Fasolka szparagowa z jagnięcym sosem i fetą to prawdziwa kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – prosta, aromatyczna i pełna letnich smaków. Duszona jagnięcina w dojrzałych pomidorach, z dodatkiem oliwy i ziół, to wyraziste danie, którego nie sposób zapomnieć. Choć wariacje na temat fasolki w sosie pomidorowym zna niemal cały basen Morza Śródziemnego, to właśnie grecki styl, pełen umiaru i smaku, zachwyca mnie najbardziej.
500 g mielonego mięsa jagnięcego
3 łyżki oliwy EV
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 2 – 3 duże pomidory
250 ml bulionu jagnięcego lub warzywnego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka świeżej bazylii
sól morska
500 g świeżej fasolki szparagowej
twarda feta i oliwa do podania
Na dużą patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i płatki chili, posól i smaż aż zaczną wydzielać się aromatyczne nuty. Dodaj seler i smaż aż zmięknie. Uważaj, aby nie przypalić. Teraz dodaj mięso i rozdrobnij je łopatką. Smaż do zbrązowienia i wlej bulion. Gotuj wolno 15 minut. Dodaj pomidory bez skóry , zioła i cynamon. Posól i gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut.
Świeżą fasolkę umyj i odetnij końcówki. Gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Odcedź i przełóż na patelnię do mięsa. Delikatnie wymieszaj, posyp startą fetą , podawaj z dodatkowymi ziołami w miseczce i oliwą.
Grecka kuchi8a jest mi bliska. Takie danie jak najbardziej do mnie przemawia
Wędrówki po kuchni, bardzo się cieszę. Uwielbiam i ja greckie jedzenie.
Uwielbiam smaki prosto z kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie pyszne i zdrowe.
Izabelo, prosto z kuchni śródziemnomorskiej czyli jak? Nie wiem jak to ma się do mojego przepisu…
Wygląda pysznie. Na taką fasolkę każdy się skusi.
Olgo, masz rację. To smaki dla każdego.
Wygląda wspaniale. Jestem bardzo ciekawa smaku takiej potrawy.
Miye, przygotuj więc to danie. Będziesz zachwycona.
Ależ to brzmi! Totalnie czuję lato i Grecję w jednym garnku! Jagnięcina z cynamonem, zioła, feta i fasolka? To jest sztos! Dzięki za ten przepis…
Aniu, jeden garnek, ale sporo greckich smaków. Mniammmm!
Dla mnie bajka dla podniebienia. Bardzo lubie srodziemnomorską kuchnie i takie przepisy są dla mnie idealne. Piekne połączenie armotaycznej jagnięciny i ziół a do tego fasolka. Buzia pełna witamin i radosci.
Violu, bardzo Ci dziękuję. Zapewniam, że to danie rozkochuje w sobie wszystkie kubki smakowe.
Nigdy nie jadłam jagnięciny. Twoja wersja wyglada apetycznie.
Klaudio, to nadrób, jagnięcina to wspaniałe mięso. Zdrowe i bezpieczne.