Piekarnia w sierpniu. Zaproszenie!

 

 

Jesteśmy w środku lata.
Dojrzało,okrzepło i daje nam z siebie wszystko.
Lubicie ten czas?
Ja uwielbiam i chcę więcej!
W środku dojrzałego lata zapraszam Was do naszej Piekarni.
W sierpniu pieczemy włoski chleb Pane Ibleo z semoliny.
Przepis wybrała dla nas Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji.
Oryginalny przepis możecie zobaczyć  na blogu Bread & Companatico .
A upieczony już chleb polecam Wam podziwiać u Renaty Sharman na Jej blogu Forks’N’Canvas.
Będziemy też korzystać z tłumaczenia Reni.
Aktywujcie zatem zakwasy i kupujcie semolinę!

Link jak formować Pane Ibleo.

Semolina do kupienia na przykład w Młynie Bogutyn.

Kiedy pieczemy?
W weekend 22,23 i 24 sierpnia.
Kiedy publikujemy?
We środę 27 sierpnia 0 20.00.

PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI
 
200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego (u mnie żytniego), dokarmionego i bardzo aktywnego
1 kg mąki z pszenicy durum (u mnie 50pszenicy durum, 30%  bardzo drobnej bialej kaszy manny20% mąki chlebowej)
500550g wody
3 łyżeczki soli morskiej
 
Ten przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserzetrzeba będzie wyrabiać ręcznie.Początkowo będzie to trochę trudne lecz ostatecznie ciasto stanie się bardziej miękkie i jedwabiste w dotyku .
  1. Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać wodę rownocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie skladniki połączą się w jednolitą masę. 
  2. Wyrabiac tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zajęło mi trochę czasu, z krótkimi przerwamiNie ma potrzeby się spieszyćJeśli ciasto jest nadal niejednolite i suche, dodać więcej wody i tyle mąki, aby uzyskać gładkie ciasto o konsystencji ciasta plasta. Na tym etapie ciasto jest jedwabiste i przyjemne w użyciu.
  3. Rozpłaszczyć ciasto rękoma i złożyć na trzyObrócić o 90 stopni i złożyć na 3, Czynność tę powtórzyć 3 razy. Przykryć ciasto i pozwolić mu odpocząć 30 minut i ponownie spłaszczać i składac 4 razy.
  4. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  5. Rano wyjąć przykryte ciasto na 30-60 minut tak by osiągnęło temperaturę otoczenia.
  6. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podzielić je na 3 lub 6 sztukPodzieliłam moje na 3 z czego wyszły chlebki dlugości 35-40 cm po upieczeniu.
  7. Uformować grube wałeczki z zaokrąglonymi końcami, podobnie  jak na zdjęciach u góry i zrobić ręką jak najgłębsze podłużne wgłębienia uważając by nie przerwać ciasta na pół.
  8. Złożyć ciasto wzdłuż wgłębień, odwrócić spodem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.
  9. Nagrzać piekarnik do 250 C z płaskim naczyniem na spodzie dla pary.
  10. Po wyrośnięciu delikatnie odwrócić chleby spodem do góry, naciąć zgodnie ze zdjęciem lub według własnego uznania. Ja nacięłam wielokrotnie co 1,5 cm średnicy tak, jak kroi się chleb, tylko nie do końca. Zrobiłam również małe cięcia na przeciwnych stronachogonków. Wygiąć  końce nie uszkadzając nacięćMusiałam ponownie naciąć niektóre z nich po wygięciu.
  11. Chleb wsunąć do piekarnika i natychmiast wlać szklankę wrzątku. Piec z parą przez 10minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C)  uważając by chleb nie zanadto się zrumienił.
  12. Wystudzić na kratce.

I niech nam się upiecze!

 

* zdjęcie Pane Ibleo jest właśnością Renaty Sharman.
Zamieściłam je za Jej zgodą.

84 thoughts on “Piekarnia w sierpniu. Zaproszenie!

  1. Super propozycja. Ja tym razem odpadam, upiekę w późniejszym terminie, bo mam na pieczywko chęć 🙂 Udanego wspólnego pieczenia 🙂

  2. Oczywiście zgłaszam gotowość bojową! Przepiękne te chlebowe krokodyle! 🙂

  3. Pieklam ten chlebek ponad miesiac temu, gdyby byly pytania, to chetnie sluze pomoca bo nie jest to typowy chlebek z typowej maki. 🙂 Pytajcie dziewczynki na moim blogu, gdyz wtedy bede powiadamiana. Pozdrawiam 🙂

  4. I ja chciałbym dołączyć do pieczenia

  5. Ja sobie zapisałam ten chlebek jako „koniecznie do upieczenia” z listy „Na zakwasie i na drożdżach”, ale czekał wciąż w kolejce. Cieszę się, że mam okazję upiec go wspólnie z innymi i oczywiście zgłaszam stuprocentową gotowość:-) pozdrowienia!

  6. Bardzo ciekawy chleb , jak uda mi się kupić odpowiednią mąkę (a u mnie takie rarytasy to tylko w jednym sklepie i nie zawsze i tylko mąka jest semolina, kaszki semoliny nie ma) to się dołączę w terminie , jak nie to ciut później

  7. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, chlebek wygląda bardzo apetycznie:)
    Piękne zdjęcia i ciekawe przepisy, będę zaglądać!

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

  8. Jak kupię semolinę to wezmę udział a jak mi się nie uda to ewentualnie czym mogę ją zastąpić?

  9. Upiekłoby się, ale…. uśmierciłam kolejny zakwas 🙁

  10. Oczywiście piekę 🙂 Jestem na wyjeździe i upiekę chlebki dla rodziców 🙂
    Jak fajnie Aniu że od razu podałaś link do semoliny, myślałam żeby zastąpić ją kaszą manną, kiedyś czytałam że tak można! Ale jak jest link i cena przystępna to zobaczymy co to ta semolina!

    • Post Author Amber

      Łucja,
      myślę,że kasza manna może stanowić jakąś część ,reszta musi być mąką.
      Ale ze zwykłej mąki pszennej też można upiec te chlebki.

  11. Podziwiałam te chlebki u Barbary na blogu i chętnie je upiekę. Akurat nic nie powinno mi przeszkodzić. Dołączam do wspólnego pieczenia 🙂

  12. Znów mnie nie ma, znów tęsknię za garami, znów doświadczam wątpliwych uroków kuchni brytyjskiej, a że nie mam na stanie choćby kuchenki gazowej czy ogniska, skazana jestem na nią wyłącznie. Aż mnie skręca gdy pomyślę sobie o barszczu ukraińskim na młodych majlertowych buraczkach, jaki zostawiłam dla familii w domu… Wasza sierpniowa piekarnia dodatkowo nasyca moją tęsknotę, liczę, że zapachy do mnie dotrą. Miłego pieczenia Drodzy!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      Kuchnia brytyjska…
      Zamieniłaś ją na polskie dary lata?
      Nie wiem gdzie jesteś tam, na brytyjskiej ziemi,ale karm się tym co ma najlepsze.
      POzdrawiam Cię.

      • Dziecko tu trenuje gościnnie, trzeba było jechać 🙂 całe szczęście wrzesień też urodzajny, a dziś śniły mi się grzyby w Borach, może będą tym razem 🙂

        • Post Author Amber

          Aga,
          z dzieckiem to miło.
          A wrzesień będzie u nas obfity.
          I grzybów może nie zabraknie…

  13. Wygląda pysznie, chętnie wzięłabym udział, ale nie mam ani zakwasu ani semoliny 😉 Może następnym razem!

  14. Cudowne chlebki! Jak ja chcę je upiec…, ale od piątku będę na urlopie. Nie wiem czy zdąrzę przed wyjazdem. Spróbuję 🙂

  15. No ja u siebie semoliny tez nie widziałam. Kaszę mannę ostatnio kupiłam z dopiskiem semolina, ale wiem doskonale, ze to nie to samo. Mogę szymanowską wziąć. Mam czas do namysłu 🙂

  16. Podziwiałam ten wypiek u Reni i mam na niego wielką ochotę!

  17. Zrobie ale z mąki krupczatki, już nie raz tak zastępowałam semolinę i bylo dobrze.Zobaczymy.
    Pieczemy.

  18. A ja znowu nie mam kiedy, masa pracy 🙁
    Trzymam kciuki za pieczenie!

  19. Bardzo chcę upiec i ja ! 🙂 Jeśli tylko mój zakwas się zbudzi i czas pozwoli to będę! Juz trzymam kciuki za siebie, oby tylko nic nie ”wyskoczyło” 😉 Pozdrawiam serdecznie Aniu!

    • Post Author Amber

      Kreciu,
      ja trzymam kciuki za Twój udział!
      Serdeczności.

      • Niestety nie dałam rady upiec :((( A może to już reguła, że piekę co drugi miesiąc?;) Odwiedziny to tu, to tam i życie na walizce nie sprzyjają pieczeniu niestety. Ale myślami jestem z Wami i już mi ślinka cieknie na Wasze chlebki!
        Pozdrawiam ciepło i czekam na następną akcję!

        • Post Author Amber

          Kreciu,
          żałuję,ale trudno…
          Mam nadzieję,że we wrześniu będziesz z nami.

  20. Aniu, tym razem n ie dam rady, niestety, ale myślami jestem z Wami !
    Niech się Wam upiecze 🙂

  21. Szukamy z Aluchą semoliny i w Zielonej nigdzie nie ma;-( Nawet nie wiedziałam, że to taki problem;-((

  22. Trudne zadanie – skąd tu na gwałt semolinę zdobyć – czy w akcie desperacji zmielic makaron? 😉

    • Post Author Amber

      Marcin,
      napisałam w poście,gdzie ,na gwałt’ można kupić.
      Ale nie trzeba piec z semoliny.
      Pozdrawiam Cię.

      • Ale by pewnie zamówiona w młynie Bogutynie nie doszłaby na czas 🙁
        NA szczęście udało mi sie własnie dostać w Gdańsku w jednym ze sklepów sieciowych. Co prawda w astronomicznej cenie, bo na stoisku ze zdrową zywnością, w dodatku supereko do kwadratu, ale jest. Zatem – będzie pieczone!

        • Post Author Amber

          Marcin,
          gdyby zamówić w Bogutynie zaraz jak tylko dałam zaproszenie do pieczenia,to z pewnością by doszła.
          Już nie raz zamawiałam tam rózne artykuły ,na cito’.
          Ja też nie kupuję semoliny tanio,bo przychodzi z Włoch.
          Niestety w Polsce jeszcze nie jest to popularna mąka,więc jest jak jest.
          Cieszę się,że pieczesz.

          • Ja czekam juz z Bogutyn prawie tydzień, nie sa dla mnie rzetelni bo to juz nie pierwszy raz tak czekam.
            Dlatego uzyje krupczatki bo nie mam, nie doszła semolina 🙁

          • Post Author Amber

            Dorota,
            bardzo mi przykro…
            Widać jakość się popzuła.
            Ja zawsze dostawałam w ciągu trzech dni od zamówienia.
            Reklamuj,monituj!

      • No i porażka 🙁 Zbyt głęboko naciąłem, i to na dodatek przed końcowym wyrastaniem, w związku z tym chlebki mi się rozplackowały w sposób niesamowity, i w niczym nie przypominały oryginału 🙁
        Z żalu i rozpaczy upiekłem chleb kaszubski na podmłodzie, i humor mi się poprawił … 🙂

        • Post Author Amber

          marcin,
          no cóż,nie zawsze odnosimy sukcesy.
          Ja też ze swojego Pane Ibleo nie jestem zadowolona.
          Nie wiem też,czy chleb kaszubski by mi na pewno się udał.
          Pozdrowienia!

  23. Wczoraj dopiero wróciłam ale mam nadzieję, że znajdę czas na pieczenie, bo chlebki wyglądają obłędnie 🙂

  24. Ciekawy chlebek. Może się wyrobię i dołączę w tym miesiącu. Pozdrawiam serdecznie

  25. Spróbuję, może się uda 🙂 Piękne są! Jedno pytanie bo nie rozumiem – czy po wyrastaniu , już przed ostatecznym nacinaniem i pieczeniem, chlebek odwracamy bruzdą do góry (tą co to ją ręką robiliśmy) i tak nacinamy? pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Beata, dokładnie tak jak w przepisie.
      Zobacz link,gdzie jest pokazane formowanie Pane Ibleo.
      Powodzenia!

  26. Aniu upiekłam , trochę z przebojami bo z lekko przeterminowanej semoliny plus ociupinę kaszy manny(pół porcji ,ale semoliny było tylko 400g), potem źle przeczytałam i składałam 4 razy po 4 razy(co 30 minut):D, a na końcu źle wywinęłam:) i w trakcie pieczenia zauważyłam błąd brrrrrrrrr
    Ale już ich nie ma , bo przyjechali tacy dwaj młodzi(siostrzenica i siostrzeniec) i i trzeba było sie uwijać ,żeby choć posmakować
    pyszne , choć nie takie puszyste pieczywo

    • Post Author Amber

      Alu,najważniejsze,że smakowało!
      Renia też mi pisała,że środek tego chleba Jej nie zachwycił…
      Ale kolejne doświadczenie będzie za nami.
      Ja zagniatam właśnie…

  27. Moje też już upieczone i zjedzone 🙂 Bardzo chrupiąca skórka, a w środku sprężysty, wilgotny miąższ! Pyszne!

  28. Upieczone, pyszne:-) Wiozę je właśnie na grilla i będzie przystawką z oliwą:-)

  29. Upieczone i zjedzone!
    Wyjątkowo bezproblemowy przepis.
    Do zobaczenia jutro:)

  30. Upieczone, zjedzone, wpis gotowy czeka na publikację. Śliczne były ( nie takie jak u Reni, ale też ładne) ale chyba nie jestem miłośnikiem pieczywa z semoliny. Co nie zmienia faktu, że piekło sie z Wami przyjemnie 🙂 Pozdrawiam

  31. Proszę o dopisanie mnie do listy piekących, pyszne pieczywo, pozdrawiam 🙂

  32. Proszę o dopisanie mnie do listy piekących 🙂 pyszne pieczywo, do jutra 🙂

Comments are closed.