Rabarbarowe spotkanie. Pudding i drink.Sezonowo od A do M

 

2014-05-10 15.24.03-2
 

Rabarbar przygotowałam dla Niej.
Przyjechała na weekend po niemałych perypetiach z wykrojeniem czasu na nasze spotkanie.
Łączą nas rabarbarowe wspomnienia z dzieciństwa i nie tylko.
Wakacje spędzane w dużym ogrodzie.
Wspólne wyjazdy na jeziora.
Pudełka z lalkami.
Rabarbar rwałyśmy razem.
Jego ogromne liście udawały kapelusze.
Łodygi zjadałyśmy na surowo maczając je w cukrze.
Babcia gotowała nam rabarbarowy kompot i piekła rabarbarową drożdżówkę z kruszonką.
Idealny podwieczorek dla dziewczynek zafascynowanych ogrodowym życiem.
Siadałyśmy obok babci przy ogrodowym stole i patrzyłyśmy jak kroi rabarbar.
Wrzuca go do garnka na kompot.
Jak zagniata ciasto i robi kruszonkę.
Do stołu zwabiał nas zapach pieczonego ciasta.
Porzucałyśmy nasze pudła z lalkami,żeby jeść jeszcze ciepłe.
Popijałyśmy je chłodnym kompotem.
Mój rabarbar dla Niej wyglądał inaczej.
Pudding i drink.
Przy tarasowym stole.

 

2014-05-10 15.25.43
 

Pudding z ,mleka’ ryżowego z pieczonym rabarbarem i chia

,Mleko’ ryżowe.
Wszędzie wystepuje pod nazwą ,mleko’.
Dla mnie to napój.
Jest dobrą alternatywą dla osób bez tolerancji laktozy.
A sam proces jego przygotowania jest  łatwy.

szklanka brązowego ryżu basmati
2 szklanki wody źródlanej do moczenia ryżu
4 szklanki wody źródlanej
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Następnego dnia przecedzić ryż na sicie.
Wrzucić ryż do kielicha blendera,dodać cztery szklanki wody i ekstrakt waniliowy.
Miksować przez 2-3 minuty.
Odcedzić ryż przez gazę lub sito,zbierając powstały napój.
Zlać płyn do słoika,zakręcić i przechowywać w lodówce.

Pudding z napojem ryżowym i chia

3 łyżki nasion chia(szałwii hiszapńskiej)
200 ml napoju ryżowego

Nasiona szałwii zlać napojem ryżowym.
Wymieszać i wstawić do lodówki na noc.

Pieczony rabarbar

1/2 kg łodyg rabarbaru
3 łyżki miodu akacjowego
3 ziarna kardamonu

Rabarbar opłukać,pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Polać miodem i posypać rozgniecionymi nasionami kardamonu.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przec 20 minut.

Pudding ryżowy z chia udekorować pieczonym rabarbarem.

 

2014-05-019
 

Rabarbarowy drink

500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
300 ml wody źródlanej
butelka cydru(najlepiej francuskiego)

Umyty rabarbar pokroić,zasypać cukrem,zlać wodą i ugotować esencjonalny kompot.
Wystudzić.Napełniać 1/3 szklanki rabarbarowym kompotem,uzupełnić cydrem i udekorować gałązką tymianku.

 

2014-05-018
 

Po rabarbarowe kreacje koniecznie zajrzyjcie do Magdy.
To Ona wybrała rabarbar na nasze Sezonowe spotkanie od A do M.

38 thoughts on “Rabarbarowe spotkanie. Pudding i drink.Sezonowo od A do M

  1. Rabarbarowe wspomnienia z dzieciństwa… ehhh…
    Twoje propozycje są zaskakujące!
    Rabarbarowy drink biorę w ciemno!
    Chia nie próbowałam jeszcze nigdy
    i ciekawa jestem jak smakuje ten pudding.
    Dziękuję za to popołudnie wypełnione rabarbarowym smakiem:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      chia koniecznie spróbuj.
      To bomba zdrowotna.
      Smakuje dobrze.
      I pudding też polecam.
      A drink to wiadomo,że można popijać cały weekend bezkarnie.
      Pozdrowienia!

  2. Amber, właśnie napisałam u Magdy, że rabarbar kojarzy mi właśnie z tym, że jako dzieci maczaliśmy go w cukrze. :)))
    Twoje rabarbarowe propozycje są cudowne. Na pewno Jej smakowały. 🙂

    • Post Author Amber

      Alucha,
      ten cukier z rabarbarowymi laskami pamiętamy o dziwo!
      Cieszę się,że podobają Ci się moje rabarbarowe kreacje.
      Jej smakowały bardzo!

  3. Aniu, przywołałaś wspomnienia związane z rabarbarem – tez mam podobne. Te duże liście rabarbaru lub łopianu nad głowami w słoneczne, wakacyjne dni i beztroska…
    Chętnie spróbowałabym Twoich apetycznych propozycji 🙂
    pozdrawiam serdecznie !

    • Post Author Amber

      Ula,
      łopian nam też służył za kapelusze!
      Polecam moje rabarbarowe przepisy.
      Miłej niedzieli!

  4. Mam bardzo poważny dylemat, bo nie wiem, czy mam wyciągać łapkę najpierw po rabarbarowego drinka czy po pudding. Obie Twoje propozycje są wspaniałe i nie potrafię zdecydować, która lepsza 🙂 Na razie muszę najeść się wzrokiem, ale to może nie wystarczyć 🙂

    • Post Author Amber

      Joanno,
      bardzo się cieszę,że przypadły Ci do gustu moje rabarbarowe wyczyny.
      Nam smakowały bardzo,bardzo.
      Dziękuję.

  5. Ja tez maczałam rabarbar w cukrze i to taki własnoręcznie rwany z babci warzywniak 😀

    Ten deser bardzo mi się spodobał , hm , aktualnie nie mam nasion chia, ale mam tapiokę i jakby tak podmienić(oczywiście gotując) Drink fajny , tylko ja mało drinkowa jestem

    • Post Author Amber

      Margot,
      no kiedyś rabarbar się rwało z ogródka, a teraz kupuje się go w sklepie.
      Takie czasy…
      Z tapioką na pewno też będzie pysznie,choć chia bardzo polecam.
      A drink z cydrem to taka ciut mocniejsza oranżada.

  6. Pierwsza myśl, tapioka, ale się zdziwiłam, że to chia, bo nie próbowałam jej używać w taki sposób. Dla mnie pycha, wszystko co rabarbarowe 🙂 Pozdrawiam!

  7. bardzo oryginalnie się prezentuje!

  8. W dokładnie taki sam sposób jedliśmy rabarbar w dzieciństwie, a liście były naszymi parasolami 😉 Bardzo lubiłam też kompot rabarbarowy i biszkopt z rabarbarem posypany cukrem pudrem :)))
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  9. Ja również lubię rabarbarowe napoje w każdej postaci. Niestety syn nie lubi rabarbaru i rzadko robię. Pozdrawiam :))

  10. Rabarbarowo – uwielbiam! Ten napój mnie zafascynował, zresztą pudding również – wygląda tak apetycznie.:)
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  11. Mam podobne wspomnienia :)! A po napój chętnie sięgnę…:)!

  12. To wszystko brzmi podobnie jak moje wspomnienia z dzieciństwa :).
    I jakie pyszności rabarbarowe tu u Ciebie!

    • Post Author Amber

      Evi,
      jak dobrze,że mamy co wspominać.
      Obecne pokolenie niestety będzie miało już mniej bogate.
      Do rabarbarowych przepisów zapraszam.

  13. A jak smakowała taka drożdżówka pod namiotem! Ta, którą zabierałam z domu, upieczona przez mamę rano, jeszcze przed wyjazdem, znikała jeszcze przed rozstawieniem pierwszych stelaży 🙂
    Wspomnienia to rzecz bezcenna!

    • Post Author Amber

      Dominiko,
      podnamiotowych wspomnień z rabarberem nie mam…
      Ale na pewno były to szczególne emocje.

  14. Mam ochotę na ten rabarbarowy drink:-) Zresztą wszystkie propozycje są warte powtórzenia, bo rabarbar uwielbiam:-)

  15. Ale wspaniałości wyczarowałaś z rabarbaru… Cudeńka 🙂

  16. Bardzo fajny ten pudding, rabarbarowy <3

  17. mmm… to wygląda obłędnie!

  18. Ten rabarbarowy drink mnie zaciekakawił, niestety moje pierwsze spotkanie z cydrem było nieudane, jako że cydr polski polmosu lublin:(

    • Post Author Amber

      Olu,
      dlatego wszędzie podkreślam,że należy kupować dobry francuski cydr.
      Rozczarowania wtedy nie będzie.

  19. Amber, zazdroszczę tego tarasowego stołu, tego kompotu z dzieciństwa, tych wspomnień o pudłach z lalkami…;) Majowo, rabarbarowo u Ciebie…po prostu pysznie!

    • Post Author Amber

      Reniu,
      ja pielęgnuję te wspomnienia,dopieszczam je.
      A spotkanie rabarbarowe nam się udało.
      Polecam tak smakować rabarbar!

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.