Dyniowe ciasto z korzeniami i kawową pomadą

 

Dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami to najlepszy smak jesieni. Wypełnione jest pysznym smakiem dyni i zwieńczone pyszną kawową pomadą. Idealnie na jesienne śniadanie lub specjalną jesienną ucztę. Jeśli kochasz dynię i kawę, to takie połączenie z pewnością stanie się Twoim ulubionym.

 

 

ciasto
300 g mąki orkiszowej T550
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
100 g cukru trzcinowego
60 g miękkiego masła
200 g puree z dyni
125 ml mleka
1 duże jajko

kawowa pomada
70 ml espresso – u mnie z doskonałych ziaren Audun Coffee *
150 g mascarpone

 

Piekarnik rozgrzej do 180° C. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W osobnej misce wymieszaj masło i trzcinowy cukier, dodaj puree z dyni, mleko i jajko, i dokładnie połącz łyżką.
Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż się dobrze połączą. Przełóż do foremki i wyrównaj wierzch. Piecz ciasto przez około 50 minut.
Kiedy ciasto się piecze, w kielichu blendera zmiksuj mascarpone z wystudzonym espresso. 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj wierz ciasta pomadą. Włóż patyczek w środek ciasta i kiedy wyjdzie suchy, wyjmij formę na kratkę. Kiedy ciasto prawie wystygnie, znowu polej je kawową pomadą, pokrój na porcje i podawaj.

* Cuba Espresso to doskonała mieszanka kaw ziarnistych z Kuby i z Afryki.  O gładkim czekoladowym smaku i małej kwasowości.  Ziarna kubańskie i afrykańskie są oddzielnie wypalane, a potem mieszane i powstaje blend idealny do  zaparzania espresso, świetnie sprawdzi się również zaparzany w kawiarce,  a także  w połączeniu z mlekiem.
Kawę można kupić w Coffeedesk.

38 thoughts on “Dyniowe ciasto z korzeniami i kawową pomadą

  1. Wędrówki po kuchni

    Ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a to duży plus!

  2. Bardzo podoba mi się to ciasto i jeszcze kusi aromatem
    mojego ulubionego napoju 🙂
    Pozdrawiam

  3. Toksyczna Kosmetyczka

    Zrobiłam się głodna. Jak ja lubię takie proste przepisy!

  4. ciekawe połączenie, bardzo ciekawi mnie w smaku ta kawowa pomada

  5. Ulubiony napój z ulubionym ciastem nie mogło być inaczej! Kusisz ciastem! Jest bardzo proste nieskomplikowane i pyszne. Jesienne sezonowe ciasta są najlepsze. Otulają naszą zmarzniętą osobowość i dodają otuchy. Wydrukuję przepis i działam!

  6. Na pewno dobre ciasto, chetnie sprobuje.

  7. Dynia w połączeniu z kawą tworzy naprawdę pyszny duet 😉

  8. Idealne jesienne ciacho. Niestety w moim domu nie ma miłośników dyni.

  9. Lubię takie proste, sezonowe ciasta, i im mniej pracy tym lepiej mi smakują. A dynia o kawa to brzmi pysznie.

  10. Właśnie kupiłam piękną dynię I zastanawiałam się co z niej zrobić oprócz zupy. No I mam już pomysł Dziękuję Ci bardzo za inspirację

  11. Dynię czasem dodaję do galaretki do ciast, ale typowo dyniowego nigdy nie robiłam.

  12. Oj tak, ciasto dniowe uwielbiam 🙂 mam jeszcze dynię to kto wie moze będzie cały zestaw na niedzielę 🙂

  13. Genialny pomysł z tą kawową polewą!

  14. To ciasto to wspaniała jesienna propozycja na deser. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem dyni i korzennej przyprawy,tak więc zapisuje przepis w zeszyciku i na pewno przygotuje go jeszcze w tym roku.

  15. Alternatywa dla mascarpone?
    chcę kupić mniesze opakowanie serka -takie na raz do ciasta. Najlepiej bez laktozy 🙂

    • Sayurii.
      mascarpone ma też mniejsze pojemności. Zamiast może być serek Philadelphia. Bez laktozy nie robiłam. Musisz poszukać wśród takich produktów.

  16. Czy zwykła mąka typ 550 będzie o takiej samej gramaturze?
    Glazura kawowa na koniec zasycha czy jest mokra?

    • Sayurii, tak, będzie dobra.
      Już nie pamiętam, czy zasycha, bo zaraz ciasto pokroiłam i zostało zjedzone. Ale jest w pomadzie mascarpone, więc nie może zaschnąć do końca. Możesz też polać ciasto lukrem z cytryną.

  17. Czy ciasto powinno być tak gęste ze trudno rozprowadzić w foremce?

    • Sayurii,
      piekłam to ciasto dawno i już nie pamiętam…Zresztą każdy używa innych składników i konsystencja będzie inna. Ma na to wpływ jakość mąki, wielkość jajek…

  18. Choć wyszedl zakalec
    to w smaku przepyszne, wilgotne.
    Po fakcie wyczytałam z innego bloga, że hokkaido ma gęsty zwarty miąższ więc mocno zagęszcza w przeciwieństwie do innych odmian.
    Może kiedyś spróbuję dodając więcej wody do puree. Cukier zmniejszyłam o 50%, szczególnie że ciasto polane jest lukrem kawowym.

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.