Leniwe pierogi z borówkami i miodem. Smaki dzieciństwa

 

Leniwe to smak dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie kluski o smaku sera. Proste do przygotowania, bo potrzeba zaledwie trzech składników, aby cieszyć się rozkosznym daniem. Dla mnie mają wymiar sentymentalny, bo wiąże się z tym czas beztroski, zapach cynamonu, masła i widok babci podającej półmisek z leniwymi na stół w ogrodzie.
Takie dania pielęgnuję i staram się aby zapadły w pamięć najmłodszym w rodzinie.

 

 

Ale dlaczego te słodkie serowe kluski nazywa się LENIWYMI PIEROGAMI? Co jest w nich leniwego i ile w nich z pierogów, skoro nie są nadziewane? Leniwe przygotowuje się z tych samych składników co zwykłe pierogi z serem – z mąki, jaj i twarogu, a leniwymi nazwano je dlatego, że leniwej gospodyni nie chciało się osobno wyrabiać ciasta na pierogi. Wiadomo, ciasto na pierogi trzeba wałkować, wykrawać, nadziewać serem i  zlepiać brzegi każdego pierożka. Leniwa gospodyni, a raczej wygodna i pewnie zapracowana, wszystko to razem zarabiała w misce i kroiła ciasto nożem na kawałki. Zamiast pięciu czynności mamy dwie – i w tym jest to lenistwo. I w ten sposób leniwe pierogi są   kluskami. Oczywiście powstała też druga nazwa – leniwe kluski, które już w porównaniu z innymi kluskami leniwe nie są, ale nazwa się do nich przykleiła i niesłusznie została.

 

 

Pierogi leniwe mojej Babci
300 g białego twarogu
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej

Blat posypuję mąką. Twaróg przekładam do miski i rozgniatam go widelcem, aby nie było grudek. Dlatego ser powinien być miękki. Do sera dodaję żółtko i mąkę, całość dokładnie zagniatam, aż powstaje miękkie ciasto. Ciasto roluję na grubszy wałek. Delikatnie spłaszczam go i kroję nożem na kwadraty lub skośne kluski grubości około 2 cm.
Podaję polane roztopionym masłem z bułką, cukrem i cynamonem lub odgrzewane na maśle z owocami i miodem.

34 thoughts on “Leniwe pierogi z borówkami i miodem. Smaki dzieciństwa

  1. Bardzo lubię leniwe. . Te na zdjęciu wyglądają super smacznie, chętnie bym teraz takie zjadła

  2. Dochodzę do wniosku, że zdecydowanie dawno nie jadłam leniwych. Kiedyś byl to największy przysmak mojego dzieciństwa, zresztą nadal jest 😉

  3. Akurat mam spory zapas borówek na działce, więc chętnie skorzystam z tego polecenia.

  4. Smak dzieciństwa spędzanego na działce u babci, do dziś bardzo lubię, przywołują wspomnienia. 🙂

  5. Super, uwielbiam taką wersję pierogów, a nie jadłam jej od lat. Gdy tylko przyjdą mi wszystkie niezbędne rzeczy do nowej kuchni takie jak np. lodówka to biorę się za ten przepis. Dziękuję za inspirację!

  6. Od razu zatęskniłam za tym smakiem. Będą leniwe jeszcze w tym tygodniu. 🙂

  7. Rzeczywiście leniwe to smak dzieciństwa. Z owocami muszą smakować wybornie. U mnie zawsze z bułką tartą tylko.

  8. A ja mam taki patent na leniwe, że dodaję do ciasta dwie miarki waniliowego proszku białkowego. Robi się danie fit, dobre dla sportowców 🙂

  9. Super przepis! Na pewno skorzystam, szczególnie, że jestem świeżo po remoncie kuchni, mam wszystkie akcesoria, więc wszystko jest na miejscu. Dzieci i żona na pewno się ucieszą. To jedno z tych dań, które uwielbiamy jeść całą rodziną.

  10. Przepięknie to wygląda i jestem pewien, że jeszcze lepiej smakuje. Sam bym coś takiego zrobił, ale brak mi czasu a przede wszystkim talentu w kuchni i zawsze coś zepsuję. Pozdrawiam.

  11. Aż szkoda jeść, bo tak pięknie wygląda 🙂

  12. ojj ale bym zjadła takie pierogi, czasami by sie az chciało, moje ulubione to z kapusta i grzybami.

  13. Leniwe są super ale wole w wersji z dodatkami na ostro czyli z cebulą, czosnkem, pieprzem, szpinakiem i Fixem znanej firmy 😉

  14. Uwielbiam leniwe pierogi oraz borówki, dlatego z chęcią wypróbuję ten przepis. Co więcej, niedawno zamówiłam sobie nowy miód z pasieki z firmy, której wcześniej nie znałam, dlatego nie umiem się doczekać aż użyję tego produktu.

  15. Faktycznie to smaki mojego dzieciństwa! Uwielbiam od czasu do czasu sobie powspominać w ten sposób. Oprócz tego z byciem dzieckiem kojarzą mi się klocki lego, dlatego niedawno postanowiłam sobie zamówić jakiś zestaw.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.