Jabłka smażone w cieście. Na śniadanie i podwieczorek…

 

Słodkie śniadania to moja specjalność. Serwuję je od czasu do czasu, bo doskonale spełniają się jako nośniki energii i dobrego humoru od razu na początek dnia. Jadasz podwieczorki? Czyli słodkie co nieco przed kolacją lub zamiast? U mnie raczej zamiast i to jest świetny wybór.
Zatem jabłka smażone w cieście. Rozkosznie delikatne, lekko słodkie i kwaskowate. Z cukrem, miodem, cynamonem. Bajecznie łatwe. Po prostu pychota.

 

 

Jak zrobisz jabłka smażone w cieście?
Weź:
125 g mąki
125 g mleka
1 jajko
szczyptę soli
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka Grójeckie

masło klarowane do smażenia
miód, cukier trzcinowy do podania

Do  miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij ze środka gniazda nasienne. Pokrój je na grube krążki i posyp cynamonem. Rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami masła klarowanego. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorące masło. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz. Podawaj z cukrem trzcinowym lub miodem.

38 thoughts on “Jabłka smażone w cieście. Na śniadanie i podwieczorek…

  1. Jabłka w cieście cynamonowym muszą być przepyszne, Twoje wyglądają tak apetycznie, że z przepisu skorzystam już dzisiaj

  2. Uwielbiam takie jabłka choć już bardzo dawno nie jadłam. Koniecznie muszę przygotować.

  3. dla mnie to smak piątkowych wieczorów u babci;)

  4. Wieki takich jabłek nie jadłam. Wspomnia wróciły. Jak nic będę je robić jutro, a może nawet dzisiaj… 🙂

  5. Uwielbiam takie jabłka! Robię je jesienią na obiad, ale masz rację, jako śniadanie też się sprawdzą!

  6. Kiedyś uwielbiałam jabłka, od kilku lat omijam je z daleka.
    Podałaś tak fajny przepis, że koniecznie takie zrobię.
    Cudowny przepis Aniu 🙂

  7. Nie miałam okazji próbować. prezentują się świetnie.

  8. Ja lubię to jako podwieczorek, kusi i wygląda pięknie. jedynie do czego toleruję cynamon to właśnie takie dania. Na śniadanie by mi sie robić nie chciało, zresztą wolę śniadania wytrawne.

  9. Przekąska bardzo lubiana w moim domu. Tak mało składników a tyle rozkoszy!

  10. Czasami takie jabłka w cieście goszczą u nas na stole, idealna propozycje śniadaniowa.

  11. To jeden z moich ulubionych deserów!

  12. Papierowa Łowczyni

    Ooo tak uwielbiam, ja np posypuje cukrem pudrem, a znowu babcia je z kwaśną śmietaną i cukrem. Chętnie wypróbuje z miodem, bo tak jeszcze nie jadłam, może być pyszne 🙂

  13. Wyglądają przepysznie
    Uwielbiam jabłka w cieście, uwielbiam ,

  14. Ale dawno nie jadłam tego dania. Przypomniały mi się dziecięce lata. Jabłka w cieście mojej babci… Koniecznie muszę zrobić. Dziękuję za przepis.

  15. I mam śniadanie na jutro 🙂 ale mi Aniu smaku narobiłaś tyki jabłkami 🙂 chyba zmienię godziny biegania po kukinarnych blogach bo głodna się robię 🙂

  16. Po świętach wielkanocnych takie śniadanie to idealna rozpusta. Uwielbiam wszelkie placuszki z jabłkami.

  17. Uwielbiam, i to jest zdecydowanie smak dzieciństwa i lubię do niego wracać.

  18. Ja zdecydowanie też , wędlin na śniadanie nie tknę , na drugie śniadanie owszem . Dzisiaj miałam kaszę jaglaną na mleku z syropem malinowym , jutro jabłka w cieście według Twojego przepisu.

  19. ale fajnie te jabłuszka

Pozostaw odpowiedź Marlena H. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.