Por duszony w białym winie. Pora na pora w Sezonowo od A do M!

 

Pora na pora! To niedocenione warzywo ma teraz swój najlepszy czas. Niedawno wyjęty z ziemi por jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Często zalecany jest w dietach leczniczych i odchudzających. Wspomaga trawienie i zawiera sporo witamin.
Warto więc czasami oddać mu pierwszeństwo na stole i podać jako samodzielne danie. Proszę Państwa, oto por na dwie kuchnie – u mnie i w Konwaliowej kuchni!

 

 

2 duże pory bio – tylko białe części
2 łyżki klarowanego masła
sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
½ szklanki domowego  bulionu z warzyw
½ szklanki białego wytrawnego wina – u mnie Sauvignon
drobno posiekana natka pietruszki

Pory przekrój wzdłuż na pół. Dokładnie umyj, żeby pozbyć się ziemi.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Włóż pory przekrojoną stroną do dołu i smaż je przez 3-4 minuty, aż zmiękną i nabiorą lekko złotego koloru. Obróć pory na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy porów. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż pory będą miękkie.
Zdejmij papier z patelni, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn odparuje. Przed podaniem przypraw je gruboziarnistą solą i posyp pietruszką.
Podawaj z bagietką, rybą, mięsem, kaszą, soczewicą…

16 thoughts on “Por duszony w białym winie. Pora na pora w Sezonowo od A do M!

  1. Pysznie!
    Ja akurat pory uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich tej pory roku. 🙂
    Dziękuję za smakowite spotkanie!

  2. zdecydowanie czas na pora! Pyszna wersja z białym winem 🙂

  3. Bardzo ciekawe wykorzystanie pora 🙂

  4. Narobiłaś takiego smaka, że chyba i u nas będzie pora na pora 🙂

  5. Zdecydowanie pora na pora. Pysznie zrobiony. Dosiadam się do Was dziewczyny:-)

  6. Bez pora moja kuchnia nie istnieje, chociaż to faktycznie bardzo niedocenione warzywo. Mniam, pyszna pora na pora!

    • Kamila, no prawie zawsze go mamy, ale najczęściej jest dodatkiem do zupy…
      Niedoceniany, a może byc królem na stole!

  7. Jaka wykwitną wersja pora, mniam

  8. Świetne wykorzystanie pora! Doskonałe danie solo, jak również może stanowić dodatek do dania, np. pieczonego mięsa, nic, tylko trzeba wypróbować 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.