Rydze duszone w maśle z jajem, tymiankiem i koprem. Mój jesienny comfort food

 

Rydz mleczaj rydz) to grzyb jadalny, który jest uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza duszony w maśle. Rydz jest nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni polskiej ze względu na swój wyborny smak i wyjątkowy, niemal owocowy zapach.
Jesienią jadam rydze bardzo często i nigdy nie mam ich dość. Jestem stałą klientką pewnego bazarku i sklepu z warzywami, gdzie co tydzień przybywa świeża dostawa tych rudych pyszności.
dzisiaj przedstawiam moje rude śniadanie, lunch lub mały posiłek w ciągu dnia. Wybierz co ci najbardziej  pasuje i delektuj się sezonowymi smakami.

 

 

200 g świeżych rydzów
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 szczęśliwe jajo
sól i pieprz
listki tymianku
świeży koper
domowy chleb na zakwasie

Rydze przetrzyj papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, lekko posól i chwilę smaż. Teraz połóż rydze kapeluszami o dołu. Duś 4 minuty i odwróć je blaszkami do dna patelni – zostaw tak na kolejne 4 minuty. Zamieszaj i odsuń na bok patelni. Wbij jajo i smaż razem aż się białko zetnie. Posól i posyp pieprzem. Dodaj koper, listki tymianku i podawaj z dobrym chlebem lub grzankami.

 

18 thoughts on “Rydze duszone w maśle z jajem, tymiankiem i koprem. Mój jesienny comfort food

  1. Rydz to wyjątkowy grzyb, a twój przepis brzmi apetycznie! To prawdziwa uczta dla miłośników grzybów, szczególnie w okresie jesieni 🙂 a mój mąż jest fanem rydzów 🙂

  2. Ty mnie zawsze potrafisz czymś pysznym zainspirować. Nie odmówię sobie przyjemności skorzystania z Twojego przepisu

  3. Rydze na szczęście można kupić w galicyjskich sklepach, więc chętnie wypróbuję Twoją inspirację To taka idealna potrawa na jesienne śniadanie, obiad I kolację :-).

  4. Bardzo apetycznie to wygląda! Kolejny super przepis od Ciebie

  5. chociaż uwielbiam grzyby to jednak rydzy jeszcze nie jadłam, musiałabym kupić je ze sprawdzonego źródła

  6. Jejku jakież to musi być pyszne, takie śniadanie to świetny początek dnia. Mniam!

  7. Uwielbiam rydze. Ostatnio mąż mi robiła takie na masełku – poezja!

  8. Ale pyszności. rydze trudno u mnie trafić. Myślę, że można zamienić na kurki.

  9. Wygląda jak śniadanie moich marzeń!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.