Matiasy w harrisie i sałatka z tahini. A wkoło maj!

DSC_0271-002
 


A wkoło maj!
Nowe pąki róży żądne słońca.
Filiżanki z kawą  na kolorowej tacy.
Kosy zaabsorbowane zbieraniem patyczków na gniazda .
Okruszki rabarbarowego ciasta na ogrodowym obrusie.
Fragmenty rozmów płynące kojącym strumieniem…
Stos nowych książek na fotelu, czekających niecierpliwie na swoją kolej.
Soczysta zieleń gdzie nie poprowadzą oczy.
Wakacyjne szkice dopiero co powstałe w głowie.
Bukiet bzu w wiejskim dzbanie jak odurzające kadzidło.
Zapiski na kolorowych kartkach poruszane lekkim powiewem wiatru.
Kilka ostatnich dmuchawców na trawniku.
Niebo poprzecinane białymi wstęgami po przelocie stalowych ptaków.
Dzwonki konwalii między gęstym powojem.
Rabarbarowa sangria w kruchym szkle.
Skrzynka pomidorowych sadzonek czekających na swoją porcję wody.
Psy ciekawe każdego kociego kroku za płotem.
Południowy spokój zakłócany dźwiękami samolotów.
Zapachy smażonych matiasów dochodzące z kuchni…

 

DSC_0273-001
 

Matiasy to młode śledzie odławiane przed pierwszym tarłem. Są delikatne w smaku i bogate w białko i mikroelementy.
Dla mnie to najlepsze ryby. I coraz łatwiej je kupić.

Matiasy w harrisie

płaty świeżych matjasów, po jednym na osobę
łyżka harrisy
oliwa do smażenia
limonka do podania

Matiasy myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy harrisą po wewnętrznej stronie i smażymy na chrupko na rozgrzanej oliwie. Najpierw skórą do góry, potem odwracamy. Odkładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie układamy na talerzach z sałatą. Obok kładziemy kawałki limonki.

 

Majowe sałaty z awokado i sosem tahini

po garści świeżej rukwi wodnej, musztardowca i rukoli
dojrzałe awokado Hass
sok z limonki
łyżeczka sumaku

Liście sałat układamy na talerzach, na nich plastry awokado, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem.
Posypujemy sumakiem.

sos tahini
3 łyżki dobrej pasty tahini
100g jogurtu greckiego
ząbek czosnku
sól do smaku
sok z połowy limonki

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ewentualnie dosmaczamy solą.
Gęstość sosu można regulować indywidualnie, dodając więcej jogurtu lub tahini, soku czy czosnku.

Ten prosty przepis na smażone matiasy i sałatowe liście z arabskim sosem to pyszny posiłek na majowy czas.
Na tarasie, w ogródku lub na balkonie.
Delektujmy się chwilą, bo wkoło maj!

 

 

54 thoughts on “Matiasy w harrisie i sałatka z tahini. A wkoło maj!

  1. Teorię znam świetnie ale jeszcze nigdy ich nie jadłam i nie widziałam w sklepach. Teraz jest na nie sezon?

    • Post Author Amber

      Mątewko,
      to dobrze, że znasz.
      Tak, sezon zaczyna się w maju właśnie.
      W zykłych sklepach to chyba ich nie ma.
      Trzeba szukać na bazarach typu Olkuska lub Forteca.
      Albo u Jakuba Pieniążka.
      Pozdrowienia!

  2. ŁAŁ! Robi wrażenie! muszę kiedyś spróbować!

  3. Lubimy takie egzotyczne smaki 🙂 Danie wygląda świetnie i bardzo apetycznie 🙂

  4. Ta sałatka mi się widzi , ja z awokado wsystko uwielbiam

  5. bardzo ciekawy pomysł

  6. Takie połączenie jest bardzo w moim guście 🙂

  7. Poproszę 🙂 Idealny posiłek w majowy, cudny czas! Pozdrawiam

  8. Zdecydowanie są tutaj wszystkie smaki które lubię 🙂

  9. To są własnie moje smaki. Ślinka mi cieknie na samą myśl 🙂

  10. Taki zestaw jak najbardziej dla mnie 🙂
    A maj to najpiekniejszy miesiąc w naszym kalendarzu, pozdrawiam serdecznie.

  11. Ależ to piękne danie aż ślinka cieknie 🙂

  12. To ja poproszę ten talerz pełen smakowitości, ale zjem w domu, bo na zachodzie maj dziś baaardzo kaprysi i nie zachęca do siedzenia na tarasie.;)

    • Post Author Amber

      Magda,
      zapraszam!
      U mnie taras w słońcu od rana, będziemy więc mogły zjeść wśród majowych okoliczności przyrody.

  13. Matiasy w harrisie – jak to brzmi! Cudnie skomponowane danie.
    Kocham maj :))

  14. Smakowicie wyglądają te matiasy 🙂

  15. Podoba mi się ten stos książek czekających na przeczytanie:) …. i ta sałatka z awokado:) buziaków moc

  16. Całość wygląda niezwykle smakowicie 🙂

  17. Prawdziwy wiosenny obiad 🙂 wszystko tak apetycznie wygląda, ze mam ochotę zjeść swój monitor 🙂

  18. Aniu, po prostu delicje!

  19. genialnie łączysz ze sobą smaki

  20. U Ciebie Aniu zawsze ciekawe połączenia, które chętnie bym skosztowała 🙂

  21. Pysznie wyglądają te rybki! Danie jak z wakacyjnych dni!

  22. Uwielbiam matiasy! Twoje danie na pewno smakowało genialnie! 😀

  23. Eee smażone śledzie to zdecydowanie nie mój klimat. Ale… połączenie niezwykle Ciekawe i takie są piękne, ze pewnie nie omieszkałabym skosztować.

  24. Wygląda naprawdę apetycznie i kusząco 🙂

  25. Rukiew wodna nieosiągalna na mojej prowincji, musztardowiec , hit wśród warzyw liściowych też nie do zdobycia, zapragnęłam mieć ten gatunek gorczycy w ogrodzie, ale nie udało mi sie kupić nasion. Ale rukola i inne sałaty są na bazarku, więc biorę Aniu, Twój pomysł na sos tahini, że o śledziu nie wspomnę…pysznie go przygotowałaś.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      myślałam, że takie ziela wszędzie można mieć, jeżlei ma się kawałek ziemi…
      Polecam jeżeli uda Ci się jednak gdzieś dostać te sałaty, bo efekt smakowy nieporównany z innymi.
      Rybę, a zwłaszcza matiasa też pysznie jest spróbować z harrisą.
      Pozdrawiam Cię.

  26. Zagladam- a tu takie pysznosci, jak zywkle zreszą <3

  27. Lece szukać matiasów. Piękne danie. Piękne zdjęcia. Oj! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.