Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!

 

Wiosenne szparagi to cudowna i wręcz zmysłowa rzecz. Niestety wiele osób zapomina o tym, że właśnie w sezonie powinni je jeść. Bo wiosną pojawiają się najlepsze, najmłodsze i najzgrabniejsze szparagowe łodygi. I tymi zaletami mają przewagę nad grubymi lub zwiędłymi wiązkami, które ścisnięte gumowymi opaskami i często skąpane w wodzie widzę w supermarkecie w połowie stycznia…
Warto dlatego doczekać do wiosny aby delektować się najlepszymi szparagami. I nie trzeba maltretować ich długim przygotowaniem. Potrzebują mało czasu i niewielu składników, aby smakowały jak wiosenne niebo!
Dzisiejszy przepis pochodzi z mojej ulubionej kuchni włoskiej, ale można przygotować je pomijając okruchy bagietki, dodać inny ser lub jakiś ulubiony składnik.
Sezon szparagowy uważam za otwarty!

 

 

Wiosenne szparagi i Asiago to szybkie i łatwe danie. Wszystko piecze się w piekarniku i jest chrupkie, maślane i lekko rumiane. Wiosenne niebo na talerzu!

 

 

 

Wiosenne szparagi z serem Asiago i grzankami

500 g szparagów
2 łyżki oliwy extra-virgin
1 szklanka rozdrobnionego świeżego sera Asiago
3 łyżki grzanek z bagietki na zakwasie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Szparagi odłam w miejscu, gdzie się chcą złamać. Ułóż je w misce i polej je 1 łyżką oliwy, wymieszaj, aby wszystkie pokryły się oliwą.
W drugiej misce wymieszaj ser, grzanki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Wlej pozostałą 1 łyżkę oleju i wymieszaj. Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania i posyp przygotowaną posypką z grzankami. Piecz, aż szparagi będą miękkie, a posypka uzyska złoty kolor – ok.20 minut, w zależności od grubości szparagów.
Skrop szparagi sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i podawaj gorące.

* szparagi prezentuję na dębowej tacy wykonanej przez Wooden Stuffklik!

16 thoughts on “Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!

  1. Kocham szparagi! Twój przepis brzmi przepysznie 🙂

  2. koniecznie muszę szybko kupić szparagi i przyrządzić z nich tak pyszne danie 🙂

  3. Fakt , niebo

  4. Też w weekend rozpoczęliśmy menu szparagowe:-)
    Pyszna propozycja, dosiadam się jeśli pozwolisz:-)?

  5. Koniecznie muszę kupić szparagi!

  6. Jakie to genialne połączenie smaków!
    Jestem zmuszona ukraść Ci ten przepis ;)))

    • Małgosiu,
      jasne, włoska kuchnia jest genialna! Pod warunkiem, że masz najlepsze składniki.
      Kradnij bezwstydnie.

  7. Ukochane szparagi w doskonałym połączeniu! Mniam!

  8. Pyszności, u mnie szparagi prawie codziennie teraz. Te wydają się być super, taka pyszna kwintesencja szparagów samych w sobie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.