Koper. Pesto i łosoś. Sezonowo od A do M

 

2014-08-021

Jak zawsze w Jej ogrodzie obrodził koper.
Zakwitł wielkimi i mniejszymi baldachami.
Roznosi swoje aromaty przy najmniejszym powiewie wiatru.
Każdy dotyk pachnie koprem.
Rośnie między innymi roslinami i ziołami,które dzielą ogród na część ozdobną i warzywną.
Warzywa hoduje w wielkich drewnianych skrzyniach.
Rosną tam prawdziwe skarby.
Korzystamy z nich szczodrze,ciesząc się wyjątkowym urodzajem.
Koper to mój faworyt na całe lato.
Nie wyobrażam sobie bez niego właściwie żadnej potrawy.
Smak,aromat gibkich gałązek ma w sobie coś hipnotyzujacego.
Zrywam ten młody i ten pięknie kwitnący.
Podziwiam i myślę,jak jest niedoceniany.
Zupa koperkowa,sos do ryby,ogórki,sałatka…
Zamykam aromatyczne roślinki w torebkach na zimę.
Będą przypominały smak tego lata.
I zajadam się koprem z Konwaliową Magdą!

2014-08-027

Pesto z kopru

spory pęczek świeżego kopru
garść płatków migdałów uprażonych na patelni
100 g świeżo startego parmezanu
100 ml oliwy dwa ząbki czosnku
łyżeczka melasy z granatów
sól i pieprz do smaku

Zmiksować z oliwą koper,płatki migdałów i czosnek.
Dodać melasę z granatów,sól,pieprz i parmezan. Wymieszać.
Wstawić do lodówki aby smaki i aromaty się połączyły.

2014-08-15 14.18.43
 

Łosoś atlantycki wolno pieczony w koprze

płat świeżego łososia atlantyckiego
gałązki  kopru
sok z dojrzałej pomarańczy
skórka otarta z cytryny
pieprz młotkowany i gruba sól, oliwa

Rybę umyć i osuszyć. Przełożyć do formy w której będzie zapiekana.
Wycisnąć na rybę sok z pomarańczy i obłożyć ją koprem.
Posypać solą i pieprzem, polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć rybę z pieca i zetrzeć na nią skórkę z cytryny.

 

Makaron z pesto z kopru

Ugotować świeży makaron ( u mnie pappardelle) w osolonym wrzątku.
Zachować trzy łyżki wody z gotowania .
Pappardelle wymieszać z pesto i wodą z gotowania makaronu.
Podać z rybą.

 

2014-08-023

48 thoughts on “Koper. Pesto i łosoś. Sezonowo od A do M

  1. Koprowe cudowności znajduję u Ciebie!
    Szukałam łososia, ale jak zwykle bez rezultatu.
    Musiałam zadowolić się samym pesto.
    Zdjęcia niezwykle apetyczne!
    Częstuję się z rozkoszą i dziękuję za koperkowe chwile:)

    • Magda,
      a u mnie coraz więcej miejsc,gdzie dzikiego łososia,pachnącego morzem można kupić.
      Cieszę się,że mamy wspólne pesto,choć nieco inaczej przygotowane.
      Spotkanie z koprem było bardzo interesujące.
      Dziękuję.

      • W takim razie pewnie i do mnie niedługo dotrze.
        W końcu ja bliżej morza jestem;)
        Inny przepis na pesto, to tylko pretekst do wypróbowania:)

        • Magda,
          mocno trzymam kciuki!
          Zabawne dla mnie to jest,że nad morzem trudno o dobrą rybę.
          Ale sama się o tym przekonałam.
          I cieszę się,że pesta nasze różnią się składnikami.

  2. Pyszne koperkowe propozycje! Lubię! Niech koper rządzi 🙂 Pozdrawiam!

  3. Amber, gdzie udaje Ci się kupić dzikiego łososia? Powiedziano mi, że w tym roku sezon jego połowu już dawno zakończony, że będzie można łowić dopiero kolejnej wiosny…

    • Dominiko,
      ja kupuję w miejscu,gdzie ryby sprowadza się z Portugalii.
      Pewnie mają swoje miejsca.
      A połowy się skończyły na Bałtyku.
      Z Bałtyku dopiero wiosną.
      Pozdrowienia!

  4. Aniu, mam słabość do Twoich makaronów i do koperku, a w związku z moim dzisiejszym położeniem siła tej słabości jest monumentalna – jednak póki co przez kolejny tydzień nie doczeka się spełnienia – gastronomiczna sytuacja tragiczna!!! Jem oczami jeśli pozwolisz. Po powrocie poszaleję ze wszystkim z czym się da, a na pierwszym miejscu z koperkiem!

    • Aga,
      no tak się domyślałam,bo ja na brytyjskich wyspach nigdy niczego dobrego nie zjadłam,niestety…
      Pzostaje Ci więc mocno tęskinć.
      Niech zapach mojego koperku otuli Cię ciepło!

  5. Ładnie tu, w tym nowym miejscu 🙂
    A koper, koperek… uwielbiam za jego zapach, za kolor, za to że jest…

  6. Pesto z kopru? ale fajny pomysł, bardzo fajny
    Uwielbiam zieleninę w każdej postaci

  7. Pięknie się prezentuje, ale koperkowe pesto to nie mój smak. Za dużo kopru w koprze jak dla mnie 😉

  8. Wszystko co kocham i bonus – piękne zdjęcia:)

  9. Ależ się głodna zrobiłam jak patrzę na te Twoje dania:-) Koper zawsze w pierwszym skojarzeniu kojarzy mi się z ogórkami małosolnymi:-) Teraz odkryłam jeszcze jak bosko smakują ususzone kwiaty wrzucone do barszczyku do picia:-)

  10. Pesto z kopru widzę pierwszy raz, podoba mi się strasznie ten pomysł! Z łososiem to prawdziwy rarytas 🙂

    • Ewo,
      to pesto jest naprawdę pyszne.
      A łosoś w koprze może uchodzić za szczególne danie.
      Oczywiście to zasługa kopru.

  11. Ja fanką wielka kopru jestem i dodaję go do wszystkiego. W pędzie wielkim dodałam ostatnio do jabłek w cieście czym wywołam protest w rodzinie. Sama zjadłam ze smakiem choć i ja przyznać muszę że smak był niecodzienny 🙂

    • Dżemdżus,
      koper z jabłkami w cieście to nieco kontrowersyjne połączenie.
      Ale skoro Tobie smakowało…
      Pozdrowienia!

  12. Aromatycznie i smakowicie czyli palce lizać :)!

  13. Ależ mi smaku narobiłaś, a zapachniało…! 🙂

  14. Ach jak ja lubię tę Twoją sezonowość Amber 🙂

  15. ooooh! kocham koperek! nigdy nie wpadłam na to żeby robić z niego pesto <3

  16. Łosoś pieczony z koprem…no pyszności moja droga,pyszności!!!!

  17. Aniu, do takiego dania zasiadamy całą Rodziną, to smaczliwości dla nas najwieksze 🙂

  18. Mniam, wspaniałości po prostu 😀

  19. Jak miło znów być u Ciebie i tak pysznie i zdrowo. Prawdziwe dary natury. Pięknie. Pozdrowienia 😉

  20. Musi być wspaniałe to pesto, boski kolor 🙂

  21. Połączenie koperku i łososia jest w ogóle bardzo udane. Uwielbiam. Często łączę sobie wędzonego łososia z koperkiem i jajkiem. 🙂
    Pyszny ten Twój łosoś Amber. Ściskam :*

  22. Chyba nigdy nie robiłam pesto z kopru – musi być fantastyczne 🙂

  23. połączenie najlepszych smaków – pesto, koperek i łosoś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.