Świąteczne ciastka z marmoladą. MixStar do zadań świątecznych

 

Dobry sprzęt przed świętami to ważna rzecz w kuchni rozgrzanej do czerwoności. Jeżeli potrzebny jest Wam sensowny pomocnik na już, na pewno jest to MixStar.
Jest to nieskomplikowany w obsłudze robot kuchenny firmy Morphy Richards. Wykorzystywanie tego urządzenia nie wymaga analizowania zawiłej instrukcji obsługi, ani szczególnej wiedzy technicznej. Ten kompaktowy mikser z łatwością zmieści się w każdej kuchni. Wymiary jego podstawy to 30 cm x 26 cm x 9 cm, a misa o pojemności 4 litrów pozwala na przygotowanie mniejszych i dużych porcji.
Do wyboru mamy 6 poziomów prędkości pracy i misę do przechowywania mieszadeł i skrobaków.
Do robota załączona jest książeczka z instrukcją i kilkoma przepisami.

 

 

Co wyróżnia MxStar spośród innych robotów kuchennych?
Poza kompaktowym rozmiarem, podwójne przeciwbieżne mieszadła  i trzy rodzaje końcówek, które podczas pracy robota obracają się wokół własnej osi i jednocześnie krążą wokół misy.
MixStar wyposażony jest w:
* duże podwójne haki ze stali nierdzewnej do wyrabiania ciast drożdżowych, chlebowych, ciast na pierogi i innych ciężkich ciast
* podwójne trzepaczki do ubijania piany z białek, śmietany i lekkich kremów
* podwójne mieszadła do lekkich ciast, ciast kruchych oraz ucierania masła z cukrem
* podwójne skrobaki, które zbierają składniki ze ścianek misy podczas miksowania, kompatybilne z trzepaczkami i mieszadłami.

Dodatkowe atuty to możliwość mycia wszystkich części w zmywarce i timer, za pomocą którego można monitorować czas miksowania. A po wszystkim mikser z łatwością zmieści się w kuchennej szafce.

W ramach testowania MixStar’a , na początek zrobiłam w nim kruche ciasto na świąteczne ciasteczka. Zagniatanie ciasta trwało chyba minutę.

 

 

Świąteczne ciastka z marmoladą

500 g jasnej mąki orkiszowej T550 bio
100 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
300 g schłodzonego masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio

marmolada wieloowocowa do przełożenia
cukier puder do oprószenia ciastek

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do misy miksera. Dodajemy cukier puder, esencję waniliową, żółtka oraz masło i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami po dwa takie same kształty i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciastka do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy marmoladą i delikatnie sklejamy. Ze wszystkich stron oprószamy je cukrem pudrem. Przechowujemy w puszce lub słoju do ciastek.

34 thoughts on “Świąteczne ciastka z marmoladą. MixStar do zadań świątecznych

  1. Mikser robi wrażenie. Gabaryty kuszące i te dwa mieszadła… Taki pomocnik przydałby się w mojej kuchni

  2. wyglądają wspaniale i pewnie tak samo smakują!

  3. Świetnie wyglądają te pierniczki, a sprzęt mega. Podwójne mieszadła to bardzo dobre i wydajne rozwiązanie

  4. Taki mikser mi potrzebny, dobry, a nie skomplikowany.
    Czasami jednak coś tam robię.
    Ciasteczka z marmoladą wyglądają wybornie.
    Wyglądają na proste do zrobienia.
    Dzięki za przepis 🙂

  5. Pomocnik pierwsza klasa, bardzo chętnie zamienię mojego wielkiego “klamota” na takie cudeńko 🙂 a tak poza tym to dzięki… wielkie dzięki… miałam już nic nie piec na Święta, a Ty tu wyskakujesz z takimi bajecznymi ciasteczkami… i co teraz? nie mam wyboru 🙂 muszę upiec 🙂

    • Justyna, bardzo się cieszę. Ten mikser jest takim kuchennym przyjacielem.
      A ciasteczka, no cóż, musisz je upiec!

  6. Ja tez sie przymierzam do kupna nowego miksera.a już swoj typ tylko wtym miesiącu niestety dzieci ważniejsze i ich życzenia świąteczne 🙂 Ja na swoj poczekam jeszcze troszke 🙂 ciasteczka były robione jeszcze w starym i oby mi jeszcze troszke posłużył 🙂

  7. Przydałby mi się taki dobry robot. Ale nie mam miejsca w kuchni i dlatego też bardzo rzadko piekę

  8. Mikser świetny, ja się przymierzam, ale mam za mało miejsca na takie cuda. Z jedej strony kusi z drugiej… Nie robię ciasta aż tak często, chleb mieszam w maszynie, inne miksery już mam, może nie takie piękne, ale na razie muszą wystarczyć.

    • Iwona,
      to zależy czego kto potrzebuje. Ja też mam drugi mikser, ale dużo używam i często potrzebuję w jednym na parzykład ubić białka, a w drugim zmiksować ciasto. Szybciej i łatwiej. Tym bardziej, że MixStar jest kompaktowym urządzeniem, który ma w środku wszystkie akcesoria i zajmuje mało miejsca.

  9. Fajny ten robot, mam co prawda inny, ale też pomaga mi w kuchni :0

  10. Na pewno są pyszne. Bardzo lubimy ciasteczka z marmoladą, więc może wypróbujemy przepis.

  11. Teraz siedzę w kapuście i uszkach, ale weekend przeznaczę na tego typu słodkości. Chętnie wypróbuję Twój przepis, bardzo mi się podoba.

  12. Od dawna myślę o tym żeby sprawić sobie taki mikser, szczególnie teraz na święta odczuwam te wszystkie niedogodności związane z mieszaniem ciasta i czasem nie idzie wszystko tak jakby się chciało. Popatrzę na ten model.

    • Viola,
      naprawdę ten model jest świetny i wystarczający w każdej kuchni. Do tego łatwy w konserwacji i nie musi stać na blacie.
      Bardzo polecam.

  13. Wędrówki po kuchni

    Takie ciasteczka to świetne umilacze podczas świątecznych przygotowań 🙂

  14. Sliczne ci wyszyly te pierniczki 🙂 ja mam tyle przepisów. Od dwoch lat robię z jednego przepisu, ale tak to jest jak się ma dzieci i zawsze mam za dużo mąki 😀

  15. Kupiłam właśnie ten model MORPHY RICHARDS 400520 i jestem srodze zawiedziona. Pisze Pani , że nadaje się do wyrabiania ciasta na pierogi co jest nieprawdą. Mój robot planetarny zagniatał ciasto długo ale to robił . Mixstar nie tylko nie zagniótł ciasta ale nawet nie udało mi się utworzyć kuli z tych samych składników (mąka , masło, sól gorąca woda). Robot jest piękny ale drogi i niepraktyczny.

    • Maju,
      bardzo mi przykro. U mnie sprawdza się i nie mam do niego zastrzeżeń. Nie każde ciasto zbije się w kulę. Nie robiłam w nim ciasta na pierogi, sprawdzę to, bo zastanawiam się, dlaczego nie może go wyrobić, skoro wyrabia masę na ciasta i ciastka.

  16. Ciasto na pierogi jest “ciężkim” ciastem i wiele urządzeń sobie z nim nie radzi. A od uczciwości producenta zależy czy poda własciwą informację. Z tego co widzę na youtube i forach kulinarnych jedynie melaksery znakomicie dają sobie radę z ciastem pierogowym. Jednakże sugerując się info producenta i także Pani wybrałam ten produkt.. I jeszcze jedno: polskie sklepy oferują to urządzenie o mocy 800W, szukając więcej opinii, na stronie producenta znalazłam , że na terenie UK jest sprzedawany produkt o mocy 650W. To info także upewniło mnie , że na rynek polski jest dostarczany mikser o większej mocy i z ciastem pierogowym powinien dać sobie radę. Nie wiem jak mam określić moje zaskoczenie , że na tabliczce znamionowej miksera widnieje moc 650W.

    • Pani Maju, też tego nie wiem…Proszę reklamować urządzenie lub je zwrócić, jeżeli pani nie odpowiada. Powtarzam – robiłam w nim ciasta i ciastka i nie miał problemów z ich wyrobieniem. Zastanawiam się, czy ciasto na pierogi jest cięższe…
      Sama zrobię wkrótce ciasto na pierogi i przekonam się, czy mikser daje sobie z nim radę.
      Pozdrawiam.

  17. Co roku piekę z córką ciasteczka na święta. Rok w rok te same – maślane i czekoladowe. Oba rodzaje są przepyszne, ale już mi się pomału nudzą 🙁 szukam jakiejś inspiracji na następne święta, te będą jak znalazł 🙂

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.