Francuska zupa cebulowa wolno gotowana

 

Francuska zupa cebulowa o tej porze roku to niewątpliwie samo dobro. To jedna z moich ulubionych zup na jesień i zimę. Rozgrzewa, syci i …leczy. Gotowana w wolnowarze zyskuje na smaku, bo urządzenie powoli i perfekcyjnie karmelizuje cebulę. Wystarczy potem dodać bulion, zioła, wino i dalej wolno gotować. Cebula będzie rozpływać się w ustach, a opiekana bagietka z Gruyere, wchłonie bulion. Delicious.

Jest jeszcze dodatkowa strona wolno gotowanej cebulowej zupy, jej aromaty przez długie wolne gotowanie, będą rozchodzić się wszędzie. Należy potraktować je jak aromaterapeutyczny bonus… bo potem zobaczysz bulgoczący ser i zatracisz się w cebulowym smaku.

 

***

4 – 5 dużych słodkich organicznych cebul
100 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
500 ml domowego bulionu z kurczaka, wołowiny lub z warzyw
1-2 łyżki sosu Worcestershire
2 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 kieliszek białego wina

dodatkowo: sól, biały mielony pieprz
do podania: natka pietruszki, kromki bagietki, masło, 200 g Gruyere

Zaczynamy od karmelizacji cebuli. Crockpot ustawiamy na high na 3 godziny i wkładamy masło. Cebule obieramy i kroimy  w półplasterki- najlepiej na mandolinie i dodajemy do masła. Posypujemy cukrem i solą, i mieszamy. Siekamy czosnek i dodajemy na wierzch cebuli. Mieszamy co jakiś czas.  Po 3 godzinach wlewamy bulion, dodajemy tymianek i liść laurowy. Przykrywamy i gotujemy 4 godziny. 30 minut przed końcem gotowania, wlewamy wino.  Kiedy crockpot skończy pracę, dodajemy świeże listki tymianku, sos Worcestershire i biały pieprz.

Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z obu stron masłem. Grillujemy w piekarniku, aż będą złote. Zupę wlewamy do misek, posypujemy natką, przykrywamy kromkami bagietki i posypujemy startym Gruyere. Naczynia z zupą wstawiamy do piekarnika włączonego z funkcją grilla i pieczemy, aż ser zacznie bulgotać. Od razu podajemy.

Zupę można ugotować tradycyjnie w garnku. Najpierw na patelni karmelizujemy cebulę, potem postępujemy podobnie, jak przy gotowaniu w wolnowarze, tylko czas przygotowania wynosi ok. 1,5 godziny.
Jednak polecam tę zupę z wolnowaru.

36 thoughts on “Francuska zupa cebulowa wolno gotowana

  1. Uwielbiamy zupę cebulowa francuską na winie. Muszę w końcu zrobić ją w wolnowarze.

  2. Muszę mamie polecić ten przepis, myślę że to coś dla niej, a ja się chętnie ugoszcze na domowym obiadku

  3. Ooo, narobiłaś mi smaku! Zaproponuję komuś ten przepis do wypróbowania.

  4. Witam serdecznie ♡
    Smakowity przepis 🙂 Chętnie spróbuję go zrobić bo naszła mnie ogromna ochota na taką cebulowa zupę 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

  5. Wygląda niesamowicie smakowicie, chętnie bym się poczęstowała, najlepiej podwójną porcją

  6. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, więc dziękuję za polecenie tego przepisu.

  7. Uwielbiam zupę cebulową. Ta wersja wygląda po prostu obłędnie, aż ślinka cieknie 🙂

  8. Produkty już zakupiłam, w weekend zupka cebulowa wjedzie na stół. Żałuję tylko, że nie mam takiego zgrabnego garnka

  9. Kocham takie zupy.
    Potrafisz wyczarować niesamowite przepisy, jestem pod wrażeniem.
    Twoja wersja jest cudowna, wygląda przepysznie.
    Tylko jeść 🙂

  10. Normalnie teraz już nie mam wyjścia i muszę to zrobić. Ten przepis za mną chodzi. Chodź tu czuję niemal zapach i rozkładam się na części jak widzę te grzanki! I pomyśleć że można zrobić takie arcydzieło z tak prostych składników. Mistrzuniu!

  11. Pamiętam jak będąc na studiach miałam jedną koleżankę ,która robiła fantastyczną zupę cebulową. Od tamtego czasu jeszcze takiej nie jadłam i jak sama mówisz na jesienne chłody idealna. Jak widzę przepis całkiem ‘dla ludzi’ ( czyli dla takich laików jak ja),podejmę się tego wyzwania.

  12. Może kiedyś przekonam się do cebulowej, mimo że ładnie wygląda jakoś nie bardzo lubię ten smak…

  13. Lubię zupę cebulową, chętnie wypróbuję!

  14. Oj tak zupa cebulowa to jeden z moich przysmaków. Z chęcią spróbuję zrobić ją z Twojego przepisu. Wygląda bardzo apetycznie, aż czuję jej zapach….

  15. oh, bardzo lubię smak zupy cebulowej, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc na pewno skorzystam z przepisu 🙂

  16. Wieki nie robiłam. Kiedyś bardzo często ją gotowałam, a teraz zupełnie nie wiem dlaczego nie. Twoja Aniu wygląda obłędnie i chyba będzie u nas na weekend:-)

  17. Ale mi narobiłaś smaka, niestety nie mam wolnowaru

  18. Takiej zupki nigdy nie robiłam. Wygląda smacznie a przepis wydaje się nietrudny. 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.