
Weekendowy dzień w mieście…
Bo lubimy nasz taras od świtu do późnej nocy.
Poranną kawę z ptasim śpiewem w tle.
Samoloty tuż nad głowami.
Godziny w rytmie slow z książką lub gazetą.
Prosecco prosto z lodówki.
Domowe lody o smaku letnich owoców.
Nasze Yorki kąpiące się w słońcu – nie znam psów bardziej kochających ciepło!
Rozmowy o tym co teraz i później.
Koszyk przesłodkich czereśni.
Cichą muzykę zza okna.
I najlepszą sałatkę na lato!

Tę sałatkę uwielbiam, po prostu! Ma w sobie wszystkie smaki lata i składa się z produktów, które niezaprzeczalnie są jego ideą. A pesto do sałatki zrobiłam z ziela oliwnego – aromatycznej i pachnącej śródziemnomorsko rośliny, którą można hodować w domu w doniczce, na balkonie, lub w ogródku. Letnie aromaty przez cały rok? Jestem na tak!
Ziele oliwne, (łac.) Santolina virdis, jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego. Stosuje się je w ziołolecznictwie w przypadku problemów żołądkowych, pobudza też apetyt oraz ułatwia trawienie. Ma właściwości przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie, wspomaga pracę serca.
Jest też aromatyczną przyprawą, wykorzystywaną w kuchni, a swoim zapachem przypomina zapach czarnych oliwek.
Zielem oliwnym przyprawia się dania z ryb, owoców morza, sałatki oraz mięsa. Doskonale komponuje się przede wszystkim z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Robi się z niego aromatyczne pesto. Dodaje się je do sosów i zup. A dodanie kilku gałązek ziela oliwnego do oliwy wzbogaci jej smak i aromat.
Sałatka na lato z mozzarellą, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego
Pesto z ziela oliwnego
1 pęczek ziela oliwnego
100 ml oliwy EV
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
50 g dojrzałego pecorino
Z gałązek ziela oliwnego odrywamy igiełki, przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy pozostałe skladniki. Miksujemy na jednolitą pastę. Ewentualnie doprawiamy lub dolewamy oliwę.
Odstawiamy aby smaki się połączyły.
Sałatka
1 kula mozzarella di Bufala w zalewie ( kupuję we włoskich delikatesach taką, która ma ściślejszą otoczkę, a wnętrze bardzo kremowe)
1 garść rukwi wodnej (pisałam o niej tu – klik!)
kilka listków bazylii
pączki i igiełki ziela oliwnego
czerwony pieprz
pesto z ziela oliwnego
Rukiew wodną płuczemy na sicie i odsączamy. Rozkładamy na talerze. Mozzarellę rozrywamy na kilka kawałków i kładziemy na rukwi. Dodajemy liście bazylii, pączki i igiełki ziela oliwnego, polewamy pesto, posypujemy czerwonym pieprzem. Podajemy z kieliszkiem zimnego prosecco!
alez cudowna !
Aniu,
dziękuję.
Smacznego lata!
Najpierw zachwyciłam się zdjęciami,dopiero potem zobaczyłam danie ,wspaniała sałatka.
Laura,
bardzo dziękuję. Miło mi…
Sałatkę polecam na lato!
Zaciekawiłaś mnie tym pesto z nieznanej mi roślinki 🙂
Uwielbiam takie sałatki! Smakowite lato!
Pozdrawiam
Kamila,
to ziele dość popularne, ale chyba póki co dla niektórych…
Spotkałam się z nim w krajach śródziemnomorskich już dużo wcześniej.
Teraz można je mieć u siebie.
Polecam!
Kochana cudowna propozycja, jestem zachwycona 🙂
Marzena,
bardzo się cieszę!
Jest pysznie i letnio.
Pozdrawiam Cię.
Podobnie miałam na tarasie podczas urlopu w Piemoncie:-) Yorków tylko nie było 😉 Sałatka smakowita:-) Muszę zatem ziela oliwnego poszukać:-)
Marzena,
to wspaniale!
Ziele oliwne kupisz na pęczki w W-wie. A u siebie możesz wyhodować na parapecie.
Smacznego!
przepyszna sałatka, uwielbiam takie : )
Dziękuję Moja mała kuchnia!
Pozdrawiam Cię.
Zamieniam Yorki na Kota i czuję się jak w domu! Bardzo jestem ciekaw smaku ziela oliwnego. Jeszcze nigdy nie miałam z nim do czynienia. Muszę rozejrzeć się za nim na jutrzejszych zakupach.
Magda,
zamiast Yorków żaden zwierz nie będzie pasować!
Ziele oliwne smakuje oliwką, śródziemnomorskimi ziołami…
Trzymam kciuki za poszukiwania.