Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M

 

Czas czosnku niedźwiedziego. Piękne zielone oblicze wiosny. Smakowite liście tu i tam. Codziennie dodaję je do wszystkiego. Bo życie dzikiego czosnku nie trwa długo. Zaledwie kilka tygodni i pozostanie wspomnienie. Dlatego u mnie czosnek w liściach dzisiaj czeka, aż zapakuję go do zamrażarki na bez-czosnkowy czas.
Zrobiłam też kilka słoików czosnkowego pesto. Zamknę je w lodówce i będziemy delektować się nim w dowolnej chwili.
Na kuchni stoi garnek kremowej zupy, która z czosnkowym pesto smakuje jak niebo. Pachnie wszystkimi czosnkowymi olejkami!
Zanim zasiądziemy do stołu, zajrzę do Konwaliowej kuchni. Czosnkowo od A do M!

 

 

Kremowa zupa i pesto z dzikiego czosnku

pesto z czosnku niedźwiedziego
duży pęczek dzikiego czosnku
150 ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli morskiej

Liście czosnku myjemy i osuszamy. Wkładamy je do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny, sól i wlewamy 120 ml oleju. Miksujemy i przekładamy do wyparzonego słoika. Na wierzch wlewamy resztę oleju. Przechowujemy w lodówce.

kremowa zupa z ziemniaków i selera naciowego
200 g ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy
300 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
50 ml śmietany 18%

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki, tak samo seler i cebulę. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy warzywa i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy zupę, dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pierzem. Podajemy z pesto z czosnku.

42 thoughts on “Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M

  1. Pyszności! Przysiadam się z wielką rozkoszą!
    U mnie, jak wiesz, czosnek niedźwiedzi na wagę złota. 😉
    Póki co, nie ma mowy o zapasach, ale zostało mi jeszcze parę listków w doniczce.
    Dziękuję za ten wiosenny, niezwykle aromatyczny czas.

    • Magda,
      zupa czeka, choć…zaraz może się skończyć…Jesteśmy zupowym zespołem, no i lubimy dziki czosnek!
      Może i u Ciebie nastanie czas czosnkowej obfitości.
      A póki co smakujmy!

  2. Mój rośnie i na pewno wyląduje w takiej zupie!
    Pycha!

  3. Brzmi przepysznie 🙂 a ten czas to najlepszy czas w roku! 🙂

  4. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Ależ tu pyszności i to na czasie 🙂 pozdrawiam serdecznie

  5. Ja w pierwszej kolejności wysuszyłam, część zamroziłam, i oczywiście pesto też powstało. Ubóstwiam czosnek niedźwiedzi, a w tym roku dostałam wielką reklamówę z Bieszczad. Czad 😉

    • Pichceniomania,
      nie suszę. Jakoś wolę mrożony – według mnie zachowuje więcej smaku i aromatu.
      Poza tym jest wspaniały!

  6. Kiedyś zasadzilam, ale nic mi nie wyrosło, tzn. padło… A uwielbiam czosnek niedźwiedzi! Powiedz mi, jak długo można przechowywać to pesto? Z przyjemnością sprawdzę przepis. I… Gdzie zbierasz czosnek?

    • Aniu,
      bo czosnek niedźwiedzi nie lubi każdego podłoża…
      Pesto dobrze zrobione i w wyparzonym słoiku przetrwa w lodówce pół roku.
      Czosnek kupuję od ludzi zbierających go z naturalnego środowiska i hoduję też w doniczce.

  7. Uwielbiam! Ale zawsze mam problem żeby znaleźć 🙁

  8. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Był moment, że potrafiłem dodawać go praktycznie do wszystkiego.

  9. Czosnek niedźwiedzi jest prze super! To musi być zatem genialne w smaku!

  10. obłędna zupa, czosnek to coś co tygrysy lubią najbardziej 😉

  11. Niestety nie miałam okazji używać świeżego, ale suszony bardzo lubię 🙂

  12. A masz z własnego ogródka czy kupujesz? Ja rok temu kupiłam na bazarku w Piasecznie i zrobiłam zupę, twarożek i pesto 🙂

  13. Ale tu pysznie! Wszystkie składniki w lodówce, więc już wiem co dziś u mnie na obiad! 🙂

  14. Za zupami nie przepadam, ale kremy uwielbiam! Chętnie wypróbuję Twoją propozycje 🙂

  15. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, czekam na niego tak samo jak na truskawki 🙂

  16. tak zupa wygląda niezwykle kremowo i tak pięknie komponuje się z czosnkiem niedźwiedzim…PYCHA!

  17. Jestem fanką pesto, więc na pewno wypróbuję i ten ciekawy przepis 🙂

  18. Jutro wybieram się na targ po czosnek niedźwiedzi!! Nigdy go nie jadłam, więc wypróbuję w tym pesto! 🙂

  19. Czosnek niedźwiedzi jest niesamowity. Uwielbiam dodawać go do wszelkich dań 🙂 Taką zupę też bym zjadła :*

  20. Pyszna, aromatyczna zupka. Takie lubię:-)
    Wygląda znakomicie:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.