Figi pieczone z miodem, tymiankiem i słodką gorgonzolą

 

Wyborne, rozkoszne, przepyszne. Podaję jako przystawkę, dodatek do deski serów, do wina i solo do delektowania się. Rzecz jasna z grzankami, oliwą i winem. Chwilo trwaj!

 

 

Pieczone figi z gorgonzolą i tymiankiem

6 – 8 dojrzałych fig
oliwa EV
miód tymiankowy
gałązki tymianku
50 ml słodkiej Marsali
2 łyżki dojrzałego balsamico
100 g gorgonzola dolce

do podania grzanki pieczone z czosnkiem

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Naczynie do zapiekania polej oliwą. Figi umyj i osusz, przekrój każdą na pół. Ułóż w formie, polej marsalą, balsamico i miodem. Połóż na wierzch gałązki tymianku. Zapiekaj aż figi będą miękkie. Wyjmij formę z piekarnika i postaw na kratce. Połóż gorgonzolę i poczekaj chwilę aż zacznie się rozpuszczać. Polej ją wytworzonym sosem i delektuj się.

22 thoughts on “Figi pieczone z miodem, tymiankiem i słodką gorgonzolą

  1. Mmm. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę. 🙂

  2. ah jak wspaniale być uczestników takiej uczty,sam tytuł już brzmi wybornie

  3. Uwielbiam figi, ale przyznam, że w takiej formie ich jeszcze nie znałam,

  4. W sumie dawno nie jadłam fig. Dziękuję za ten przepis.

  5. Smakowita propozycja, na pewno spróbuję przygotować, gdyż uwielbiam figi. 🙂
    Miłego dnia.

  6. Ten przepis na pieczone figi z gorgonzolą i tymiankiem brzmi niezwykle smakowicie i ekskluzywnie! To połączenie słodyczy fig z wyrazistym smakiem gorgonzoli i aromatem tymianku zapewne daje wyjątkowy smak. Oto krótki komentarz:

    To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie słodkich i soczystych fig, delikatnie karmelizujących się pod wpływem miodu i marsali, z wyrazistym smakiem gorgonzoli i aromatem tymianku tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Dodatek grzanek pieczonych z czosnkiem to idealny towarzysz dla tych wykwintnych owoców. To przepis, który z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości na specjalne okazje lub romantyczne wieczory. Enjoy! ️

  7. Pyszny przepis! Figi w tym zestawieniu smakują wybornie. Aż nabrałam ochoty

  8. Na zdjęciu widać również anyżek gwiaździsty, w przepisie nie ma? Swoją drogą świetna kompozycja składników. Do winka i nie tylko…. Grzaneczkę zamoczyć w dobrej EVO Ultra Premium.

  9. Ależ oryginalne to danie i wygląda mega apetycznie. Myślę, że dla gości super.

  10. Nigdy nie jadłam fig w takiej odsłonie, więc jest co nadrabiać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.