Dyniowe leniwej gospodyni z miodem i pumpkin spice

 

Dyniowe leniwe mają ten niezwykły żółto-pomarańczowy kolor, który w listopadzie wyjątkowo otula ciepłem. Bardzo je lubię polane roztopionym masłem z miodem i oprószone aromatyczną pumpkin spice. Leniwe ze słodką nutą, polepszające nastrój. Zróbcie je koniecznie.

 

 

Dyniowe leniwe pierogi
200g upieczonej dyni ( u mnie Hokkaido)
400 g półtłustego twarogu
100g mąki orkiszowej
1 jajo od szczęśliwej kury
1 łyżeczka soli

do podania
100 g masła
ulubiony miód
przyprawa dyniowa – pumpkin spice

Zagotuj w garnku lekko posoloną wodę.
Upieczoną i wystudzoną dynię osusz ręcznikiem papierowym i zmiksuj albo rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg, mąkę, jajko i sól i wyrób na spójne ciasto. Na oprószonym mąką blacie formuj wałeczki z ciasta i krój je na ukośne kluski. Wrzucaj partiami do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Kiedy gotują się leniwe pierogi, na patelni stop masło z miodem. Podawaj okraszone masłem z miodem, posypane pumpkin spice i dodatkowo polane miodem (opcjonalnie).

 

 

8 thoughts on “Dyniowe leniwej gospodyni z miodem i pumpkin spice

  1. Może jeszcze w tym roku uda mi się je spróbować.

  2. Uwielbiam wszystko co z dynią i chętnie wypróbuję przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.