Jeżyny na koniec lata w Sezonowo od A do M. Pizza bianca!

DSC_1285-001
 

Pamiętam wyprawy na leśne jeżyny.
Gorący sierpień, a my ubrani ,po zęby’ w długie spodnie, kalosze i flanelowe koszule.
Wiedzielismy, gdzie obrodziły najpiękniejsze.
Zbieraliśmy tutaj jeżyny każdego roku.
Wiaderka dość szybko zapełniały się czarnymi ‚główkami’.
Kolczaste gałęzie jeżynowych krzaków czepiały się każdego skrawka ubrania.
Jakby broniły swoich czarnych pereł.
Buzie umazane granatowym kolorem i radosne głosy naszej Jeżynowej Drużyny niosły się hen…
A w domu pełną parą produkowane były konfitury, soki, likiery.
I jeżynowe desery!
Lody i ciasto na migdałowej mące.
Dzisiaj jemy jeżyny z Konwaliową Magdą.
Na koniec lata i w całkiem innej odsłonie…

 

DSC_1283-001
 

Pizza z jeżynami, bufalą i pieczonymi pomidorkami

ciasto:
500g mąki 00
250ml wody
2,5g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

składniki na wierzch pizzy:
mozzarella di Bufala
pieczone z oliwą pomidorki cherry
jeżyny
świeżo mielony pieprz i sól
oliwa EV
świeża rukola i jej kwiaty do podania

Makę przesypujemy do misy miksera, wkruszamy do niej drożdże. Dodajemy sól i wlewamy wodę.
Zagniatamy hakiem gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat, obficie posypujemy mąką i dzielimy na dwie części.
Z każdej formujemy placek, który obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kuchennym blacie na 8-10 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.
Placki smarujemy oliwą, układamy bufalę podzieloną na kawałki, pieczone pomidorki cherry i jeżyny.
Pieczemy je 15 minut.
Wyjmujemy pizze z pieca, posypujemy solą i pieprzem, układamy liście rukoli, natychmiast podajemy.

 

DSC_1287-002
 

 

44 thoughts on “Jeżyny na koniec lata w Sezonowo od A do M. Pizza bianca!

  1. Pyszne pożegnanie lata! Pizza chodziła mi po głowie, ale tym razem słodycze skradły moje serce.;) Dziękuję za ten pyszny jeżynowy czas!

    • Post Author Amber

      Magda,
      pizza z jezynami smakuje fantastycznie!
      Ale każde inne danie jest z jeżynami niebanalne.
      Pozdrowienia!

  2. Śliczna ta pizza, szczególnie udekorowana kwiatami 🙂 Bardzo lubię jeżyny. Moi rodzice mieli kiedyś krzaczek w ogrodzie, z którego z lubością je wyjadałam. Teraz pozostało szukać mi ich na bazarku.

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      jeżyny to wspaniałe owoce, pełne aromatów i tajemniczych smaków.
      Polecam tę pizzę, koniecznie z kwiatami!

  3. Patrząc tylko na to zdjęcie cieknie ślinka. Pyszności

  4. Cudownie wygląda ta pizza! Takiej na słodko nigdy nie jadłam, muszę spróbować 🙂

    • Post Author Amber

      Magda C.,
      to nie jest słodka pizza…
      Ale pizza z jeżynami, pozostałe składniki są wytrawne.
      Dziękuję.

  5. Pizza niesłodka z jeżynami to jednak dla mnie wielkie zaskoczenie, jeżyny bardzo mi się ze słodkim jednak kojarzą , ale muszę przyznać ,ze bardzo apetycznie się prezentuje

  6. My tez chodzilismy na jezyny, zawsze kiedy jezdzilismy na wies do mojego stryja. Spalismy pod namiotami, codziennie chodzilismy na grzyby i na jezyny wlasnie…to byly czasy 🙂 Pyszna ta Twoja pizza Amber. Wpraszam sie na kawalek 🙂

    • Post Author Amber

      Majko, tak, co to były za czasy…Ech….
      Właśnie wspominam w tym wpisie nasze jeżynobrania.
      A pizza czeka na Ciebie, wpadaj po rostu!

  7. Z jeżynami jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo apetycznie.

  8. Pizza na słodko. Z owocami. Pyszna propozycja. Chętnie zjadłabym choćby małą porcję 🙂

    • Post Author Amber

      Krysiu, polecam, spróbuj!
      Ta pizza nie jest na słodko, ale ze słodko-kwaśną nutą.
      Dziękuję.

  9. Wspaniała pizza, ma doskonałe dodatki 🙂
    Dałabym się zaprosić.
    Pozdrawiam

  10. Aniu niecodzienne, ale jakże cudowne połączenie smaków …. zachwyciłam się tą pizzą i zatęskniłam za jej smakiem:) Buziaków moc

  11. Wygląda fantastycznie! 🙂 Bardzo zaskakujące połączenie składników! 🙂

  12. Uwielbiam takie połączenia – takie wytrawne, kwaśne i zarazem słodkawe. Uwielbiam też te Wasze spotkania – niby z tego samego, a tak odmiennie potraktowane. Cudowne 🙂

    I jak wiadomo pizzę bym jadła. 🙂

    • Post Author Amber

      Tofko, to połączenie dla znawców smaku.
      Niecodzienne i doskonałe!
      Pozdrawiam Cię.

  13. Tak, jeżyny na wytrawnie – tylko tak, bo inaczej nie da sie ich zjeść, są zbyt kwaśne. Ja działałam ze szpinakiem i serem – ale w pizzy też je widzę:)

    • Post Author Amber

      Azgotuj,
      moje jeżyny nie były kwaśne, raczej słodkie z lekko kwaśną nutą.
      Dodawałam je też do sałatki, ale dopiero w pizzy sprawdziły się fantastycznie.
      Pozdrowienia!

  14. Kocham biancę :). Jakie niesamowite składniki! 🙂

    • Post Author Amber

      Evi,
      ja też wolę białą od tej z pomidorowym sosem…
      Wersję z jeżynami bardzo Ci polecam.
      Dziękuję.

  15. To mnie Aniu zaskoczyłaś tymi jeżynami:-) Na pizzę bym nie wpadła:-) Jak ja dawno już jeżyn nie zbierałam…Odkąd moja babcia zmarła i przestałam jeździć na wieś;-(

    • Post Author Amber

      Marzena,
      jest pyszna taka wytrawno – owocowa.
      Jeżyny można kupić, nie musisz ich zbierać…
      Pozdrowienia!

  16. U mnie na krzakach dojrzewają ostatnie jeżyny, ale słonko grzeje coraz słabiej i nie wiem czy da się je jeszcze zebrać 🙁

  17. Ależ cudnie się prezentuje ! Marzę o tym, by się w nią wgryźć <3

    • Post Author Amber

      Moja pasja smaku,
      wgryzaj się!, choć to wirtualnie jest tylko możliwe, bo pizza została od razu zjedzona.
      Pozdrawiam Cię!

  18. Też pamiętam jak mając z 9 lat jeździłam rowerem do lasu na maliny i jeżyny .Ta pizza rewelacja!.

  19. Pizzy z jeżynami jeszcze nie jadłam, fajny przepis 🙂

  20. Świetna pizza! Z jeżynami chętnie bym spróbowała kawałek 🙂

  21. Wspaniała pizza ! Pozdrawiam 🙂

Comments are closed.