Szparagi z boczniakami w cytrusach i chili

 

Tę recepturę całkowicie pokochają sceptycy szparagów, a ich fani dodadzą kolejne fantastyczne danie do swojego szparagowego menu. Rozkoszny przepis na szparagi w towarzystwie boczniaków, cytrusów i azjatyckich dodatków. Wiosenny stir fry idealny na wspaniały posiłek bez długiego stania przy kuchni. Poza tym przepis, który nie ‘morduje’ szparagów. Cudowne szparagowe nuty wydobywane dzięki prostej technice i dodatkom.

 

przepis Rozkoszny
1 pęczek szparagów  – 500 g
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki zimnego masła
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
do podania sezam i kolendra

Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.

Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.

Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.

Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego.

17 thoughts on “Szparagi z boczniakami w cytrusach i chili

  1. Wędrowki po kuchni

    Fajny i ciekawy przepis na szparagi. Myślę, że ta propozycja z pewnością by mi posmakowała 🙂

  2. Bardzo fajny przepis. Ostatnio dostałam szparagi i nie wiedziałam co z nimi zrobić, teraz już wiem.

  3. Myślę, że szparagi w takiej wersji są bardzo smaczne.

  4. Właśnie ostatnio widziałam szparagi w sklepie i zastanawiałam się jak je ciekawie przyrządzić. Dziękuję za podpowiedź 🙂

  5. Chili i cytrusy to moje smaki 😀 Takie grzybki zapowiadają się rewelacyjnie

  6. Już wiem co jem dzisiaj na obiadek, mniam!

  7. Bardzo smakowity pomysł na szparagi, spróbuję przy najbliższej okazji. 🙂

  8. Velaris' Library Kinga

    i kolejny obłędny przepis. Już udało mi się kilka z twoich przepisów zrobić i wszystkie się udały, z tym pewnie nie będzie inaczej, Wyglądają obłędnie.

  9. Widzę, że zapowiada się prawdziwa uczta. Na pewno nie zaszkodzi mieć go na uwadze.

Skomentuj Pojedztam Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.