Francuski makaron z cebulą i serem. Sezonowo od A do M

 

Jeżeli lubisz słodką, karmelizowaną cebulę i francuską zupę cebulową, ten przepis na pewno pokochasz i zechcesz go zrobić  nie jeden raz. To proste danie nie wymaga ani wyszukanych składników, ani wielkich umiejętności w kuchni. Całość zasadza się na produktach dobrej jakości i doskonale skarmelizowanej cebuli. Należy więc przeprowadzić ten proces z wielką cierpliwością. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że można przygotować je w jednym naczyniu i od razu podać na stół!

 

 

400 g żółtej cebuli eko
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
2 szklanki domowego bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
300 g penne organic (lub dowolnego suchego makaronu)
1 1/2 szklanki startego sera Comté (lub Gruyère)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Cebulę obierz i pokrój na plastry. Na głębokiej patelni podgrzej masło klarowane, na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i wymieszaj, posyp szczyptą soli.
Karmelizuj cebulę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana, trwa to około 20 minut.
Zwiększ temperaturę do średnio-wysokiej i dodaj ocet balsamiczny, gotuj przez 1-2 minuty.
Dodaj bulion, śmietanę, tymianek, makaron, szczyptę soli i pieprzu.
Doprowadź do zagotowania, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki.
Podczas gotowania makaronu rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zetrzyj ser na tarce.
KIedy makaron będzie gotowy, dodaj prawie cały ser i wymieszaj, wierzch posyp pozostałym serem.
Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się stopi.
Od razu podawaj.

Cebula była w marcu naszym tytułowym składnikiem na dwie kuchnie. Zajrzyjcie koniecznie do Konwalii w kuchni po cebulowy przepis!

34 thoughts on “Francuski makaron z cebulą i serem. Sezonowo od A do M

  1. Przepysznie!
    Uwielbiam, a tak dawno nie robiłam.
    Dziękuję za cebulowe spotkanie!

  2. ach, wszystko co ma w sobie makaron i ser to ja uwielbiam!

  3. Prosto, klasycznie, smacznie – takie dania lubię najbardziej

  4. oooo i tu ta cebulka, chyba czas na makaron z karmelizowaną cebulą, a potem humus 🙂

  5. Szybko, smacznie i pożywnie. Bardzo uniwersalne danie, takie lubię 🙂

  6. Cebuli nie lubię, ale makaronem bym nie pogardziła 🙂

  7. Ale apetycznie wygląda!
    Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
    Buziaki :*

  8. Jeszcze nie robiłam, ale wiadomo, makaron to makaron zawsze kiedyś będzie taki moment, że się zrobi i do tego z serem. Wygląda cudnie, choć biały ocet balsamiczny u mnie nie do zdobycia…

    • Iwona,
      jasne, że makaron zawsze kiedyś się zrobi. Polecam tę wersję z francuskiej kuchni. Biały ocet balsamiczny nie do zdobycią? To dodaj winny lub jabłkowy.

  9. Cebulę po prostu uwielbiam, w moim domu je się jej bardzo dużo 😀 Przepis wykorzystam na pewno, wygląda przepysznie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  10. Papierowa Łowczyni

    Bardzo ciekawe danie makaronowe. Jeszcze takiego nie jadłam więc z przyjemnością się na nie skuszę 🙂

  11. Wiola Korzeniowska

    o kurczę! zrobię na pewno! Francuską zupę cebulową uwielbiam! <3 Świetny pomysł z podaniem makaronu w naczyniu, który się piekł 😀 często tak podaję swoje dania 🙂

  12. Moje smaki! Cebulę uwielbiam, podjadam ją podczas krojenia, nie patrząc, że piecze Ten makaron na pewno jest pyszny, wystarczy przeczytać listę składników. Miodzio po prostu!

  13. No i zrobiliśmy Twój makaron, ale na kolację zamiast na obiad

  14. Niestety danie nie dla nas- cebula nam szkodzi. 🙁

  15. Zupę cebulową lubimy, sery kochamy, przepis w sam raz dla nas 🙂 Świetny przepis, bardzo chętnie wykorzystam. Nawet może dzisiaj. Zakupy na dwutygodniową kwarantannę poczynione, także wszystko czego potrzeba mam pod ręką 🙂

  16. Wygląda smakowicie. A teraz jest sezon na makron 😉 to po co ma zalegać bezużytecznie w domu 🙂 Myślę, że zrobię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.