Mus z kaszy jaglanej z bananem i owocowym sosem

 

Ten mus to jest tak pyszna rzecz na śniadanie, że nie mogę się oprzeć i powtarzam go już któryś dzień z rzędu. Dla mnie śniadanie idealne, lepsza alternatywa dla nieco nudnej już owsianki. Robi się szybko, przygotowanie trwa tyle co wypicie porannej kawy.
Do sosu owocowego wykorzystuję mrożone letnie owoce, więc łączę pyszne z ideą – nie marnuję.
Przepis na ten jaglany mus pochodzi z bardzo inspirującej książki Pawła Płaczka – Menu kryzysowe.
Spróbuj i zakochaj się !

Mus z kaszy jaglanej
inspiracja przepisem Pawła Płaczka

150 g kaszy jaglanej
woda ( dwa razy tyle co kaszy)
1 dojrzały banan
1 łyżka miodu ( dodałam pół)
2 łyżeczki cynamonu

 

 

sos z owoców
100 g mrożonych czerwonych porzeczek
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
owoce do dekoracji (opcjonalnie)

kaszę wrzucamy do pustego garnka i prażymy ją w średniej temperaturze, aż zacznie lekko dymić. Zalewamy ją wrzątkiem i gotujemy do chwili, aż wchłonie wodę. Nie mieszamy.

W tym czasie do drugiego garnka wrzucamy owoce i miód i dusimy, aż powstanie gęsty sos.

Gotową kaszę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pokrojony na plasterki banan i miksujemy na gładki krem. Dodajemy miód i cynamon, mieszamy. Przekładamy do miski i polewamy sosem. Pyyyyycha!

Mus smakuje też wybornie na zimno. Można śmiało zapakować go do słoika lub pudełka i zabrać ze sobą.

* Menu kryzysowe, Paweł Płaczek. Wydawnictwo Purple Book

22 thoughts on “Mus z kaszy jaglanej z bananem i owocowym sosem

  1. Podoba mi się ten szybki sposób na zdrowe i pyszne śniadanie, chętnie skorzystam z przepisu. Miłego poniedziałku!

  2. Muszę sobie zrobić takie śniadanko ❤️ uwielbiam takie jedzonko 🙂

  3. Bardzo lubię jaglankę i często ją robię. Z owocami najlepsza!

  4. Wędrowki po kuchni

    Danie nie dla mnie. Jakoś nie przechodzą mi przez gardło takie połączenia. Ale pomysł jak najbardziej fajny i z pewnością smaczny

  5. Super takie śniadanko, aż zgłodniałam, chyba muszę je przygotować!:D

  6. Super takie śniadanie, aż zgłodniałam, chyba muszę je przygotować!:D

  7. Wiedziałam że to coś dobrego, na zdjęciu ładnie się prezentuje. Lubię takie smakołyki 🙂

  8. zjadłabym z chęcią 😉

  9. Pyszna propozycja na słodsze śniadanie. Książkę Pawła Płaczka chętnie poznałabym bliżej. 🙂

  10. Taki mus z różnymi dodatkami na pewno spotka się z uznaniem wielu odbiorców.

  11. Takiego sposobu na kaszę jeszcze nie znałam. Na pewno będzie świetnym zamiennikiem dla owsianki.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.