Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend

 

Plan na weekend jak zwykle wypełniony po brzegi. Wszystko przewidziane i spięte ostateczną klamrą. Kiedy wypadnie jeden element wszystko posypie się jak kostki domino…No nie ma opcji na niepowodzenie!
Gdzieś z tyłu głowy wisi wiadomość o mrozie i szalejącej zimie, która postanowiła zatańczyć chocholi taniec na pożegnanie. A kysz!

Zaczynam już dziś przygotowując popularne na Bliskim Wschodzie i w Maghrebie pszenne pity, w których podam falafele z jogurtowym sosem, warzywami i ziołami. Wegetariańska mieszanka z Bliskiego Wschodu schowana w kieszonce prostego placka jest dla wszystkich dobrym i atrakcyjnym posiłkiem.
Falafelowa kanapka na weekend!

 

 

Falafel sandwich z jogurtowym sosem tahini

falafel
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżka mąki z ciecierzycy
2 łyżki sezamu
2 łyżki wody
1 żółta cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
1/2  pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka kminu w proszku
½ łyżeczki kardamonu w proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
olej do smażenia o wysokich właściwościach dymienia – z nasion winogron lub ryżowy

2 chlebki pita – z tego przepisu – klik!
liście natki pietruszki i mięty
mała czerwona cebula pokrojona w krążki
plasterki ogórka i rzodkiewki

sos tahini
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól
ostra papryka do posypania

Ciecierzycę namocz na noc w wodzie – powinna podwoić swoją objętość. (Uwaga ! – ciecierzyca z puszki nie jest dobrym wyjściem, bo falafele nie będą tak smaczne). Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj do kielicha blendera razem z cebulą, sezamem, czosnkiem i pietruszką.  Miksuj do gładkości wszystkich składników, ale nie powinna to być miazga. Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i wodę. Wymieszaj i przenieś do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kształtuj masę na małe kotleciki dłońmi zmoczonymi w wodzie i układaj na blacie (lub formuj je za pomocą gałkownicy do lodów). Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i smaż falafele przez 5 minut z każdej strony. Podawaj ciepłe w podgrzanych chlebach pita ze świeżymi zielonymi liśćmi, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką i sosem tahini.

18 thoughts on “Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend

  1. Mniaaaaaam! Coś w sam raz dla mnie 🙂

  2. Aniu ,ale ty pyszne jedzenie serwujesz 🙂

  3. Bardzo smacznie zaczynasz weekend 🙂
    Miłego i dużo słonka!

  4. Cudowne smaki! Bardzo lubię

  5. Baaardzo smaczna inspiracja 🙂

  6. pyszna propozycja Aniu:)

  7. ależ narobiłaś mi apetytu!
    a w domu nie ma wszystkich składników :((((

  8. Chętnie bym zjadła. Wygląda kusząco 🙂

  9. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wygląda pysznie ten Twój falafel i cała kanapka 🙂 Zaraz przypomniał mi się Izrael 🙂 pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      bo to pita w stylu izraelskim i cała kanapka też. To też moje wspomnienia…
      Pozdrowienia!

  10. Ależ to znakomicie wygląda. Na widok Twoich wspaniałości normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.