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      cieszę się, że sprawdziłam się, bo to trudne doświadczenie.
      Makaron sobie zrób – orgia smaków!

  17. Na takie maj to i ja się piszę. Uwielbiam tego typu potrawy, niespieszne chwile, pochwałę prostoty. Pozdrowienia

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      bardzo mi miło. Chciałabym zawsze aby te chwile trwały w nieskończoność…
      Dziękuję.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.