Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia. Wrześniowa Piekarnia

 

Wrześniowy chleb przyjemnie zaskoczył mnie mięciutkim środkiem i chrupiącą skórką. Praca z ciastem chlebowym była świetnym ćwiczeniem i prawdziwą radością. Uwielbiam składać i formować chleb.
Dodałam sporą garść chia, ale w moim bochenku nie widać specjalnie tych malutkich nasionek. Ich dodatek jednak zdecydowanie urozmaica smak chleba.
Bardzo jestem ciekawa Waszych bochenków i będę wypatrywać Waszych wpisów.
Z chlebowym pozdrowieniem!

 

 

Przepis z bloga Gotowanie u Oli
składniki na jeden bochenek
100 g zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 10-12 godz. wcześniej)
500 g mąki pszennej chlebowej T 750 – u mnie 400 g chlebowej i 100 g T00
370 g wody – dodałm 320 g
10 g soli
spora garść nasion chia

Na początku w dużej misce mieszamy wodę z zakwasem i mąką, tak aby wszystko dobrze się połączyło i nie było widać suchej mąki. Przykrywamy i odstawiamy na jedną godzinę.

Po tym czasie dodajemy sól i nasiona chia i za pomocą ręki lub robota kuchennego dobrze wtłaczamy je do ciasta. Ja osobiście wolę chleby wyrabiać ręcznie bo lepiej czuję ciasto i jego konsystencję i łatwiej mi ocenić, czy nie trzeba np. dodać jeszcze odrobiny wody. Odstawiamy ciasto na 45 min pod przykryciem.

W czasie wyrastania składamy ciasto 3-4 razy co 45 minut do momentu widocznego zwiększenia objętości i wytworzenia się mocnej siatki glutenowej (tzn. kiedy będzie można rozciągnąć fragment ciasta tworząc bardzo cienką, nierozerwalną błonę).

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyczka rozrostowego.

Chleb garujemy  w lodówce 16 – 18 godzin w temp. 5ºC. Pieczemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki w garnku żeliwnym. Pierwsze 20 min. z pokrywką w temp. 245ͦºC i kolejne 20 min. bez pokrywki w temp. 220⁰C

Studzimy na kratce.

Chleb z chia na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

16 thoughts on “Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia. Wrześniowa Piekarnia

  1. Amber mistrzowski chleb! Mój brzydki ale bardzo smaczny! Pozdrawiam!

  2. Chlebek Twój cudowny . I jakie dziury. W końcu udało mi się po przerwie dołączyć do Was:-)

  3. Śliczny!
    Mój nieco rozszedł się na boki. 😉
    Dziękuję za ten wrześniowy, rozgrzewający czas.

  4. Piękny bochen Amber 🙂 W moim widac te ziareneczka chia, pyszny był 🙂 Link do mojego wypieku:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/09/pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami.html

  5. Wspaniale wypieczony, ślicznie nacięty i puszysty miękisz – Mistrzowskie wykonanie i dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.

  6. Ale piękne dziury 🙂 Wspaniały bochenek!

  7. Domowe pieczywo najlepsze. Nie ma porównania

  8. Piękny bochen chleba i ta skórka… Taki lubię najbardziej. 🙂
    Miłego dnia

Skomentuj Konwalie w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.