Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

 

Życie jest podzielone na różne etapy i na różne role. W każdej dowiaduję się o sobie czegoś nowego…Ostatnio spełniałam rolę opiekunki bliskiej osoby po poważnej operacji. Codziennie musiałam wykonać szereg obowiązków z tym związanych, organizować życie domu i wykonywać swoją pracę tak, jak dawniej. Wyniosłam z tego czasu wiele dobrych doświadczeń i emocji. I to jest fantastyczne! Moja nowa rola dała mi coś nowego. Poznałam siebie samą z innej strony. I czuję się z tym dobrze i szczęśliwie.
W kuchni zaś maj. Przygotowałam ostatnio makaron ze szparagami i truflą. Cudownie hedonistyczne danie!

 

 

Nie masz trufli? Nie szkodzi, zastąp je truflową oliwą lub podrasuj smak dania solą truflową.
Wykorzystaj dojrzały parmezan. Doskonałe składniki to gwarancja pysznego i wyjątkowego smaku!

300 g tagliatelle domowej roboty – przepis ( lub świeże ze sklepu)
1 pęczek białych szparagów
1 łyżka masła
2 łyżeczki salsy truflowej – salsa tartufata lub oliwy truflowej lub soli truflowej
30 g parmigiano reggiano
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Obierz szparagi, pomijając główki. Podziel dłuższe szparagi na mniejsze kawałki. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć szparagi – gotuj same łodygi bez główek 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową. Makaron gotuj w tej samej wodzie 3- 5 minut. Odcedź i zachowaj 1/4 szklanki wody. Na patelni rozgrzej masło i dodaj makaron, salsę truflową i główki szparagów. Wymieszaj i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj połowę parmezanu, łodygi szparagów, sok z cytryny i trochę wody z gotowania. Wymieszaj. Wyłóż na podgrzane talerze, posyp solą ( lub solą truflową lub polej oliwą truflową), posyp pozostałym parmezanem i pieprzem. Podaj z chardonnay lub rieslingiem.
Nam dobrze smakowało z winem Cono Sur Bicicleta Chardonnay Valle de Sant Antonio. To świeże i soczyste wino o delikatnej słomkowej barwie ze złotymi refleksami, z subtelną nutą miodu, ananasa i owoców cytrusowych, powstało z organicznych upraw gron szczepu Chardonnay, posiadających certyfikat Kiwa BCS Oko-Garantie GmbH, które rosną w Dolinie Centralnej. Klasyczne i eleganckie – smakuje z całą gamą potraw na bazie białych mięs, owoców morza, orzechów, serów. Podajemy je schłodzone.

38 thoughts on “Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

  1. Wygląda przepysznie. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam.

  2. Nie mogę się jakoś przekonać do białych szparagów, ale uwielbiam zielone! Myślę że to danie smakować wspaniałe ❤️

  3. Jak wykwitnie Aniu jadasz , coś wspaniałego te danie

  4. Makaron! Uwielbiam! Mogłabym jeść podczas każdego posiłku u Ciebie wygląda pysznie ❤️

  5. To jest szczęście móc dać innym coś od siebie 🙂
    A makaron zapowiada się pysznie, więc…porywam!

  6. Białe szparagi z makaronem w towarzystwie trufli, coś pysznego!

  7. Sezon na szparagi w pełni. Dlatego sam z chęcią wykorzystuję je w mojej kuchni. A Twój makaron musi być obłędny, uwielbiam nutę trufli w takim połączeniu.

  8. Karola Buszujwkuchni

    Co za rozkoszne danie! Nic tylko szukać białych szparagów i działać w kuchni!

  9. Bogumiła Żuromska

    Super danie, Włosi wiedzą ci dobre!

  10. www.cupcakefactory.pl

    Takie proste a takie wykwintne!

  11. Wspaniała potrawa 🙂

  12. z pozoru proste składniki, a taka uczta 🙂

  13. Prawdziwa elegancja i dekadencja na talerzu! <3

  14. Super połączenie smaków, bardzo wiosennie ☺️

  15. Jeszcze takiego nie jadłam

  16. Skoro z tej pomocy wyniosłaś tak wiele i potrafisz się z tego cieszyć, to tylko życzyć kolejnych doświadczeń:-) A makaron poezja:-) Na pewno wypróbuję. Mam gdzieś przywiezioną taką salsę truflową:-)
    Winko to bardzo lubię:-)

  17. Na takie maj to i ja się piszę. Uwielbiam tego typu potrawy, niespieszne chwile, pochwałę prostoty. Pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.