Japoński dżem jabłkowy. 林檎ジャム

 

Dżem jabłkowy nie był znany w Japonii, został sprowadzony do tego kraju z Europy. Pierwszym dżemem wyprodukowanym w Japonii był dżem truskawkowy wyprodukowany w erze Meiji, czyli zaledwie około 150 lat temu. Dżemy japońskie charakteryzują się niską zawartością cukru. Jest go około 45%.
Jabłkowy, który przygotowałam według japońskiej receptury, zyskał u mnie wielu fanów. Bardzo dobrze komponuje się z japońskim chlebem Shokupan. Ale jest doskonały do wszystkiego.

 

 

林檎ジャム Japoński dżem jabłkowy

1 kg jabłek Grójeckich
3/4 szklanki cukru
1 cytryna
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli

Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Nie wyrzucaj skóry i nasion, ponieważ będą później użyte.
Do miski wlej 1 szklankę wody i rozpuść w niej łyżeczkę soli i dodawaj obierane jabłka.
Wyjmij jabłka ze słonej wody i pokrój je na kawałki lub w kostkę.
Kawałki jabłka włóż do garnka emaliowanego i dodaj obraną skórkę oraz gniazda nasienne.
Dodaj cukier i skórkę jabłka. Pozostaw na około 2 godziny. Wilgoć z jabłka zostanie usunięta i zobaczysz płyn na dnie garnka.
Garnek postaw na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny.
Zagotuj jabłka razem z sokiem. Zdejmij wszystkie szumowiny z powierzchni za pomocą małego sitka.
Duś jabłka przez 20 minut lub do zgęstnienia, często mieszając drewnianą łyżką. Gdy kolor skórki jabłek zniknie w płynie, usuń całą skórkę, zanim płyn zgęstnieje i wyrzuć je.
Gdy dżem jest gorący, wlej go do wysterylizowanych słoików, wytrzyj brzeg i szczelnie zamknij pokrywki. Słoiki schłodź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki lub do spiżarni.

 

22 thoughts on “Japoński dżem jabłkowy. 林檎ジャム

  1. Jeszcze go nie robiłam, ale brzmi ciekawie, może kiedyś się skuszę

  2. Musi być pyszny. Będę musiała spróbować

  3. Nigdy nie robiłam z jabłek. Muszę to zmienić

  4. Wędrówki po kuchni

    Jak tylko jabłka w tym roku obrodzą, to z pewnością będą i u mnie będzie jak zawsze dżem z jabłek 🙂

  5. czy smak tego dżemu jest zbliżony do naszych jabłek przesmażanych?

    • Post Author Amber

      bozena, nie wiem jak robisz jabłka przesmażane. Jakie dodatki dajesz? Wszystko to robi różnicę.

  6. prosto i smacznie, no i ten aromat przy gotowaniu, bajka <3

  7. Jak najbardziej, na takie jabłkowe słodkości nie trzeba mnie specjalnie namawiać, a szczypta cytrusa tylko podkreśli aromat i smak. 🙂

  8. W sumie im mniej cukru, tym lepiej – więc bardzo dobrze, że akurat tutaj jego zawartość jest ograniczona.

  9. Jak widać, za sprawą jabłek można odkrywać zagraniczne smaki.

  10. Tak sobie myślę, że moja mama podjadałaby go bez niczego. Uwielbia dżemy 😀

  11. Bardzo lubimy do jabłek dodawać dużo soku z cytryny 😉

Skomentuj bozena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.