Kofty wołowo-jagnięce i mezedes. Greckie wakacje na tarasie

 

Marzą mi się greckie wakacje. Ostatni raz byłam na greckiej ziemi, a dokładnie na wyspie, dwa lata temu. Tęsknię za wszystkim co greckie: morzem, wiatrem, smakami, klimatem, atmosferą. I tym specyficznym luzem, który każe smakować każdą chwilę i cieszyć się nią w nieskończoność. Na pewno będąc w Grecji tego zasmakowaliście. Zresztą podobnie mam w innych krajach Śródziemnomorza. Ehhhh….
Tymczasem zrobiliśmy sobie greckie wakacje na tarasie. Tak weekendowo, nie całkiem adekwatnie do pogody, jaka jest w Grecji, ale za to z greckimi smakami. I udało się nieco zaspokoić tęsknotę…

 

 

Kofty
200 g mielonego mięsa jagnięcego
200 g mielonej wołowiny
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
3/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy do formowania kofte
patyki do grilla

Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę. Obieram czosnek i przeciskam go przez praskę.
Do miski wkładam mięso, dodaję wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę, oliwę, posiekaną natkę i miętę. Wyrabiam wszystko na jednolitą masę.
Dłonie smaruje oliwą i formuję kofty, nabijam je na długie patyczki do grilla.
Kofty smażę na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub grilluję na grillu.

Mezedes
200 g greckiego jogurtu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka za’ataru
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mieszam z jogurtem, sokiem cytrynowym i solą, polewam oliwą i posypuję za’atarem.

Pomidory, ogórki, czerwona cebula – pokrojone w plastry
plastry cytryny
pity – jedna na osobę, podgrzane na patelni lub w piekarniku

28 thoughts on “Kofty wołowo-jagnięce i mezedes. Greckie wakacje na tarasie

  1. Kofty mogłabym jeść w każdej wersji. Chętnie spróbuję z dodatkiem jagnięciny

  2. Jak ja lubię takie kulinarne podróże Przepis bardzo ciekawy I na pewno go wypróbuję! Dodatek jagnięciny bardzo mnie intryguje. Dzięki za ten grecki przepis!

  3. Jak mi sie marzy takie jagnięce mięsko, ale nie do zdobycia. Przepis świetny i pewnie można to zrobić z każdym mięsem, ale jednak jagnięcina i baranina to coś innego. Nigdy czegoś takiego jeszcze nie robiłam choć jestem bardzo otwarte na smaki dalekich krajów. Muszę zapisać…

  4. Mmmmm…. aż zapachniało mi wakacjami – gorącym latem, cudownymi smakami i zapachami, urlopowych, beztroskich dni :)) Kofty i reszta wyglądają i pysznie i pięknie 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  5. I my uwielbiamy Grecję i jedliśmy takie Kofty 🙂 ostatni raz w Grecji byliśmy w 2018 roku na Zakhynthos I przy okazji zachaczylismy o Kefalonie… alez to były super wakacje 🙂 marzy nam się Grecja ale nie lidze się że w najbliższym czasie tam pojadę…

    • Aniu, już można pojechać, jeżeli masz paszport covidowy. Tylko chyba z powrotem do Norwegii jest problem…
      Ale może wkrótce to odblokują. Grecja my love.

  6. Też byłam dwa lata temu w Grecji. Kocham ten kraj i grecką kuchnię.
    Jagnięcinę uwielbiam i zajadałam się bardzo podobnym daniem również w Iranie.
    Przepis znakomity, a ja od Ciebie przepisy biorę w ciemno, bo wszystko wychodzi i smakuje. Jagnięcinę dobrej jakości mogę u siebie dostać.
    Kradnę i robię 🙂

  7. To danie nie jest mi obce, z przyjemnością podsunę przepis rodzicom.

  8. Jak to pięknie wygląda, aż ślinka mi cieknie. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale przyznać muszę, że bardzo mnie intryguje.

  9. oj ja przyznam szczerze że chętnie bym sobie gdziekolwiek pojechała byle wypocząć i sie oderwać. W Grecji nie byłam a chciałabym.
    Kofty wyglądają smakowicie.

  10. Patrzę na zdjęcia z Twojego wpisu i przypomina mi się moj pobyt na Skiatos przed kilkoma laty. Fajny pomysł na letni obiadek w ogrodzie I przeniesienie greckich klimatów do siebie. Dziękuję

  11. Nigdy nie jadłam koftów, ale te wyglądają nieziemsko. Będę musiała zrobić, bo uwielbiam takie smaki. A przyznam Ci, że te zdjęcia są takie kuszące…

  12. Tęsknie za taką grecką kuchnią, gdyby można się było teleportować po chociaż jedną taka koftę tak mi narobiłaś smaku,

  13. Świetny pomysł i chyba moje smaki. Od kilku miesięcy nie jestem w stanie zjeść wieprzowiny i drobiu. Wołowina jednak „wchodzi” mi. Przetestuję ten przepis, jest apetyczny!

  14. Propozycji takiego dania nie powstydziłby się żaden restaurator. Świetny przepis!

Skomentuj Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.