,Keks’ z jabłkami, (boczkiem) i cheddarem

 

Ten pyszny wytrawny ,keks’ upiekłam na lunch. Chciałam, aby było to coś innego niż pożywna zupa czy kolejne danie z makaronem. Wytrawne ciasta bardzo nam smakują i mają w sobie sporo atrakcyjności, odmiany, pysznie urozmaicają nasze domowe menu. Bardzo polecam też ,keks’ z wędzonym łososiem i cheddarem – klik! Te wypieki należą do tego typu dań, które smakują zawsze i w każdych okolicznościach. Łatwo zabrać je ze sobą w podróż lub do pracy.

 

 

1 ¾ szklanki mąki orkiszowej T550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
4 grubsze plastry boczku wędzonego ( można pominąć)
1 jabłko Grójeckie
3/4 szklanki startego ostrego cheddara
1 łyżeczka liści tymianku
3 jajka
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Jeżeli dodajesz boczek, pokrój go w kostkę. Jabłko obierz, odrzuć gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 170-180 ° C. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól i mieloną paprykę. W osobnym naczyniu wymieszaj bekon, kostki jabłka, cheddar i tymianek.  W kolejnym jajka, mleko i olej.

Dodaj mieszankę jajeczną do mieszanki mąki i mieszaj tylko do zwilżenia suchych składników. Dodaj mieszankę bekonu i połącz łyżką. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką keksówki. Wyrównaj łyżką wierzch.

Piecz w temperaturze 170 – 180 st. C przez 5o minut do 1 godziny lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Jeżeli chlebek za bardzo się rumieni, przykryj go w czasie pieczenia papierem kuchennym. Wyjmij foremkę z piekarnika na kratkę i zostaw na 10 minut. Potem wyjmij chlebek z formy i ostudź przez 30 minut przed pokrojeniem.

‘Keks’ doskonale smakuje jako lunch z sałatką, do zup , w postaci grzanek do sałatek lub jako kanapka z plasterkami jabłka.

34 thoughts on “,Keks’ z jabłkami, (boczkiem) i cheddarem

  1. Też bardzo lubię połączenie jabłek i boczku, Twój keks bardzo mnie kusi

  2. Nigdy nie robiłam keksów. Muszę w końcu się odważyć i zrobić.

  3. Nie lubię słodkich keksów, ale ten wytrawny bardzo mnie przekonuje. Jabłka i boczek to połączenie musi smakować wybornie 🙂 Wygląda pysznie i chyba nie jest zbyt trudny w wykonaniu.

  4. Keksy uwielbiam, bo są takie napakowane dobrociami!
    Twój wyglada znakomicie, smakowicie napakowany i idealnie upieczony.
    Pozdrawiam

  5. Niestety nie mam możliwości skorzystać z przepisu, ale wygląda naprwdę smacznie.

  6. o rany! to najprawdopodobniej byłby mój ulubiony deser 😀 😛 robię screen 🙂

  7. Niezwykle ciekawa i apetyczna wersja keksa.
    Nie robiłam jeszcze wytrawnie, ale ten mnie przekonuje. 🙂

  8. Aniu, arcydzieło! Nigdy nie miałam okazji spróbować jabłka z boczkiem jednocześnie , ale czuję się zachęcona!
    Wytrawny keks! Zaskoczyłabym paru gości!

  9. Bardzo fajne danie idealne jak wspomniałaś na lunch, ja nawet zapakowalabym sobie kilka kawałków na jakąś weekendową wycieczkę. Wygląda pięknie a,że Cheddar u nas wszędzie to chyba się skusze i go zrobię na weekend.

  10. Zapowiada się bardzo smacznie. Można zaskoczyć domowników takim keksem.

  11. Też lubię wytrawne ciasta, a ten Twój keks z boczkiem i jabłkami zapowiada pyszną ucztę:-) Spróbuję na pewno!

  12. Jakie pyszne nadzienie. Myślę, że wypróbuję przepis przy jakiejś rodzinnej okazji. 🙂

  13. to musi być bardzo ciekawe połączenie, słyszałam już o smalcu z jabłkami, ale o takim keksie jeszcze nie

  14. Brzmi fajnie, chociaż dla mnie musiałaby to być wersja warzywna 🙂

  15. Myślę że mojej rodzince by smakowało

  16. Zaintrygowałaś mnie tym wytrawnym keksem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.