Nocne bułki śniadaniowe w październikowej Piekarni

 

Te chrupiące łatwe bułki upiec może każdy. Bez wymówek, że boisz się zakwasu albo że to zbyt skomplikowana receptura. Po prostu mieszasz wszystkie składniki ciasta, zostawiasz je na noc, a potem dzielisz na sześć kawałków i pieczesz.
Bułki są pyszne, doskonałe na śniadanie. My rozpieszczaliśmy się nimi w niedzielny poranek.
Domowe pieczywo to comfort foods.

 

 

Nocne bułki śniadaniowe z maślanką, za’atarem i ostropestem
przepis  Zorra

1,5 g świeżych drożdży
240 g zimnej maślanki
20 g mąki żytniej razowej
280 g mąki orkiszowej typ 550
1 łyżka za’ataru
1/2 łyżki mielonego ostropestu
6,5 g soli

Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wlej do miski i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągnij je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wytnij z niego 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Zostaw na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 230°C z termoobiegiem.
Uformuj bułki zgodnie z potrzebami i ułóż je na blasze. Wsuń blachę na środkowy ruszt, dodaj strumień pary przez 3 minuty i piecz przez około 25 minut. Odwróć tacę po 15 minutach, aby bułki równomiernie się zrumieniły. Wyjmij ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudź je na kratce.

Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

28 thoughts on “Nocne bułki śniadaniowe w październikowej Piekarni

  1. Te bułeczki są fantastyczne i bardzo proste. Cieszę się, że tym razem mogłam wziąć udział we wspólnym pieczeniu, pozdrawiam!

  2. Dawno nie piekłem tak aromatycznych bułeczek a Twoje są wspaniale zakręcone. Dziękuję za przepis i do kolejnego wypiekania.

  3. Proste i bardzo smaczne, a z za’atarem zrobię następnym razem. 🙂
    Dziękuję za ten październikowy czas!

  4. Super bułki. Bardzo się cieszę.że dołączyłam. Twoje Aniu wyglądają rewelacyjnie.

  5. Skoro te bułki są z zaatarem to muszę je zrobić. Wyglądają obłędnie, a z tą przyprawą muszą być mega smaczne

  6. Z małym poślizgiem, ale jestem i ja.
    Bułeczki są pyszne i banalnie proste, na pewno będziemy je powtarzać.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    https://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2021/10/nocne-buki-sniadaniowe-z-maslanka-i.html

  7. Takie proste bułeczki na pewno podbiją moje serce, dziękuję za przepis.

  8. Lubię zrobić domowy chleb, może warto spróbować teraz zrobić bułeczki 😉

  9. Upiekły się! Bez wymówek 😉 Pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu bułeczki 🙂

  10. trochę szkoda, ze na takie bułki trzeba czekać do rana, ale skoro tak smacznie wyglądają to warto poczekać 🙂

    • Koralina, przefermentowane ciasto jest lepsze i zdrowsze. Nie musisz czekać, jak wyrośnie to piecz, ale Twoje jelita podziękują Ci za to czekanie.

  11. kiedyś piekłam podobne pyszne są

  12. Nie ma jak domowe bułeczki, smak zapach i takie nieregularne kształty. 😉

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.