Pesto z ziela oliwnego, Mozzarella di Bufala i rukiew wodna. Sałatka na lato!

DSC_0805-001
 

Weekendowy dzień w mieście…
Bo lubimy nasz taras od świtu do późnej nocy.
Poranną kawę z ptasim śpiewem w tle.
Samoloty tuż nad głowami.
Godziny w rytmie slow z książką lub gazetą.
Prosecco prosto z lodówki.
Domowe lody o smaku letnich owoców.
Nasze Yorki kąpiące się w słońcu – nie znam psów bardziej kochających ciepło!
Rozmowy o tym co teraz i później.
Koszyk przesłodkich czereśni.
Cichą muzykę zza okna.
I najlepszą sałatkę na lato!

 

DSC_0810
 

Tę sałatkę uwielbiam, po prostu! Ma w sobie wszystkie smaki lata i składa się z produktów, które niezaprzeczalnie są jego ideą. A pesto do sałatki zrobiłam z ziela oliwnego – aromatycznej i pachnącej śródziemnomorsko rośliny, którą można hodować w domu w doniczce, na balkonie, lub w ogródku. Letnie aromaty przez cały rok? Jestem na tak!
Ziele oliwne, (łac.) Santolina virdis, jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego. Stosuje się je w ziołolecznictwie w przypadku problemów żołądkowych, pobudza też apetyt oraz ułatwia trawienie. Ma właściwości przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie, wspomaga pracę serca.
Jest też aromatyczną przyprawą, wykorzystywaną w kuchni, a swoim zapachem przypomina zapach czarnych oliwek.
Zielem oliwnym  przyprawia się dania z ryb, owoców morza, sałatki oraz mięsa. Doskonale komponuje się przede wszystkim z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Robi się z niego aromatyczne pesto. Dodaje się je do sosów i zup. A dodanie kilku gałązek ziela oliwnego do oliwy wzbogaci jej smak i aromat.

Sałatka na lato z mozzarellą, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego

Pesto z ziela oliwnego
1 pęczek ziela oliwnego
100 ml oliwy EV
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
50 g dojrzałego pecorino

Z gałązek ziela oliwnego odrywamy igiełki, przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy pozostałe skladniki. Miksujemy na jednolitą pastę. Ewentualnie doprawiamy lub dolewamy oliwę.
Odstawiamy aby smaki się połączyły.

Sałatka
1 kula mozzarella di Bufala w zalewie ( kupuję we włoskich delikatesach taką, która ma ściślejszą otoczkę, a wnętrze bardzo kremowe)
1 garść rukwi wodnej (pisałam o niej tu – klik!)
kilka listków bazylii
pączki i igiełki ziela oliwnego
czerwony pieprz
pesto z ziela oliwnego

Rukiew wodną płuczemy na sicie i odsączamy. Rozkładamy na talerze. Mozzarellę rozrywamy na kilka kawałków i kładziemy na rukwi. Dodajemy liście bazylii, pączki i igiełki ziela oliwnego, polewamy pesto, posypujemy czerwonym pieprzem. Podajemy z kieliszkiem zimnego prosecco!

16 thoughts on “Pesto z ziela oliwnego, Mozzarella di Bufala i rukiew wodna. Sałatka na lato!

  1. Najpierw zachwyciłam się zdjęciami,dopiero potem zobaczyłam danie ,wspaniała sałatka.

  2. Zaciekawiłaś mnie tym pesto z nieznanej mi roślinki 🙂
    Uwielbiam takie sałatki! Smakowite lato!
    Pozdrawiam

    • Kamila,
      to ziele dość popularne, ale chyba póki co dla niektórych…
      Spotkałam się z nim w krajach śródziemnomorskich już dużo wcześniej.
      Teraz można je mieć u siebie.
      Polecam!

  3. Kochana cudowna propozycja, jestem zachwycona 🙂

  4. Podobnie miałam na tarasie podczas urlopu w Piemoncie:-) Yorków tylko nie było 😉 Sałatka smakowita:-) Muszę zatem ziela oliwnego poszukać:-)

    • Marzena,
      to wspaniale!
      Ziele oliwne kupisz na pęczki w W-wie. A u siebie możesz wyhodować na parapecie.
      Smacznego!

  5. przepyszna sałatka, uwielbiam takie : )

  6. Zamieniam Yorki na Kota i czuję się jak w domu! Bardzo jestem ciekaw smaku ziela oliwnego. Jeszcze nigdy nie miałam z nim do czynienia. Muszę rozejrzeć się za nim na jutrzejszych zakupach.

    • Post Author Amber

      Magda,
      zamiast Yorków żaden zwierz nie będzie pasować!
      Ziele oliwne smakuje oliwką, śródziemnomorskimi ziołami…
      Trzymam kciuki za poszukiwania.

  7. Sałatka wygląda smakowicie. Lubię przyrządzać w mojej kuchni w stylu greckim potrawy z tamtego rejonu, kojarzą mi się ze słonecznymi wakacjami. Bardzo cenię ich dania ze względu na ilość warzyw i owoców, dlatego muszę wypróbować ten przepis 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.