Placek cebulowy z boczkiem i serem. Sezonowo od A do M

 

Placek cebulowy jedliśmy jesienią i zimą. Najlepszy wychodził z piekarnika Babci. Nie mogę odtworzyć dokładnie jego smaku, choć przepis mam ten sam. Może to dodatek sera lub po prostu tak już jest, że dawne smaki pozostają w pamięci kubków smakowych i nie sposób ich skopiować.
W każdym razie uwielbiam ten prosty sposób na cebulę.

 

500 g żółtej cebuli pokrojonej w piórka
200 g boczku pokrojonego w kostkę ( można pominąć)
200 g startego dojrzałego sera ( dodaję osypek lub gruyere)
3 jajka
200 g mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista )
200 ml mleka lub napoju roślinnego
sól i pieprz

Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Wymieszaj cebule z boczkiem, jajkami i serem. Dodaj mąkę i mleko, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i umieść w formie do pieczenia wysmarowanej klarowanym masłem. Piecz 40 – 50 minut. Podawaj ciepły z ulubioną surówką lub kiszoną kapustą.

Pyszny jest odgrzewany na patelni następnego dnia. Z surówką z kiszonej kapusty lub sosem grzybowym. Smakuje jak poezja.

 

Cebula w Sezonowo od A do M –  w Konwaliowej kuchni i u mnie. Jesień na stole.

14 thoughts on “Placek cebulowy z boczkiem i serem. Sezonowo od A do M

  1. Uwielbiam wypieki z cebulą, ale takiego placka jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie. Babcine przepisy nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy tego oczekiwali, ale na pewno zawsze rozgrzewają serce. Dziękuję za ten cebulowy czas.

  2. Babciny przepis nie do odtworzenia, ale próbować można. dzięki za podzielenie się tym przepisem.

  3. Ależ to musi być pyszne, ja bym jeszcze dodała kminku jako przyprawę:)

  4. Tym razem podziękuję, bo nie przepadam za takimi smakami.

  5. Będę dzisiaj robić ten placek na obiad. Już nie mogę się doczekać tego smaku i aromatu 🙂

  6. Nigdy i czymś takim nie słyszałam ani nie jadłam, ale wydaje mi się świetne jutro zrobię!

  7. Nie znałam do tej pory cebuli w takiej wersji, ale chętnie spróbuję, przepis zapisuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.