Portugalska galaretka z pomidorów. Niebanalny dodatek i smak!

 

Kolejny przepis, który przywiozłam z mojej portugalskiej podróży to galaretka z pomidorów. Pyszny dodatek do tostów i herbatników lub jako składnik deski serów i wędlin, jest bardzo ceniony przez Portugalczyków. Wystarczą tylko dojrzałe pomidory, cukier, woda i trochę cierpliwości, aby cieszyć się niebanalnym smakiem. Warto też przechować ją dłużej w spiżarni i delektować się pomidorową delicją zimą lub obdarować nią bliskich lub przyjaciół.

 

 

3 kg mocno dojrzałych w słońcu pomidorów
3 szklanki  cukru
1 szklanka wody
5 łyżek soku z cytryny

Umyte pomidory zmiksuj partiami w blenderze lub w kuchennym robocie. Odmierz 4 szklanki soku. Cukier rozpuść w wodzie, doprowadzając syrop do wrzenia. Gotuj do etapu aż przestanie się rozlewać na talerzyku – może to potrwać nawet 30 minut.
Gdy cukier osiągnie temperaturę 115 ° C, zdejmij garnek z ognia, wlej sok pomidorowy i sok z cytryny i szybko wymieszaj, aby rozpuścić powstające grudki cukru. Postaw garnek na płycie na dużym ogniu i mieszaj , aż całość osiągnie postać galaretki  – trwa to od 20 do 25 minut. Podczas gotowania galaretka unosi się w garnku i  wymaga ciągłego mieszania drewnianą łyżką.  W miarę gotowania kolor galaretki ciemnieje, zmieniając się   na czerwony właśnie w punkcie żelowania. Jeśli chcesz przetestować punkt żelowy, zdejmij garnek z ognia i nałóż trochę galaretki na talerz, aby sprawdzić, czy zastygnie w ciągu minuty lub dwóch. Galaretka ma bardzo miękką, luźną konsystencję i nie będzie całkowicie zestalona jak inne galaretki, nie będzie też tak przejrzysta.  Kiedy galaretka będzie gotowa, wlej ją do wysterylizowanych słoików. Pasteryzuj słoiki w łaźni z wrzącą wodą przez 10 minut.

26 thoughts on “Portugalska galaretka z pomidorów. Niebanalny dodatek i smak!

  1. Bardzo ciekawy pomysł na pomidory. Zazwyczaj robię z nich swój mini przecier, ale to też wydaje się dobrym pomysłem. Dziękuję za przepis, chętnie z niego skorzystam i to już niedługo. 😀

  2. fajny pomysł; nigdy o takiej galaretce nie słyszałam

  3. W tym roku na Maderze widzieliśmy powiodła z pomidorów, a może to były właśnie takie galaretki 🙂 byliśmy bardzo zaskoczeni takim czymś 🙂 ale nie kupiliśmy i teraz troszkę żałuję 🙂

  4. Muszę przyznać, że to jest ciekawe 😉

  5. Ciekawy pomysł, jeszcze nie słyszałam o takiej 🙂

  6. Takie przywiezione przepisy są super. Chętnie zrobię:-)

  7. Dziękuję za motywację!
    U mnie na liście do zrobienia, upieczenia, przygotowania od kilku lat…
    Wspaniałości w tym słoiczku!

    • Kamila,
      zajadałam się tą konfiturą i w Portugalii i na Maderze. Przywoziłam do domu.
      Tym razem postanowiłam sama ją zrobić!

  8. Aniu, jakże teraz żałuję, ze moje własne pomidory już zjadłam 😀 No ale pojadę na ryneczek i dokupię, bo ta galaretka kusi baaardzo 🙂

    • Małgosiu,
      własne pomidory to jest coś! W tej konfiturze byłyby jak perła w koronie.
      Ale jeżeli kupisz dobre to galaretka wyjdzie cud-miód!

  9. Cudowny przepis, który muszę koniecznie wypróbować…

  10. Wspaniały, niebanalny pomysł. galaretka wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam

  11. Wow, świetne. Muszę wypróbować. Pomidorów u mnie bez liku. Czy nie jest ważna odmiana pomidora? Wystarczy że będą dobrze mięsiste?

  12. Galaretka z pomidorów brzmi ciekawie. Myślę, że mogłaby mi posmakować 🙂

  13. Wspaniały przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.