Szparagi z boczniakami w cytrusach i chili

 

Tę recepturę całkowicie pokochają sceptycy szparagów, a ich fani dodadzą kolejne fantastyczne danie do swojego szparagowego menu. Rozkoszny przepis na szparagi w towarzystwie boczniaków, cytrusów i azjatyckich dodatków. Wiosenny stir fry idealny na wspaniały posiłek bez długiego stania przy kuchni. Poza tym przepis, który nie ‘morduje’ szparagów. Cudowne szparagowe nuty wydobywane dzięki prostej technice i dodatkom.

 

przepis Rozkoszny
1 pęczek szparagów  – 500 g
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki zimnego masła
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
do podania sezam i kolendra

Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.

Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.

Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.

Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego.

17 thoughts on “Szparagi z boczniakami w cytrusach i chili

  1. Wędrowki po kuchni

    Fajny i ciekawy przepis na szparagi. Myślę, że ta propozycja z pewnością by mi posmakowała 🙂

  2. Bardzo fajny przepis. Ostatnio dostałam szparagi i nie wiedziałam co z nimi zrobić, teraz już wiem.

  3. Myślę, że szparagi w takiej wersji są bardzo smaczne.

  4. Właśnie ostatnio widziałam szparagi w sklepie i zastanawiałam się jak je ciekawie przyrządzić. Dziękuję za podpowiedź 🙂

  5. Chili i cytrusy to moje smaki 😀 Takie grzybki zapowiadają się rewelacyjnie

  6. Już wiem co jem dzisiaj na obiadek, mniam!

  7. Bardzo smakowity pomysł na szparagi, spróbuję przy najbliższej okazji. 🙂

  8. Velaris' Library Kinga

    i kolejny obłędny przepis. Już udało mi się kilka z twoich przepisów zrobić i wszystkie się udały, z tym pewnie nie będzie inaczej, Wyglądają obłędnie.

  9. Widzę, że zapowiada się prawdziwa uczta. Na pewno nie zaszkodzi mieć go na uwadze.

Skomentuj Velaris' Library Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.