Dyniowa owsianka z karmelizowanym jabłkiem, miodem i cynamonem

 

Jabłka i dynia to niekwestionowane symbole jesieni. Chociaż jabłka są cały rok, to jesienne smakują nam jakoś szczególnie. Ostatnie wybryki pogody kazały mi poczuć się jesiennie i na śniadanie jedliśmy tę owsiankę. Lekko wytrawą, lekko słodką, ale też nieco jesienną…
Można spokojnie ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos. Taki posiłek w ciągu dnia będzie równie komfortowy, jak śniadanie.

karmelizowane jabłka
1 jabłko – u mnie Grójeckie
1/2 łyżki masła ghee
1 łyżka miodu

owsianka
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka masła ghee
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chili

do podania: karmelizowane jabłka, cynamon, chipsy z kokosa, ewentualnie miód

 

 

Jabłko umyj i wykrój gniazdo nasienne. Pokrój na grubsze plastry. Patelnię rozgrzej, dodaj masło ghee i ułóż jabłka. Podsmaż je aż zmiękną. Dodaj miód i chwilę podgrzewaj. Wymieszaj delikatnie i odstaw.

Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej wodą. Przykryj i odstaw na 10 minut. Dodaj puree z dyni, ghee, kurkumę i chili. Wymieszaj i ewentualnie lekko podgrzej. Przełóż do miski, połóż na wierzchu karmelizowane jabłka, chipsy kokosowe i posyp cynamonem. Możesz polać miodem.

22 thoughts on “Dyniowa owsianka z karmelizowanym jabłkiem, miodem i cynamonem

  1. Dawno nie jadłam owsianki, ale z dodatkiem dyni na pewno jest wspaniała.

  2. Pyszności. Na pewno spróbuję nie raz

  3. Jabłka i dynia to na pewno kojarzą m się z jesienią ale połączenia w jednym daniu jeszcze nei uświadczyłam, zdecydowanie.

  4. Jak ja dawno nie jadłam takich jabłek. Chętnie spróbuję tej owsianki

  5. Tego typu połączenie smaków zawsze bardzo mnie przekonuje, więc dla mnie super.

  6. Czasami dodaję jabłka do owsianki, ale nigdy w formie skarmelizowanej. Będę pamiętać aby wypróbować. 🙂

  7. Bardzo lubię owsianki, ale w takim dyniowym wydaniu jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję!

  8. Marzy mi się taka owsianka. w miejscu w którym się znajdują nie serwują takiej ale jak tylko przyjadę do domu sama sobie zrobię. Dziękuję za przepis

  9. Bardzo ciekawy przepis. Kocham dynię i jabłka, ale w owsiance jem je na słodko z cynamonem lub kardamonem.

  10. Uwielbiam sezon na dynie! Chociaż przyznam, że mało z nimi eksperymentuję, albo gotuję zupę, albo piekę dynię i podaję zamiast ziemniaków.

  11. Uwielbiam owsianki ale jesienią faktycznie smakują mi najlepiej. Dodatek dyni jest świetny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.