Francuski makaron z cebulą i serem. Sezonowo od A do M

 

Jeżeli lubisz słodką, karmelizowaną cebulę i francuską zupę cebulową, ten przepis na pewno pokochasz i zechcesz go zrobić  nie jeden raz. To proste danie nie wymaga ani wyszukanych składników, ani wielkich umiejętności w kuchni. Całość zasadza się na produktach dobrej jakości i doskonale skarmelizowanej cebuli. Należy więc przeprowadzić ten proces z wielką cierpliwością. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że można przygotować je w jednym naczyniu i od razu podać na stół!

 

 

400 g żółtej cebuli eko
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
2 szklanki domowego bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
300 g penne organic (lub dowolnego suchego makaronu)
1 1/2 szklanki startego sera Comté (lub Gruyère)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Cebulę obierz i pokrój na plastry. Na głębokiej patelni podgrzej masło klarowane, na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i wymieszaj, posyp szczyptą soli.
Karmelizuj cebulę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana, trwa to około 20 minut.
Zwiększ temperaturę do średnio-wysokiej i dodaj ocet balsamiczny, gotuj przez 1-2 minuty.
Dodaj bulion, śmietanę, tymianek, makaron, szczyptę soli i pieprzu.
Doprowadź do zagotowania, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki.
Podczas gotowania makaronu rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zetrzyj ser na tarce.
KIedy makaron będzie gotowy, dodaj prawie cały ser i wymieszaj, wierzch posyp pozostałym serem.
Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się stopi.
Od razu podawaj.

Cebula była w marcu naszym tytułowym składnikiem na dwie kuchnie. Zajrzyjcie koniecznie do Konwalii w kuchni po cebulowy przepis!

36 thoughts on “Francuski makaron z cebulą i serem. Sezonowo od A do M

  1. Przepysznie!
    Uwielbiam, a tak dawno nie robiłam.
    Dziękuję za cebulowe spotkanie!

  2. ach, wszystko co ma w sobie makaron i ser to ja uwielbiam!

  3. Prosto, klasycznie, smacznie – takie dania lubię najbardziej

  4. oooo i tu ta cebulka, chyba czas na makaron z karmelizowaną cebulą, a potem humus 🙂

  5. Szybko, smacznie i pożywnie. Bardzo uniwersalne danie, takie lubię 🙂

  6. Cebuli nie lubię, ale makaronem bym nie pogardziła 🙂

  7. Ale apetycznie wygląda!
    Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
    Buziaki :*

  8. Jeszcze nie robiłam, ale wiadomo, makaron to makaron zawsze kiedyś będzie taki moment, że się zrobi i do tego z serem. Wygląda cudnie, choć biały ocet balsamiczny u mnie nie do zdobycia…

    • Post Author Amber

      Iwona,
      jasne, że makaron zawsze kiedyś się zrobi. Polecam tę wersję z francuskiej kuchni. Biały ocet balsamiczny nie do zdobycią? To dodaj winny lub jabłkowy.

  9. Cebulę po prostu uwielbiam, w moim domu je się jej bardzo dużo 😀 Przepis wykorzystam na pewno, wygląda przepysznie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  10. Papierowa Łowczyni

    Bardzo ciekawe danie makaronowe. Jeszcze takiego nie jadłam więc z przyjemnością się na nie skuszę 🙂

  11. Wiola Korzeniowska

    o kurczę! zrobię na pewno! Francuską zupę cebulową uwielbiam! <3 Świetny pomysł z podaniem makaronu w naczyniu, który się piekł 😀 często tak podaję swoje dania 🙂

    • Post Author Amber

      Wiola,
      polecam. To danie jest zrobione w całości w jednym naczyniu.
      I ładnie prezentuje sie na stole.

  12. Moje smaki! Cebulę uwielbiam, podjadam ją podczas krojenia, nie patrząc, że piecze Ten makaron na pewno jest pyszny, wystarczy przeczytać listę składników. Miodzio po prostu!

  13. No i zrobiliśmy Twój makaron, ale na kolację zamiast na obiad

  14. Niestety danie nie dla nas- cebula nam szkodzi. 🙁

  15. Zupę cebulową lubimy, sery kochamy, przepis w sam raz dla nas 🙂 Świetny przepis, bardzo chętnie wykorzystam. Nawet może dzisiaj. Zakupy na dwutygodniową kwarantannę poczynione, także wszystko czego potrzeba mam pod ręką 🙂

  16. Wygląda smakowicie. A teraz jest sezon na makron 😉 to po co ma zalegać bezużytecznie w domu 🙂 Myślę, że zrobię

  17. Czy używasz soli do karmelizowania cebuli? Czy jednak powinnam dodać soli zamiast cukru?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.