Fasolka szparagowa z jagnięciną w greckim stylu. Śródziemnomorskie smaki

 

Fasolka szparagowa z jagnięcym sosem i fetą to prawdziwa kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – prosta, aromatyczna i pełna letnich smaków. Duszona jagnięcina w dojrzałych pomidorach, z dodatkiem oliwy i ziół, to  wyraziste danie, którego nie sposób zapomnieć. Choć wariacje na temat fasolki w sosie pomidorowym zna niemal cały basen Morza Śródziemnego, to właśnie grecki styl, pełen umiaru i smaku, zachwyca mnie najbardziej.

 

 

500 g mielonego mięsa jagnięcego
3 łyżki oliwy EV
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 2 – 3 duże pomidory
250 ml bulionu jagnięcego lub warzywnego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka świeżej bazylii
sól morska

500 g świeżej fasolki szparagowej
twarda feta i oliwa do podania

Na dużą patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i płatki chili, posól i smaż aż zaczną wydzielać się aromatyczne nuty. Dodaj seler i smaż aż zmięknie. Uważaj, aby nie przypalić. Teraz dodaj mięso i rozdrobnij je łopatką. Smaż do zbrązowienia i wlej bulion. Gotuj wolno 15 minut. Dodaj pomidory bez skóry , zioła i cynamon. Posól i gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut.

Świeżą fasolkę umyj i odetnij końcówki. Gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Odcedź i przełóż na patelnię do mięsa. Delikatnie wymieszaj, posyp startą fetą , podawaj z dodatkowymi ziołami w miseczce i oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *