Pieczone pierogi z ragoût z sarniny. Dla Niej i dla Niego

 

On prosił o dobry gulasz. Taki zimowy…
Winny, z charakterem.
Ona wyciągnęła z czeluści zamrażarki sarninę leśną, jesienną.
Pomyślała o ragoût, które podać można z Jej ulubionymi kluseczkami.
On za kluskami nie przepada, ale chętnie towarzyszył Jej przy stole.
Otworzył Ich top wino i smaki zgodnie połączyły się w jedną całość.
Rozmowy snuły się same. O podróżach, o jedzeniu.
Ona pomyślała wtedy, że nadwyżkę doskonałej sarniny zamknie w pysznym cieście.
I dalej ich kubki smakowe będą błądzić wokół dzikich aromatów…
Kolejnego wieczoru podała pieczone pierogi z sarnim ragoût.
Jej i Jego smaki spotkały się dokładnie w tym samym miejscu.
On otworzył magicznego burgunda.
Dla Niej i dla Niego.

 

 

Pieczone pierogi z ragoût z sarniny

Ragoût
500 g mięsa z łopatki sarny
60 g chudego wędzonego boczku
4 łyżki mąki
3 1/2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
6 szalotek
1 ząbek czosnku
300 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
3 łyżki soku cytrynowego
3 łyżeczki konfitury porzeczkowej
1/4 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Mięso sarny (pozbawione wcześniej żył i błon) w równą kostkę o boku 1 cm.
W rondlu smażymy boczek na chrupko, wyjmujemy go i odkładamy. Sarninę obtaczamy w mące. Do rondla po smażeniu boczku wkładamy 1 1/2 łyżki oliwy i masło, rozgrzewamy i szybko rumienimy sarninę ze wszystkich stron. Przekładamy ją do boczku. Do rondla znowu wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy szalotki i czosnek. Wlewamy wino i skrobiemy z dna garnka resztki po smażeniu mięsa. Zagotowujemy na małym ogniu i dodajemy mięso, boczek, i pozostałe składniki. Dusimy pod przykryciem 50-60 minut, odkrywamy pokrywę i odparowujemy płyn. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto
350 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania blatu
50 g mąki krupczatki
250 g zimnego masła
100 ml zimnej gęstej śmietany
3 jajka ze wsi
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
30 g świeżych drożdży

1 żółtko i 50 ml mleka do posmarowania pierożków

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Drożdże ucieramy z cukrem, aż zaczną być płynne, odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z solą na blat. Zimne masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem razem z mąką, aby się połączyły. Wlewamy rozkłócone jajka, śmietanę i drożdże. Zagniatamy energicznie ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Dzielimy je na mniej więcej równe kawałki i wałkujemy okrągłe, niezbyt cienkie placki. Na środku każdego kładziemy porcję jagnięciny i zawijamy ciasto tak, aby zachodziło wyraźnie na drugi bok, zlepiamy. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem i pieczemy ok. 15 minut, aż pierogi ładnie się zrumienią.

36 thoughts on “Pieczone pierogi z ragoût z sarniny. Dla Niej i dla Niego

  1. Aniu wyglądają pysznie. Oj zjadłabym

  2. W pierwszej chwili myślałam, że to jakieś pączusie:) Pieknie wyglądają i chętnie bym takiego schrupałą

  3. Pieczone pierogi często robię, ale nie z mięsem. A tu jeszcze z takim:-) Jestem ciekawa ich smaku:-)

  4. mmmmmm, zachwycam się 🙂

  5. Wyglądają przepysznie!
    Oj zjadłabym…

  6. Chyba w życiu nie jadłam sarniny :O Te pierogi muszą być przepyszne! 🙂

  7. Cudowne,nadziane zacnie.

  8. wspaniałe. a ja uwielbiam pieczone pierogi 🙂 ostatnio robiłam ze szpinakiem i fetą <3

  9. Wyglądają obłędnie smacznie 🙂

  10. Połączenie znakomite, cudownie aromatyczne ragout zamknięte w pysznym cieście!
    Idealnie!

  11. Cudowne są. Bardzo chętnie ukradlabym jednego.

  12. Sarniny nie jadłam, dlatego tym bardziej chętnie spróbowałabym tych pierożków 🙂

  13. Aniu to najcudowniejsze pierożki jakie kiedykolwiek widziałam ….. zatopiłabym w nich swoje ząbki:)

  14. Nigdy nie jadlam sarniny i nie wiem czy bym się skusila Niemniej jednak propozycja bardzo mi się podoba i może może ….. swietna prezentacja Pozdrawiam

    • Agnes, w ogóle tego nie rozumiem.
      To znaczy rozumiem, jeżeli nie jesz mięsa. Jeżeli jesz to dlaczego byś się nie skusiła?

      Pozdrowienia!

  15. amanda-butikzprzepisami

    Ciekawy pomysł na rożki! 🙂 Zaintrygowały mnie te jajka “ze wsi” …. u mnie tylko smog i jajka ze sklepu 😉 😀

    • Amando,
      spróbuj.
      Mieszkasz na wsi? ja jeżdżę po jajka 90 km poza Warszawę. Moja Gospodyni mieszka z dala od innych pod lasem i ogrzewa dom gazem. Szczęśliwie nie pali w piecu.

  16. Super! Bardzo lubię takie pierogi z mięsnym nadzieniem, moje ulubione to z kurczakiem i dynią z curry. Twoje wyglądają obłędnie! 🙂

  17. Podobne pierożki robiła moja Mama, ale smażyła je jak pączki na smalcu. Pychota 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.