Gulasz warzywny z sosem z pomidorów i papryki, z razowym kuskusem

 

Gulasz z młodych warzyw to jedno z dań, które szczególnie lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Za oknem żar leje się z nieba, ale trzeba przygotowywać dobry i wartościowy posiłek. Myślę wtedy, że zrobię coś mało skomplikowanego i pracochłonnego, ale jednak z wykorzystaniem sezonowych składników, których latem jest pod dostatkiem. Ma być też szybko i lekko. Z radością kroję świeże i soczyste warzywa i zioła i potem kapię je w aromatycznym i pachnącym słońcem sosie z pomidorów i papryki Dawtona:

* bez polepszaczy smaku i konserwantów
* doskonale pasuje do dań jednogarnkowych
* charakteryzuje go głęboki, naturalnie pomidorowy smak
* dodatek papryki doskonale urozmaica i nadaje potrawie ostrości
* gotowy, pyszny sos na szybki letni obiad

Słoik sosu Dawtona ma pojemność 550 g i wystarczy dla czteroosobowej rodziny.

Smakujmy lato!

 

 

Letni gulasz z młodych warzyw z sosem pomidorowym i papryką

1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
200 g fasolki szparagowej
150 g pieczarek lub innych grzybów
1 słoik sosu węgierskiego do kaszy Dawtona
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżych ziół: lubczyk, natka pietruszki, oregano, tymianek

Umyj i pokrój warzywa na kawałki o podobnej wielkości.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj paprykę i fasolkę, smaż 4-5 minut na średnim ogniu.
Teraz dodaj kawałki bakłażana i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty i dodaj cukinię. Wlej bulion warzywny lub wodę, częściowo przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.

Na maśle klarowanym podsmaż na złoto plasterki pieczarek i dodaj do garnka.
Wlej sos węgierski Dawtona.

Dopraw gulasz warzywny wędzoną ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i duś jeszcze 10 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Podaj z kaszą kuskus lub inną ulubioną.

24 thoughts on “Gulasz warzywny z sosem z pomidorów i papryki, z razowym kuskusem

  1. Czasami jadam gulasz warzywny, jest bardzo smaczny.

  2. Oooo już drugi raz dzis widzę produkt z tej samej firmy 🙂 gulasz lubie i kasze tez ale bez sosu pomidorowego 🙂

  3. Fajne, lekkie, wegetariańskie danie. Warto czasami odskoczyć od mięsa.

  4. Uwielbiam dania warzywne, a szczególnie jednogarnkowe 🙂 Idealny przepis na letnie upały I nie tylko!

  5. Niechętnie korzystam z gotowych sosów ze słoików, zdecydowanie wolę przygotować je sama, nie należą do trudnych wyzwań, a i czasu niewiele potrzeba.

    • Izabela, wyjątkowo, kiedy jest potrzeba szybko coś przygotować, to wiem, że każdy je wykorzystuje.
      Zwłaszcza jeżeli są bez polepszaczy i konserwantów.

  6. Sara przepada za takim gulaszem! Jest fantastyczny! Twój prezentuje się wyśmienicie! Smaki lata zamknięte w jednym zdaniu! I to jest to co kocham…
    Kto wie, może dziś właśnie zrobię to cudo, bo jest chłodniej

  7. doskonały pomysł na obiad na lato, bardzo często robię taki gulasz, smakuje obłędnie

  8. Wędrowki po kuchni

    Doskonały pomysł na pożywny i smaczny posiłek. Bardzo lubię kuskus

  9. Z Dawtona mam już wszystkie chyba smaki sosów posmakowane, poza tym do kaszy. Właściwie to nie wiem czemu go jeszcze nie spróbowałam? A danie wygląda mega zachęcająco i pysznie 🙂

  10. Lato na talerzu, mniam:-) Też często robię dla siebie, bo mój M. nie zje. Nie przeszkadza mi jednak to:-)

  11. Dawno nie robiłam takiego bez mięsnego gulaszu. Aż się zachciało

  12. To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie dania, szczególnie latem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.