Papryka faszerowana jagnięciną i ryżem, z winem i pomidorami

 

Wreszcie nastał czas dojrzałej w słońcu papryki. Warto smakować ją w różnych wersjach – surową, pieczoną, jak również zamknąć w słoikach na zimę. Kiedy zapiekam ją napełnioną farszem z jagnięciny, nabiera niepowtarzalnego smaku i pięknego aromatu. Danie polecam na letni obiad w ogrodzie lub kolację z przyjaciółmi. To proste w przygotowaniu i pięknie prezentujące się danie z pewnością zachwyci domowników i gości.

 

 

8 podłużnych papryk

farsz
300 g mielonej jagnięciny
100 g długoziarnistego ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml wytrawnego wina
1 łyżka świeżego kopru
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonej chili
sól

sos
3 dojrzałe pomidory
250 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki chili
sól i pieprz

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Papryki dokładnie umyj, odetnij górną część z ogonkiem, a z wnętrza usuń pestki.
Ryz opłucz i gotuj w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Odcedź na sicie.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę i lekko ją zeszklij. Dodaj mięso, smaż je i jednocześnie rozdrabniaj drewnianą łopatką. Dodaj posiekany drobno czosnek i dalej smaż. Następnie dodaj przyprawy i wino. Gotuj kilka minut. Wyłącz grzanie, dodaj ryż i koper, dopraw solą i wymieszaj.
Papryki nadziewaj przygotowanym farszem, każdą z nich przykryj odciętą wcześniej górną częścią.

Zrób sos. Pomidory obierz ze skórki i wyjmij pestki, posiekaj. W misce wymieszaj z bulionem, oliwą i przyprawami. Wlej sos do naczynia do zapiekania i ułóż na nim faszerowane papryki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Podawaj razem z sosem.

18 thoughts on “Papryka faszerowana jagnięciną i ryżem, z winem i pomidorami

  1. Kocham faszerowaną paprykę i ubolewam nad jej tegoroczną ceną. Obawiam się, że q tym roku faszerować będę tylko cukinię i kwiaty dyni (tych mam mnóstwo)

  2. Paprykę zjadam pod każdą postacią. Niestety nie bardzo przepadam za jagnięciną, ale myślę, że każde inne chude mięso będzie w porządku.

  3. Chyba tylko raz w życiu jadłam faszerowaną paprykę i chętnie to zmienię.

  4. Bardzo lubię nadziewane warzywa, a kiedy nadziewa się je jagnięciną to dla mnie mistrzostwo! Pyszne Twoje paprykowe wersje!

  5. Jagnięcinę mogłabym jeść każdego dnia i w każdej postaci. Te faszerowane papryki zapowiadają się bardzo smakowicie.

  6. NIE JEM MIESA TAKŻE NIE SKORZYSTAM, ALE WIELU LUDZI NA PEWNO SIĘ ZAINSPIRUJE 🙂

  7. Skąd bierzesz jagnięcinę? JA pare razy kupiłem od Górali, ale była niesmaczna

    • Ireneusz,
      zamawiam u rzeźnika. Dostępna jest też w wielu sklepach w Warszawie.
      Ta z gór to jagnięcina tzw. niemięsna, dlatego nie jest dobra.

  8. Po surowej papryce źle się czuje ale taką pieczoną uwielbiam 😀 Musi być pyszna z Twojego przepisu 😉

  9. z pewnością by mi smakowała

Skomentuj blogierka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.