Pierogi z czereśniami i palonym masłem. Czereśniowy ogród!

 

Czereśnie są dla mnie kwintesencją letnich wakacji. Już skończyła się szkoła i wybieramy się naszą ‘bandą’ do czereśniowego sadu naszej Koleżanki z klasy. Czekają tam na nas koszyki i kosze. Chłopaki wspinają się na drzewa po drabinach. Dziewczęta zrywają czereśnie z niższych gałęzi. Nad czereśniobraniem czuwa dziadek Koleżanki. Jest przy tym dużo smiechu, hałasu i objadania się owocami prosto z drzew. Kiedy napełnimy już koszyki złotymi i krwistoczerwonymi czereśniami, bawimy się w chowanego penetrując najdziksze zakamarki ogrodu.
Wreszcie zmęczeni siadamy przy wielkim stole i łapczywie pijemy czereśniowy kompot. Potem chalpiemy się w wielkiej balii i znowu siadamy do stołu, aby zjeść dopiero co ugotowane pierogi z czereśniami.

 

 

Pierogi z czereśniami i palonym masłem

ciasto
500 g mąki pszennej bio
250 ml tłustego mleka 3,2 %
1 całe jajko
1 żółtko
szczypta soli

500 g czereśni eko

Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy do misy robota. Wbijamy do niej jajko, dodajemy żółtko, sól i mieszamy na małych obrotach. Nie przerywając mieszania wlewamy porcjami mleko. Miksujemy do połączenia sie składników i jeszcze trochę wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania czereśni.

Czereśnie myjemy, odsączamy na sicie i wyjmujemy z nich pestki.

Na oprószonym mąką blacie partiami wałkujemy ciasto – cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego układamy czereśnie i zlepiamy pierogi. Gotujemy je partiami w osolonym wrzątku – ok. 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmiskach.
Polewamy palonym masłem i ewentualnie posypujemy grubym cukrem.

Palone masło
100 g dobrego masła (niesolonego)

Na patelni o grubym dnie topimy masło – najlepiej, aby dno patelni było jasne – widać wtedy kolor masła. Gdy będzie zupełnie płynne, ciągle podgrzewamy, mieszając tłuszcz, by równomiernie się ‚przypalał’. Kiedy masło nabierze brązowego koloru, jest gotowe.

Polecam też pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie! – tutaj

32 thoughts on “Pierogi z czereśniami i palonym masłem. Czereśniowy ogród!

  1. Pyszności. Aż ślinka leci 😉 Uwielbiam wszelkie pierogi, szczególnie te z owocami, choć przyznam, że do tej pory robiłam z wiśniami, ale z czereśniami nie. Palone masło jest pyszne. Mniam. Wpraszam się wirtualnie ;D Pozdrowienia

    • Małgosiu, miło mi.
      U mnie to czereśnie w pierogach mają głos. Wiśnie są na dalszym planie.
      I polecam Ci je zrobić. Na pewno pokochasz.
      POzdrawiam Cię!

  2. Uwielbiamy pierogi z różnymi owocami, pycha!

  3. Uwielbiam czereśnie, pierwszy raz widzę pierogi z tymi owocami:)

  4. pierogów z czereśniami jeszcze nie jadłam!

  5. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Jak zawsze u Ciebie pyszne nowości!

  6. Lubię pierogi z owocami, oj lubię, dawno nie jadłam.
    Narobiłaś smaka 🙂 takie piękne pierożki 🙂

  7. Chyba wproszę się do Ciebie na obiad!

  8. U mnie niedawno też były pierogi. Robię z mąki bezglutenowej albo 2 ab. Do tego nadzienie z tofu, pycha 🙂

  9. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam pierogi, a tu jeszcze z czereśniami, mniammm 🙂

  10. Uwielbiam letnie, owocowe pierogi, uwielbiam
    A ty Aniu robisz pyszne pierogi , te czereśniowe to prawda kwintesencją lata

  11. No to mam pomysł na obiad 😀 czereśni aż za dużo…

  12. Uwielbiam pierogi i czereśnie ale jeszcze nigdy ich razem nie połączyłam, czas spróbować bo owoce są

  13. To teraz wszyscy się chyba oblizują i pewnie chętnie by zjedli te pierożki :-))
    krystynabozenna

  14. O, matko! To zdjęcie to zbrodnia w biały dzień! 🙂 Od razu bym jadła!

  15. Jeju jak słodko. Aż mi zaburczało w brzuchu. U mnie dzisiaj placuszki bananowe i żurek 🙂

  16. Aniu jeszcze nigdy nie robiłam pierogów (choć jeść uwielbiam) ale teraz pierwszy raz w życiu zrobię. To przepiękne zdjęcie tak mnie zachęciło, że nie mogę sie napatrzeć. dziękuję za inspirację.

    • Magda, jak mi miło, że Cię zainspirowałam i zachęciłam do ulepienia tych pierogów.
      To dla mnie największy komplement!

  17. Taka wersja pierogów wygląda bardzo apetycznie

Skomentuj brzuchomechanika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.