Jagodzianki z kruszonką i jagodowym lukrem. Lipcowy podwieczorek

 

Nagle zdaliśmy sobie sprawę, że lato osiągnęło swój dojrzały stan i teraz zacznie się jazda w dół…
Nic nie może wiecznie trwać, jak słusznie brzmi klasyk. Weźmy więc na odwagę i jeszcze mocniej celebrujmy ten niezwykły czas. Wróciliśmy zatem do tradycji podwieczorków, które są miłym zwieńczeniem letniego dnia na tarasie. Jeszcze to nie wieczór, jeszcze słońce radośnie uśmiecha się z wysoka i można wypić kolejną mocną kawę. A do tego zjeść cudowne jagodzianki. Lipcowy podwieczorek…

 

 

jagodzianki
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
50 g masła
2 jajka z wolnego wybiegu
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 szklanki jagód

1 jajko do posmarowania jagodzianek

kruszonka
30 g mąki
25 g masła
25 g cukru

jagodowy lukier
1/3 szklanki jagód
cukier puder

W misce łączymy składniki kruszonki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Do garnuszka wsypujemy jagody na lukier i je podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpadną. Wtedy rozcieramy je łyżką aby powstała jednolita masa. Studzimy i dodajemy cukier puder – tyle aby powstał gęsty lukier. Odstawiamy.

Z mleka, drożdży i dwóch łyżek cukru przygotowujemy rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski lub na blat, dodajemy szczyptę soli, masę jajeczną i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni i brzegów miski dodajemy rozpuszczone masło. I ponownie wyrabiamy. Ciasto możemy podsypać odrobiną mąki, jeżeli jest zbyt luźne. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrabiamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 30 minut powinno być gotowe. Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich placuszki. Na każdym układamy po 1 łyżeczce jagód (lub więcej, ale nie za dużo, bo jagody wypłyną) i zlepiamy ciasto delikatnie formując kształt okrągłych jagodzianek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C., jagodzianki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką, pieczemy je przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy je na kratkę, a kiedy ostygną polewamy jagodowym lukrem.

38 thoughts on “Jagodzianki z kruszonką i jagodowym lukrem. Lipcowy podwieczorek

  1. Najlepsze ze wszystkich bułeczek z owocami. Bardzo lubię jagody i Twoje przepisy 🙂

  2. Fantastyczne! Koniecznie muszę zrobić takie same.

    • Post Author Amber

      Akademia Niemanudka, świetnie!
      Na pewno Ci się udadzą, nie ma w tym przepisie nic trudnego.
      Pozdrawiam!

  3. To wygląda jak słodycz grzechu warta 😀

  4. Jagodzianki z kruszonka i lukrem jagodowym brzmią bardzo dobrze, ba wyglądają jak milion dolarów.
    Jagodzianki domowe to obowiązkowy punt lata .Ja w tm roku dopiero raz piekłam, trzeba szybko nadrobić zaległości.

    • Post Author Amber

      Alu, dziękuję. Taka jagodowa rozpusta…
      No obowiązkowe! Mam nadzieję, że jeszcze jagody się nie skończą.

  5. jagodzianki pierwsza klasa

  6. Może nie jagody ale kupiłam sporo borówki amerykańskiej, więc może wykorzystam.

  7. Pyszna propozycja. Ja tez piekę jagodzianki orkiszowe pycha!

  8. Marzy mi się taki licowy podwieczorek, pełen słońca, ciepła, na tarasie z kimś bliskim. W roli głównej te przepyszne jagodzianki z kruszonką i lukrem. Wspaniały przepis i wykonanie, bo na talerzu wyglądają wybornie.
    Jak słodyczy unikam, to taką jagodzianką bym się delektowała.
    Mama robiła, ja antytalent piekarniczy nigdy tego nie zrobię, ale chociaż popatrzę i pomarzę 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Post Author Amber

      Irenko, oj bardzo lubimy takie podwieczorki na tarasie.
      Cieszę się, że byś spróbowała moich jagodzianek.
      Zapraszam!

  9. Pychotka! Lubimy jagody całą rodzinką, najbardziej z kaszką 🙂 ale takie drożdżówki też pysznie wyglądają.

  10. Pyszna jagodzianka, uwielbiam — szkoda że nie mam takiego kulinarnego bakcyla i nie wszystko mi wychodzi.

  11. Bardzo lubie zapiekanki, to smak mojego dziecinstwa. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam serdecznie!

  12. Jagodzianki bardzo lubimy, ale zazwyczaj robimy drożdżowe na wierzchu z jagodami.

  13. Bardzo lubię jagody i bułeczki z nimi, u mnie w trochę innej wersji 🙂

  14. Babcia robiła podobne 🙂 Aż spróbuję z żoną zrobić z Twojego przepisu 🙂

  15. Pyszności serwujesz Aniu 🙂 Jagodzianki to kwintesencja lata 🙂 Pozdrawiam

  16. jagodowym lukrem mnie całkowicie kupiłaś! w takiej wersji jagodzianek jeszcze nie jadłam!

  17. Oblizałam się na widok tych zdjęć

  18. Mniam smak dzieciństwa 🙂 A jakie pięknie się prezentują 🙂

  19. Jagodzianki idealne na lipcowe podwieczorki! Chwilo trwaj 🙂

  20. Nie powinnam oglądać takich cudowności, bo robię się głodna. Piękne zdjęcia 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.