Orkiszowe racuchy z jabłkami. Śniadanie retro

Racuchy i kakao często jadałam w dzieciństwie. Śniadanie na dobry początek dnia. Na ustach ‘wąsy’ od cukru pudru i kakao, w oczach błysk zadowolenia. Cieplutkie, pulchne racuchy z kawałkami jabłek z babcinego sadu. A potem już swawole i zabawy w ogrodzie…
Dzisiaj racuchy – nie takie jak babcine niestety – na moim tarasowym stole. Słońce miło nas ogrzewa, bo w powietrzu jeszcze ostre nuty. Talerz rozkosznych racuchów, jabłka i dwa kubki kakao.

 

Racuchy z jabłkami
200 g mąki orkiszowej T550
200 ml kefiru
2 szczęśliwe jajka
1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
2 jabłka Grójeckie
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

16 thoughts on “Orkiszowe racuchy z jabłkami. Śniadanie retro

  1. uwielbiam takie śniadania, bo jestem bardzo retro!

  2. Prześliczne!!!
    Uwielbiam racuchy jabłkowe, kakao też trochę lubię
    Ale ja wole takie słodkości jako drugie danie( po zupie ogórkowej najlepiej (bo u mnie racuchy były najczęściej jako druga cześć jarskiego obiadu w środę lub w piątek jak mieszkaliśmy jeszcze z babcia) lub krupniku

    • Post Author Amber

      Alu,
      dobrze, że lubisz bardzo racuchy…
      U mojej babci to było zawsze śniadanie.
      Dziękuję!

  3. Prosty przepis i brzmi bardzo smacznie. Mam na nie ochotę. Idealna sobota, idealne śniadanie!
    Dobrego dnia

  4. oo tak takie śniadanko to ja bym sobie zjadła

  5. Oj, aż mi zapachniało. Robię często racuchy ( tak naprawdę do moja żona robi) ale zawsze z pszennej maki. Musimy spróbować z orkiszowej

  6. Brzmi super! Dzięki za inspirację 🙂

  7. Przepyszne! My byśmy je jeszcze zasypały toną cynamonu 😀

  8. Racuchy uwielbiam 🙂
    Kiedyś dzieciom często robiłam. Muszę sobie zrobić, ale tym razem z mąki orkiszowej.
    Oj jak mi zapachniały 🙂
    Pozdrawiam!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.